Lietuviai siaubia Lenkiją, bet lenkai pyksta dėl ko kito

Lietuviai lekia apsipirkti į Lenkiją, nes ten pigiau. Tuo metu patys lenkai griežia dantį ant savų prekybininkų ir tvirtina, kad Vokietijoje kainos dar mažesnės.

Lietuviams Lenkijoje viskas atrodo pigiau, užtat lenkai kainų pavydi vokiečiams.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuviams Lenkijoje viskas atrodo pigiau, užtat lenkai kainų pavydi vokiečiams.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“ iš Varšuvos

2018-01-17 20:41, atnaujinta 2018-01-17 20:49

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ užsakymu bendrovė „Take Task“ atliko anoniminį kainų tyrimą „Lidl“ parduotuvėse Lenkijoje bei Vokietijoje. Buvo siekiama patikrinti, ar skundai dėl to, jog turtingesnėje Vokietijoje kainos mažesnės, yra pagrįsti.

Tyrimui pasirinkti panašaus dydžio miestai, o kainos buvo lyginamos tiktai tų produktų, kurie buvo pažymėti tokiais pat brūkšniniais kodais. Paaiškėjo, jog iš 86 vienodų produktų 60 Lenkijoje buvo brangesni, o pigesni tik 25.

Už visus šiuos produktus Lenkijoje reikėjo sumokėti 623,80, o Vokietijoje – 566,26 zloto (atitinkamai 149,25 ir 135,5 euro).

Ypač į akis krito maisto produktų kainų skirtumas.

Vokietijoje net trys ketvirtadaliai jų buvo pigesni, o kai kurie kainavo ir 85 procentais mažiau. Pavyzdžiui, balzaminis actas Vokietijoje kainavo 3,77, o Lenkijoje 6,99 zloto (0,9 ir 1,67 euro).

Beveik dvigubai brangiau Lenkijoje kainavo trinti pomidorai „Nostia“ ir riešutų bei razinų pakuotė „Alesto“, o indų ploviklis „W5 Eco“ – net 71 procentu brangiau.

Tačiau Vokietijoje trečdaliu ir net daugiau kainavo kai kurios kosmetikos priemonės.

Tyrimų bendrovės „Take Task“ direktorius Sebastianas Starzynskis spėjo, jog kosmetika Lenkijoje parduodama pigiau todėl, kad ši pramonės šaka čia labai išplėtota ir dėl didelės konkurencijos kainos yra žemos.

Lenkijos „Lidl“ tinklo atstovė Aleksandra Robaszkiewicz aiškino, jog kainų skirtumus nulemia įvairūs veiksniai.

Pavyzdžiui, Lenkijoje yra tiktai 600, o Vokietijoje 3 tūkst. „Lidl“ parduotuvių, tad dėl didesnių užsakymų gamintojai daro žymesnių nuolaidų.

Be to, „Take Task“ surasti vienodi produktai sudaro tik 5 proc. visų, kurie parduodami „Lidl“ prekybos centruose.

S.Starzynskis atkreipė dėmesį, kad Lenkijoje tradiciškai gerokai pigesnė šviežia mėsa, o Vokietijoje – kava ir saldumynai.

Savo ruožtu Varšuvos žiniasklaida tvirtino, jog ir kituose prekybos tinkluose produktų kainos Lenkijoje neretai būna didesnės nei Vakaruose.

Pavyzdžiui, parduotuvėje „Rosmann“ skystasis muilas „Isana“ praėjusią savaitę Lenkijoje kainavo 3,49, o Vokietijoje – 2,35 zloto (atitinkamai 0,83 ir 0,56 euro).

Varšuvos „Media Markt“ parduotuvėje espreso kavos aparatas buvo įvertintas 5798 zlotais, o toks pat Berlyne – 4169 zlotais (atitinkamai 1387 ir 997 eurais).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.