Palangiškių privilegija – suakmenėjusios šiukšlių kainos

Nepaisant jau kelis kartus brangusių Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) paslaugų, palangiškiai už šiukšlių išvežimą moka tiek pat, kiek ir 2011 metais, o atliekų tvarkymo tarifas yra mažiausias visame regione.

 Yra priežasčių, nulėmusių, kad Palangos gyventojams atliekų tvarkymo kaina nesikeičia nuo 2011-ųjų. 
 Yra priežasčių, nulėmusių, kad Palangos gyventojams atliekų tvarkymo kaina nesikeičia nuo 2011-ųjų. 
 Yra priežasčių, nulėmusių, kad Palangos gyventojams atliekų tvarkymo kaina nesikeičia nuo 2011-ųjų. 
 Yra priežasčių, nulėmusių, kad Palangos gyventojams atliekų tvarkymo kaina nesikeičia nuo 2011-ųjų. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 23, 2018, 9:16 AM

Atliekų per 13 tūkst. tonų

Per praėjusius metus bendrovė „Palangos komunalinis ūkis“ kurorto bendrojo naudojimo teritorijose ir gyventojų kiemuose surinko beveik 13,1 tūkst. tonų atliekų.

Tokiam kiekiui šiukšlių išvežti į KRATC sąvartyną miesto komunalininkams prireikė apie 961 tūkst. eurų.

Per 100 tūkst. eurų komunalininkams buvo skirta iš savivaldybės biudžeto už viešosiose vietose susikaupiančių atliekų tvarkymą, o beveik visa likusi suma buvo surinkta iš gyventojų rinkliavos.

Sąvartyno mokestis didėjo

„Už atliekų tvarkymą surenkamų lėšų mums pakanka, nepaisant to, kad gyventojų rinkliavos tarifai nesikeitė nuo jų įvedimo 2011 metais, o sąvartyno mokestis per tą laikotarpį padidėjo daugiau nei du kartus – nuo 14,2 iki 32 eurų už toną“, – teigė „Palangos komunalinis ūkio“ įmonės vadovas Konstantinas Skierus.

Iš gyventojų surinktų lėšų užteko net ir tuomet, kai visas žaliasias atliekas – apie 3 tūkst. tonų „Palangos komunalinis ūkis“ pernai buvo priverstas išvežti į sąvartyną.

Anksčiau nušienautą žolę, rudenį prikritusius lapus kurorto komunalininkai tvarkydavo patys: kaupdavo vienoje krūvoje ir iš šių atliekų gamindavosi miesto gėlynų tręšimui reikalingą kompostą.

Tačiau aplinkosaugininkai nustatė, kad žaliosios atliekos kurorte buvo kaupiamos tam netinkamose vietose ir miesto bendrovės vadovams ne kartą skyrė baudas.

Kiekis vis didesnis

Palyginti su 2016 metais, pernai 210 tonų daugiau buvo išvežta ir mišriųjų komunalinių atliekų. Beveik 170 tonų daugiau buvo stambiagabaričių atliekų.

„Palangoje daugėja poilsiavimui skirto antrojo būsto savininkų todėl padidėjo ir išvežamų šiukšlių kiekis.

Be to, praėjusiais metais kurorte atnaujinta nemažai daugiabučių namų. Gyventojai šias permainas išnaudoja buto remontui, keičia baldus, išsivalo sandėliukus, todėl daugiau išvežėme ir didesnių daiktų“, – atliekų padidėjimą mieste paaiškino K.Skierus.

Tačiau komunalininkams pinigų nepritrūko, nes lyginant su užpraėjusiais metais Palangoje daugiau atsirado atliekų rinkliavą mokančių nekilnojamojo turto savininkų, todėl šiemet 42 tūkst. eurais padidėjo ir pajamos.

Yra ir skolininkų 

Pernai surinkta rinkliava būtų dar didesnė, jei apie 50 tūkst. eurų savivaldybei nebūtų likę skolingi kai kurie gyventojai ir įmonės.

„Palangos komunalinis ūkis“ direktorius K.Skierus neabejoja, kad artimiausiu metu Palangoje didinti atliekų tvarkymo rinkliavos tarifų dar nereikės.

„Lauksime mažiau lietingos vasaros – tuomet mažiau prišienautume žolės ir sumažėtų žaliųjų atliekų. Šiemet kiek aprims daugiabučių renovacija, todėl tikimės mažiau daugiabaričių atliekų.

Į sąvartyną išvežamų atliekų kiekį dar labiau turėtų sumažinti ir rūšiavimas. Pernai gyventojai ir įmonės išrūšiavo apie 600 tonų popieriaus, kartono ir plastiko. Toks kiekis nepateko į sąvartyną ir už šių atliekų tvarkymą miestui mokėti nereikėjo“, – sakė kurorto komunalininkų vadovas.

Palangiškiai už šiukšles moka mažiausiai

Palangoje nustatyta rinkliava už atliekų tvarkymą yra viena mažiausių Lietuvoje.

Už atliekų tvarkymą vidutiniame 50 kvadratinių metrų ploto bute per praėjusius metus Palangoje reikėjo mokėti 38 eurus, Klaipėdoje – 43 eurus, Neringoje – 52,5 euro, Telšiuose – 63 eurus, Druskininkuose – 68 eurus, Prienuose – 66,5 euro, Klaipėdos rajone – 48 eurai, Kretingoje – 58 eurai, jei bute gyvena 2 žmonės, Plungėje – 56,4 euro, jei bute gyvena 2 žmonės. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.