Bitkoinai turi konkurentą: nusikaltėliai populiarina kitą kriptovaliutą

Bitkoino kursui kylant aukštyn ir smingant žemyn, stipriai populiarėja kita kriptovaliuta – Monero. Ją vietoje bitkoinų vis mieliau renkasi kriminalinio pasaulio atstovai, rašo „Bloomberg“.

Vietoje bitkoinų nusikaltėliai vis dažniau renkasi Monero. <br>AFP nuotr.
Vietoje bitkoinų nusikaltėliai vis dažniau renkasi Monero. <br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2018, 9:47 PM

Tokios kriptovaliutos kaip Monero pasižymi saugumu – praktiškai neįmanoma atsekti ja disponuojančių asmenų tapatybės. Manoma, kad būtent dėl to pastaraisiais mėnesiais tokios valiutos pradėjo populiarėti. 

Susidomėjo nusikaltėliai

Kai institucijos ieško būtų kovoti su pinigų plovimu ir nusikalstamos veiklos finansavimu bitkoinais, nusikaltėliai irgi nesnaudžia – ieško mažiau populiarių ir „saugesnių“ kriptovaliutų. 

Tai pastebėjo ir Europos Sąjungos teisės agentūra „Europol", prieš tris mėnesius pranešusi, kad „tokios kriptovaliutos kaip Monero, Ethereum ir Zcash tampa vis populiaresnės skaitmeniniame pogrindyje“. Agentūros pranešime teigiama, kad kibernetiniai sukčiai, užrakinantys žmonių kompiuterius ir prašantys išpirkos, pradėjo pinigų reikalauti būtent šiomis kriptovaliutomis. 

Gruodžio 18 dieną programišiai atakavo 190 tūkst. „WordPress“ internetinių puslapių ir vertė juos gaminti Monero kriptovaliutą. 

Dubajuje įsikūrusios kibernetinio saugumo įmonės „Comae Technologies“ įkūrėjas Mattas Suiche’as teigė, kad Monero dabar tarp nusikaltėlių – pati populiariausia kriptovaliuta. 

Per paskutinius su praėjusių metų mėnesius Monero vertė išaugo keturis kartus ir siekė 349 dolerius. Bitkoino vertė, taip pat kylanti, per šį patį laikotarpį išaugo du kartus. 

Nusikaltėliai ima atsisakinėti bitkoinų, nes technologija, kuri padeda šiai kritptovaliutai veikti, gali atsisukti prieš juos pačius. Blockchain technologija, kuria paremti bitkoinai, saugo įvairius įrašus apie kompiuterius, iš kurių buvo priimami ar siunčiami bitkoinai. Be to fiksuojamas ir tikslus operacijų laikas bei kriptovaliutų kiekis. Tyrėjams šios informacijos gali pakakti, kad jie susektų nusikaltėlius.

Negalima nieko padaryti 

Monero, sukurta 2014 metais, veikia visiškai kitaip. Ji užkoduoja siuntėjų adresus ir savo sistemoje kurai netikrus adresus, kurie leidžia nuslėpti tikrąjį kriptovaliutos siuntėją. 

Ši technologija nusikaltėliams tokia svarbi, kad kompanija „Coinfirm“, padedanti įmonėms išvengti galimai neteisėtų pinigų, visas transakcijas, atliktas Monero kriptovaliuta, laiko didelės rizikos. 

„Taip yra dėl to, kad šios lėšos keliauja anonimiškai. Jeigu nėra aiškus siuntėjas, kaip gali būti tikras, kad pinigai nėra gaunami iš nelegalių šaltinių?“, - kalbėjo kompanijos vadovas Pawelas Kuskowskis. 

Pačios Monero kūrėjai sako, kad tiesios nori apsaugoti vartotojų privatumą. Jų teigimu, dauguma žmonių šia kriptovaliuta naudojasi visiškai teisėtai, tiesiog nenori, kad kažkas žinotų, kur jie leidžia savo pinigus. 

„Kaip bendruomenė mes tikrai pasisakome prieš tai, kad Monero turėtų būti naudojami kriminaliniams tikslams. Iš kitos pusės, kai turi decentralizuotą valiutą, negali kažkam uždrausti ja naudotis“, - sakė vienas kriptovaliutos kūrėjų Riccardo Spagni. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.