Prasta žinia šiauliečiams – teks praverti piniginę

Šiaulių gyventojai sulauks didesnių sąskaitų už komunalinių atliekų tvarkymą. Mieste pradėta taikyti dvinarė sistema iš pastoviosios ir kintamosios dalių.

Atliekų tvarkymas kasmet brangsta dėl taršos mokesčio, o didžiojo kainų šuolio laukiama po metų.<br>A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Atliekų tvarkymas kasmet brangsta dėl taršos mokesčio, o didžiojo kainų šuolio laukiama po metų.<br>A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-08 15:51

Dvinarės rinkliavos už komunalines atliekas mokestis šiauliečiams – mažiausias regione, bet tai neturėtų guosti, nes po metų prognozuojamas dar didesnis kainos šuolis. Mat kaina už atliekų tvarkymą turi būti peržiūrima kasmet.

Kainos šuolis yra užprognozuotas, nes didinamas taršos mokestis. Praėjusiais metais už toną į sąvartyną atvežtų mišriųjų atliekų buvo imamas 3 eurų mokestis, o šiemet jis didėja iki 5 eurų už toną. Po metų taršos mokestis augs dar drastiškiau – teks mokėti po beveik 22 eurus.

Pastovioji dedamoji šiauliečiams bus vienoda – po 14 eurų teks mokėti ir daugiabučių, ir nuosavų namų gyventojams.

Tačiau kinamoji dalis bus skirtinga. Už daugiabutyje registruotą asmenį teks primokėti po 6 eurus, tad jam per metus komunalinių atliekų tvarkymas kainuos 20 eurų.

Tuo tarpu nuosavame name gyvenantiems miestiečiams teks pasirinkti šiukšlių konteinerį ir mokėti už talpą. Konteineris per metus turės būti išvežamas mažiausiai kartą per mėnesį, kaina bus skaičiuojama priklausomai nuo talpos.

Vienas 120 litrų konteinerio ištuštinimas kainuos 0,6 euro, dvigubai didesnio, 240 litrų talpos, - 1,3 euro.

Tad vienišas individualaus namo gyventojas per metus mokės daugiau nei daugiabutyje gyvenantis miestietis – jiems kintamoji bus nebe 6, o nuo 7,2 iki 15,6 eurų.

Daugiabučių gyventojai įgavo pranašumą ir dėl nevaržomo išmetamų atliekų kiekio bei dažno atliekų išvežimo.

Tuo tarpu individualiame name gyvenantys šiauliečiai galės šiukšles išvežti ne daugiau kaip 24 kartus per metus. Be to, nuo 13-ojo karto bus imamas papildomas mokestis, kuris priklausys nuo konteinerio tūrio.

Geros žinios sulaukė tik daugiavaikės šeimos. Jos reikės mokėti tik už du būste deklaruotus vaikus – už kitus mokestis nebus skaičiuojamas.

Per metus iš Šiaulių į sąvartyną išvežama apie 32 tūkstančius tonų mišriųjų atliekų. Iš gyventojų už šią paslaugą per šiuos metus planuojama surinkti 2,8 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.