Po pranešimo apie planuojamas JAV sankcijas iš Latvijos banko ABLV buvo atsiimta 600 mln. eurų

Per savaitę po to, kai JAV iždo departamento Finansinių nusikaltimų tyrimo tinklas (FinCEN) pranešė apie planus įvesti sankcijas Latvijos bankui ABLV, iš pastarojo buvo atsiimta 600 mln. eurų, pirmadienį per spaudos konferencija pranešė banko valdybos pirmininkas Ernestas Bernis.

123RF nuotr.
123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2018, 9:26 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:28 PM

Banko valdybos vicepirmininkas Vadimas Reinfeldas sakė, kad banko nuosavo kapitalas vasario 16 d. sudarė 369,115 mln. eurų, kapitalo pakankamumo rodiklis buvo 21,26 proc., o likvidumo rodiklis – 74,67 proc. Jis pabrėžė, kad šie rodikliai yra didesni už priežiūros tarnybos reikalavimus, kurie sudaro atitinkamai 13,75 ir 55 proc.

Banko vertybinių popierių portfelį sudaro 1,5 mlrd. eurų. vertės obligacijos, kurios sudaro 99 proc. bendro portfelio, o likusią dalį sudaro akcijos ir lėšos.

E. Bernis pažymėjo, kad Europos Centrinio Banko (ECB) sprendimas nustatyti ABLV mokėjimų apribojimus yra bankui naudingas, nes tai leis stabilizuoti situaciją, o tam reikės laiko.

Prieš ECB sprendimą ABLV bankas vykdė visus mokėjimus, išskyrus mokėjimus JAV doleriais. E. Bernis taip pat patvirtino, kad banko lėšos nėra areštuotos.

Vasario 20 d. ABLV atstovai ECB pateiks naują stabilizacijos planą bei veiklos planą ateinančiai savaitei.

Kaip žinoma, JAV iždo departamentas praėjusią savaitę ABLV bankui įvedė sankcijas, pareiškęs, kad šis bankas užsiėmė pinigų plovimu, sudarė sąlygas neteisėtiems atsiskaitymams ir korupcijai. JAV finansų įstaigoms uždrausta atidaryti ir tvarkyti ABLV korespondentines sąskaitas, o tai iš esmės reiškia, kad šis Latvijos bankas neteko galimybės vykdyti finansines operacijas JAV doleriais.

1993-aisiais veiklą pradėjusio ABLV pagrindiniai akcininkai yra Olegas Filis, Ernestas ir Nika Berniai, tiesiogiai ir netiesiogiai valdantys 87,04 proc. akcijų.

ABLV obligacijomis prekiaujama Rygos „Nasdaq“ biržoje, kuri pirmadienį pranešė neribotam laikui sustabdžiusi ABLV narystę biržoje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.