Neįtikėtina: antstoliai turi priversti valstybinę įstaigą vykdyti teismo sprendimus

Daugiau kaip prieš metus teismas nusprendė, kad kiekvieno buto savininkas už šilumą ir karštą vandenį permokėjo maždaug po 500–600 eurų, tačiau tikslios sumos Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) neskuba apskaičiuoti.

„Vilniaus energija“ penkerius metus išrašinėjo nepagrįstai dideles sąskaitas.
„Vilniaus energija“ penkerius metus išrašinėjo nepagrįstai dideles sąskaitas.
Daugiau nuotraukų (1)

„Sostinė“

Jan 28, 2018, 4:02 PM

Vilniečiai buvo pasipiktinę, kai sužinojo, kad kiekvieno buto savininkui penkis šildymo sezonus kiekvieną mėnesį buvo nepagrįstai priskaičiuojama apie 10 eurų. Tačiau dar reikia nueiti kryžiaus kelius, kad sostinės gyventojai juos atgautų.

Tuo įsitikino buvęs Vilniaus meras, dabar Seimo narys „tvarkietis“ Juozas Imbrasas ir jo partijos kolega, Vilniaus tarybos narys Bronius Cicėnas.

Politikų kantrybė trūko – jie iš pradžių kreipėsi į teismą dėl permokų, o dabar – kad VKEKK tikslias sumas padėtų apskaičiuoti antstoliai.

Sausio 24-ąją sukako metai, kai Vyriausiasis administracinis teismas priėmė galutinį sprendimą, kad bendrovė „Vilniaus energija“, apgaulės būdu teikdama VKEKK duomenis, neteisėtai priskaičiavo vilniečiams už būstų šildymą ir karštą vandenį apie 100 milijonų eurų. Tačiau VKEKK per tą laiką kainos taip ir nesugebėjo perskaičiuoti.

Nevykdo teismo sprendimo

„Negaliu atsistebėti mūsų teisinės sistemos ir neva teisinės valstybės paradoksais.

Prieš metus įsigaliojo teismo sprendimas dėl neteisingų šilumos kainų vilniečiams, tačiau byloje galo dar nematyti“, – atsiduso J.Imbrasas.

Ekspertų skaičiavimais, vienam vidutinio dydžio butui už permoką turėtų būti kompensuota maždaug po 500–600 eurų. Be to, dar reikėtų apskaičiuoti ir pridėti palūkanas. Tokių permokėjusių butų Vilniuje yra apie 180 tūkstančių.

Anot J.Imbraso, tikslią permokos sumą turėjusi apskaičiuoti VKEKK, kurioje dirba beveik 100 darbuotojų, nevykdo teismo sprendimo. O galbūt net ir tyčia vengia tai daryti.

Tad J.Imbrasas, B.Cicėnas ir Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija dar kartą kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą.

Jis prieš porą savaičių nusprendė, kad pareiškėjų skundas tenkintinas. Ir teismas antstoliams įteikė vykdomąjį raštą.

J.Imbraso žodžiais, tai neįtikėtina: antstoliai turi priversti valstybinę įstaigą vykdyti teismo sprendimus.

Niekaip negauna duomenų

Pareiškėjų tvirtinimu, komisija permokoms apskaičiuoti iš tikrųjų turėjo ne metus, bet dar daugiau laiko – pirmas sprendimas byloje buvo priimtas 2015 metų gruodį.

Jau tada VKEKK turėjo jausti, kad ji neteisi, ir, kol bus priimtas galutinis ir neskundžiamas sprendimas Vyriausiajame administraciniame teisme, galėjo paruošti namų darbus – perskaičiuoti kainas. O galutinį tašką padėti jau tada, kai bus aišku, kad byla pralaimėta. Tačiau taip neįvyko. Kodėl?

Prieš kelias dienas J.Imbrasas su B.Cicėnu nuvyko į VKEKK. Komisijos atstovai skundėsi, kad „Vilniaus energija“ neduoda jiems medžiagos. Bet juk yra teisėsauga, prokuratūra, pagaliau galima per teismą išsireikalauti medžiagą.

Pasiteisinimų – daugybė

Pasak pašnekovų, dar keisčiau atrodo tai, kad „Vilniaus energijos“ veiklos sritis pasibaigus nuomos sutarčiai jau perėmė savivaldybė. Kodėl neįmanoma gauti komisijai reikalingų duomenų iš savivaldybės valdomos įmonės?

„Kažkas čia ne taip. Savivaldybės įmonė valstybinei įstaigai neteikia duomenų? Netikiu“, – sakė B.Cicėnas.

VKEKK Veiklos valdymo skyriaus patarėja Aistė Griškonytė tikino, jog komisija ėmėsi aktyvių veiksmų, kad būtų įvykdyti teismų sprendimai.

Komisija kreipėsi į „Vilniaus energiją“ reikalaudama pagrįsti ataskaitose esančius duomenis. Tačiau šiuo metu įvykdyti teismo sprendimą esą nėra galimybės dėl objektyvių priežasčių.

Mat „Vilniaus energija“ nuo pat pradžių atsisakė VKEKK teikti duomenis arba juos teikė neišsamius, motyvuodama tuo, kad visa reikiama informacija jau buvo perduota prieš 8 metus.

Bendrovė taip pat tikino, kad negali atskleisti komercinių paslapčių.

Nuspręs metų pradžioje?

VKEKK apie susidariusią situaciją informavo Generalinę prokuratūrą, pasitelkusi antstolius vyko į bendrovės archyvo patalpas susipažinti ir paimti reikiamų dokumentų, taip pat su ieškiniu kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą.

A.Griškonytė sakė, kad „Vilniaus energija“ pastarąjį kartą komisijai pateikė dokumentus praėjusių metų lapkričio pabaigoje. Tiktai juos išanalizavus bus galima nuspręsti, ar VKEKK pateikti visi reikalaujami dokumentai ir duomenys.

Vis dėlto A.Griškonytė pabrėžė, kad VKEKK sprendimą ketina priimti metų pradžioje.

Bet ir čia ne pabaiga. VKEKK įžvelgė būtinybę įvertinti ir nepriklausomų auditorių, tikrinusių „Vilniaus energiją“, ataskaitas, kuriomis komisija rėmėsi priimdama reguliavimo ekonominius sprendimus.

Todėl VKEKK dar kreipėsi į nepriklausomų auditorių veiklą prižiūrinčią Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybą bei Lietuvos auditorių rūmus. Kada šios institucijos pateiks išvadas – vienas Dievas težino.

100

Maždaug tiek milijonų eurų sostinės gyventojai permokėjo „Vilniaus energijai“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.