Kauniečiai įsigudrino: nemokamą vandenį sau pilasi net turintys BMW

Kaune yra likusios tik dvi vandens kolonėlės, iš kurių miestiečiai gali pasisemti vandens. Jas ketinama panaikinti. Tačiau kol kas kauniečiai naudojasi galimybe prisipilti nemokamo vandens ir į namus jo pilnus bidonus gabenasi net automobiliais.

Iš Vilijampolės į Aleksotą atvykęs Jonas prisipildė ne vieną bidoną vandens.<br>M.Patašiaus nuotr.
Iš Vilijampolės į Aleksotą atvykęs Jonas prisipildė ne vieną bidoną vandens.<br>M.Patašiaus nuotr.
L.Jonaitienė Panemunės vandens kolonėlės vandenį naudoja laiptinėms plauti.
L.Jonaitienė Panemunės vandens kolonėlės vandenį naudoja laiptinėms plauti.
Daugiau nuotraukų (2)

„Laikinoji sostinė“

Jan 29, 2018, 10:09 AM

Prieš 5 metus Kaune veikė 11 vandens kolonėlių, iš kurių kauniečiai semdavosi vandenį ir gabendavosi į namus. Dabar jų likę tik dvi. Kelios dešimtys miestiečių už naudojimąsi tokiu vandeniu moka abonentinį mokestį ir vis dar laukia centralizuotai tiekiamo vandens.

Tačiau greta šių įrenginių gyvenantys žmonės tikino, kad prie kolonėlių atvyksta daugybė žmonių ir nemokamai leidžiasi vandenį į dideles talpyklas.

Įmonės „Kauno vandenys“ darbuotojai sakė, kad ir šių dviejų kolonėlių, esančių Aleksote bei Panemunėje, per šiuos ir kitus metus nebeliks.

Naudoja laiptinėms plauti

Viena vandens kolonėlė yra įrengta Panemunėje, Vaidoto ir Mažosios gatvių sankryžoje. Mieste tokių kolonėlių pastaraisiais metais sparčiai mažėjo. Panemunės gyventojams taip pat buvo pranešta, kad jos greitai nebeliks.

Tada Mažosios gatvės gyventojų dalis prašė savivaldybės vandens kolonėlės nenaikinti, nes į jų namus dar nebuvo įvesti centralizuotai tiekiamo vandens įvadai.

Dabar šios gatvės gyventojai savo namuose tokius įvadus turi. Tačiau kol vandens kolonėlė nerakinama, kai kurie gyventojai jos vandens linkę vis dar pasisemti.

Štai automobiliu atvažiavusi kaunietė Laima Jonaitienė iš bagažinės išsitraukė kelis plastikinius indus ir į juos prisipylė vandens.

Moteris pasakojo, kad dirba valytoja. Kartą važiuodama pro vandens kolonėlę pamatė kitus iš jos vandenį pilančius žmones.

„Pamaniau, kad tai puikus būdas pasisemti vandens, kuriuo galiu plauti laiptines. Kadangi kolonėlė neužrakinta, tai galima padaryti bet kada, tai labai patogu“, – kalbėjo moteris.

Parai reikia 30 litrų

Dar viena vandens kolonėlė yra Aleksote, H. ir O.Minkovskių ir Gintariškių gatvių kampe.

H. ir O.Minkovskių gatvėje gyvenanti Aldona Jankuvienė pasakojo, kad anksčiau nemažai gyventojų semdavosi vandenį iš šios kolonėlės.

„Dabar daugelyje namų vanduo tiekiamas centralizuotu būdu. Tačiau kai kur vandens žmonės vis dar neturi. „Kauno vandenys“ jau ne vienus metus žada pasirūpinti tokiais patogumais, bet kaimynai darbų taip ir nesulaukia“, – teigė moteris.

Vienas tokių kauniečių, vandenį iš kolonėlės nuo vaikystės į savo namus tampantis Juozas, sakė, kad taip pat laukia, kada vanduo į namus bus įvestas.

„Per parą reikia apie 30 litrų. Vandenį naudojame gamindami valgį, pavirintą geriame, juo skalbiame. Už naudojimąsi kolonėle mokame abonentinį mokestį – kiek daugiau nei 2 eurus. Gerai bent tai, kad kolonėlė beveik negenda ir vanduo retai kada užšąla“, – sakė vyras.

Vandens atvyksta ir iš toli

Už naudojimąsi vandens kolonėle mokantiems kauniečiams skaudu, kad iš jų pinigai imami, tačiau įrenginiai nėra rakinami, todėl vandenį gali piltis kas tik nori.

„Prie kolonėlių atvažiuoja daug žmonių. Matome, kad kai kurie atsiveža didžiules talpyklas ir prisileidžia daug vandens. Svarstome, kur jie jo tiek deda. Manome, kad gamina pilstuką“, – svarstė aleksotiškė A.Jankuvienė.

Šia vandens kolonėle tikrai naudojasi ne tik vietos gyventojai. Vidury darbo dienos prie jos BMW automobiliu buvo atvykęs ir kaunietis Jonas.

Vyras pasakojo, kad gyvena Vilijampolėje. Anksčiau vandens semdavosi iš Jurbarko gatvėje įrengtos kolonėlės, tačiau jos jau nebėra.

„Namuose nėra vandens, todėl ir atvažiavau prisileisti. Gal kas pamanys, kad tiek daug reikia pilstukui, bet tai netiesa“, – tvirtino vyras.

Kolonėlių neliks

Valdas Kavaliauskas

Įmonės „Kauno vandenys“ Tinklų eksploatacijos tarnybos laikinasis viršininkas

„Abonentų skyriaus duomenimis, už vandens kolonėles moka 40 Kauno gyventojų. Paslauga yra apskaičiuojama pagal nustatytą vidutinį vandens suvartojimą 2,2 kub. m vienam gyventojui.

Vandens kolonėlių konstrukcijos nepritaikytos užrakinti.

Vaidoto ir Mažosios gatvių gyventojams vandentiekio įvadai į jų namus jau įrengti, todėl kolonėlė bus panaikinta šiais metais.

H. ir O.Minkovskių bei Gintariškių gatvėse gyvenantiems kauniečiams centralizuoto vandens tiekimo įvadus į jų namus taip pat planuojame įrengti. Tai padarius vandens kolonėlė bus panaikinta jau kitais metais.

Artėjant šaltajam metų laikui vandens kolonėlių dalis, esančias šuliniuose, tenka apšiltinti, kad neužšaltų. Tačiau jų mechanizmai itin atsparūs, todėl kolonėlių sugadinti beveik neįmanoma.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.