2018 m. žinia: duonai su sviestu reikia uždirbti jau kur kas daugiau

Kaip rodo šiųmetė statistika, duonai su sviestu reikia uždirbti jau daugiau nei prieš metus. Toks taupiausias sumuštinis dabar maždaug 40 procentų brangesnis, negu buvo lygiai prieš metus.

Ir duona, ir sviestas per pastaruosius metus Lietuvoje akivaizdžiai pabrango.<br>„123rf.com“ nuotr.
Ir duona, ir sviestas per pastaruosius metus Lietuvoje akivaizdžiai pabrango.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Jan 22, 2018, 9:51 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 10:06 AM

Iš būtiniausių produktų per metus labiausiai stiebėsi kiaušinių kaina.

Dabar L kategorijos kiaušiniai brangesni 38,76 proc., o M kategorijos – net 54,72 proc., palyginti su 2017 metų sausio viduriu. Sviestas dabar brangesnis beveik 50 proc., panašiai kilo ir tepiojo riebalų mišinio kaina.

Duonos kainos pokytis – taip pat didelis. Juoda duona, palyginti su praėjusių metų sausiu, pabrango 21,15 proc., balta – apie 16 proc., o batonas – 9 proc. Iš kruopų labiausiai pasistiebė manų kaina – 21 proc. Trečdaliu brangesnis ir aliejus – tiek saulėgrąžų, tiek rapsų.

Tokius duomenis pateikiantis Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras (ŽŪIKVC) užfiksavo ir reikšmingai susitraukusią česnakų kainą, tiesa, atvežtinių. Ji mažėjo 45,44 proc. – iki 2,57 euro už kilogramą, o lietuviški dabar kainuoja 7,96 euro už kilogramą.

Pasak ŽŪIKVC Rinkos informacijos ir ekonominės analizės skyriaus vadovo Aleksandro Savilionio, šie produktai svarbiausi lietuviams, todėl jų kainų pokyčiai stebimi itin akylai. „Šiuos produktus valgo kiekviena šeima, jie yra kiekvieno Lietuvos gyventojo pirkinių krepšelyje“, – sakė A.Savilionis.

Kaip rodo Statistikos departamento duomenys, Lietuvos gyventojas per praėjusius metus suvalgė 123 kilogramus grūdų ir jų produktų, 94 kg bulvių, 5 kg jautienos, 49 kg kiaulienos, 28 kg paukštienos, 224 kiaušinius, 20 kg žuvies, 32,8 kg cukraus, suvartojo 321 kg pieno ir jo produktų.

Pieno ir jo produktų suvartojame kasmet vis daugiau – 2012 metais šis rodiklis siekė 303 kilogramus.

Ar šių produktų, ypač duonos, sviesto, aliejaus, miltų, pieno, kainos dažnai svyruoja?

„Jos nesvyruoja – kainos tiesiog kyla. Atvejų, kad jos smarkiau kristų, aš nelabai pamenu. Nebent per akcijas. Akcijų kainas mes taip pat registruojame“, – kalbėjo A.Savilionis.

Kaip kainų kilimo priežastis jis nurodė brangstančias žaliavas, išaugusias logistikos išlaidas, įstatymams besikeičiant pakilusias gamintojų sąnaudas, tarkim, padidėjusią minimalią algą.

Iš itin dažnai vartojamų maisto produktų labiausiai pasaulinėse rinkose pernai brango žaliavinis pienas, aliejus, riebalai.

Tiesa, prognozuojama, kad aliejaus – tiek saulėgrąžų, tiek rapsų – kaina ir paklausa gali gerokai pasikeisti dėl mažėsiančios alyvuogių aliejaus kainos.

Manoma, kad dėl didesnio alyvuogių derliaus Viduržemio jūros regione alyvuogių aliejaus pasiūla išaugs 12 proc., o dėl to bus mažesni skaičiai ir vitrinose esančiose etiketėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.