Knygų mugė: tėvai pasakė, kiek išleido už vaikiškus skaitinius

„Taip ir parašykite, pratinti vaikus skaityti Lietuvoje jau tampa prabanga. Jei nori, kad vaikas skaitytų kokybiškas, geras knygas, reikia atsisakyti kitų dalykų“, – piktinosi po Vilniaus knygų mugės stendus vaikštinėjanti jauna moteris. Ji pasakojo, kad šiemet šešerių dukrai nupirko vos tris knygeles, tačiau pati pabrėžė, kad vaikų literatūrai kelia labai aukštus reikalavimus.

 Knygų mugė „Litexpo“.<br> I.Vainalavičiūtės nuotr.
 Knygų mugė „Litexpo“.<br> I.Vainalavičiūtės nuotr.
 Knygų mugė „Litexpo“.<br> I.Vainalavičiūtės nuotr.
 Knygų mugė „Litexpo“.<br> I.Vainalavičiūtės nuotr.
 Knygų mugė „Litexpo“.<br> I.Vainalavičiūtės nuotr.
 Knygų mugė „Litexpo“.<br> I.Vainalavičiūtės nuotr.
 Knygų mugė „Litexpo“.<br> I.Vainalavičiūtės nuotr.
 Knygų mugė „Litexpo“.<br> I.Vainalavičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-02-25 11:43, atnaujinta 2018-02-25 12:48

„Neperku bet ko, juk vaikui knyga turi tapti savotišku iššūkiu, mano dukra tokio amžiaus, kai vaikui darosi įdomus turinys, o ne tik paveiksliukai, tad labai atsirenkame, ką siūlome jai skaityti. Paprašyta prisistatyti pašnekovė teigė nenorinti viešinti savo vardo, bet prasitarė, kad dirba pradinių klasių mokytoja vienoje Kauno rajono mokyklų. 

Mugės lankytoja atviravo, kad dukros knygoms išleido 42 eurus, o pasidomėjus, ar knygų mugėje spėjo palepinti save, tik atsiduso: „Taip, šį bei tą ir sau įsigijau, bet tai buvo suplanuoti pirkiniai“, – atsiduso ji.

Per mėnesį – viena knyga

Panašia nuomone pasidalijo ir vilnietė, dviejų vaikų mama Erika Liudvinavičienė: „Sau knygas pirkti stengiuosi rečiau, dažniau skolinuosi, nes brangios, bet dukrai kartą per mėnesį bent vieną knygą tikrai nuperku.“  Pašnekovė teigė, kad vienai knygai tenka išleisti bent 15-20 eurų. „Dar tik atėjome, žvalgomės, bet planuojame išleisti apie 50 eurų

Moteris juokavo, kad apsilankymas knygų mugėje tikrai nepadeda apsirūpinti skaitiniais iki vasaros atostogų, mat įsigytos knygos veikiausiai bus perskaitytos dar žiemai nesibaigus.

Pirmą kartą knygų mugėje apsilankęs Kęstutis Laurynaitis teigė kol kas tik analizuojantis kainas. „Neturiu konkretaus plano, kiek galime išleisti, tai priklausys nuo to, ką išsirinksime“, – sakė jis. 

Paklaustas, ar iš tiesų skaitymas tampa prabanga, pašnekovas sakė: „Šį klausimą sprendžiame įvairiai: ieškau pigesnių, nenaujų knygų, dažnai jas perku internetinėse parduotuvėse“.

Mažiausiems skaito mama

Į knygų mugę su keturiomis atžalomis atskubėjusi keturių vaikų mama Inesa pasakojo, kad prieš pirkdama vaikams knygas dažnai dairosi nuolaidų, seka prekybos centrų ir knygynų pasiūlymus ir taip pavyksta sutaupyti.

„Knygos brangios. Sunku pasakyti, kiek mūsų šeima per mėnesį išleidžia knygoms, jas perkame pagal poreikį. Nebūna taip, kad kiekvieną mėnesį reguliariai pirktume“, – šyptelėjo moteris.

Anot pašnekovės, knygų mugei skirtas biudžetas – 50 eurų. „Numatėme šią sumą, bet kaip bus iš tiesų, tai pamatysime, viskas priklausys nuo to, ką pavyks surasti“, – šyptelėjo ji.

Moteris pasakojo, kad paauglys skaito daug knygų, šiek tiek jaunesnė dukra kol kas brolio nepaveja, o štai mažiesiems – ikimokyklinio amžiaus vaikams kol kas pasakas skaito mama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.