IKEA bendradarbiaus su ES tyrime dėl mokestinės veiklos Nyderlanduose

Švedų baldų mažmenininkė „Ikea“ pareiškė esanti „įsipareigojusi mokėti mokesčius pagal įstatymus ir kitus teisės aktus bet kuriose savo veiklos srityse“, po to, kai Europos Komisija (EK) pradėjo nuodugnų mokestinės veiklos Nyderlanduose tyrimą.

Europos konkurencijos komisarė Margrethe Vestager teigė, kad visos įmonės, nepriklausomai jos mažos, ar didelės, mokesčius turi mokėti sąžiningai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Europos konkurencijos komisarė Margrethe Vestager teigė, kad visos įmonės, nepriklausomai jos mažos, ar didelės, mokesčius turi mokėti sąžiningai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2017, 1:34 PM, atnaujinta Dec 18, 2017, 3:12 PM

Savo pareiškime „Inter Ikea Group“ ir jos padalinio „Inter Ikea Systems BV“ atstovai teigia, kad „nacionalinių valdžios institucijų mums taikomas apmokestinimas, mūsų nuomone, atitinka Europos Sąjungos (ES) taisykles“.

„Būtų puiku, jeigu tyrimas suteiktų aiškumo ir tai patvirtintų“, – teigiama pareiškime. IKEA taip pat pridūrė, kad „valstybės pagalbos tyrimas yra Europos Komisijos ir suinteresuotų ES narių reikalas. Mes pirmiausia išnagrinėsime sprendimą pradėti procedūrą ir, žinoma, bendradarbiausime bei atsakysime į bet kokius klausimus, kurių kiltų Nyderlandų valdžios institucijoms ar Europos Komisijai“.

Kaip jau skelbta, ES antradienį pradėjo nuodugnų švedų baldų mažmenininko IKEA mokestinės veiklos Nyderlanduose tyrimą. Šiuo tyrimu Europos Komisija (EK) siekia išsiaiškinti, ar IKEA nenaudojo savo antrinės įmonės Nyderlanduose tam, kad sumažintų mokesčius už pajamas, surinktas visame pasaulyje.

Mokesčių tema ES ir tarptautinių korporacijų bandymai sumokėti kaip įmanoma mažiau mokesčių sulaukė didelio dėmesio po „Paradise Papers“, „Panama Papers“ ir „Lux Leaks“ skandalų.

Komisija kol kas nepaviešino konkrečios sumos, bet Žaliųjų frakcija Europos Parlamente (EP) praėjusiais metais teigė, kad IKEA nuo 2009 iki 2014 m. ES išvengė apie 1 mlrd. eurų mokesčių.

Nuo pat savo įkūrimo 1943 m. privačiai veikianti IKEA pasižymi sudėtinga verslo struktūra bei yra valdoma įvairių fondų, kas leido bendrovei išvengti aukštų mokesčių tarifų Švedijoje.

Autorė: Rita Vidugirienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.