Lietuviai vis dažniau perka loterijos bilietus, auga ir laimėjimai

2017 m. lietuviai loterijose dalyvavo aktyviau. Rinkos pajamos išaugo 6,7 proc. ir pasiekė 41,1 mln. eurų. 

Prekybos centras, ekonomika, mažmeninė prekyba, pirkėjai, prekystaliai, prekės, kasa, kasininkė, loterija, loterijos bilietai, azartiniai žaidimai<br>V.Balkūno nuotr.
Prekybos centras, ekonomika, mažmeninė prekyba, pirkėjai, prekystaliai, prekės, kasa, kasininkė, loterija, loterijos bilietai, azartiniai žaidimai<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2018, 3:58 PM

Loterijų dalyviai pernai nusipirko 88,9 mln. loterijų bilietų – 6,3 proc. daugiau nei 2016 metais. Žaidėjai išsidalino 50,6 mln. eurų laimėjimų, 12,7 proc. daugiau.

Bendra išplatintų loterijų bilietų vertė išaugo 9,9 procento. Tiek pat augo ir loterijų bendrovių parama visuomenei svarbioms sritims. Įstatymų nustatyta tvarka loterijų organizatoriai 8 proc. kiekvieno parduoto loterijų bilieto vertės skiria labdarai ar paramai. Pernai šios paramos suma pasiekė 7,3 mln. eurų. Šios lėšos daugiausiai teko sportui ir kultūrai.

Tokius duomenis apibendrinusi rinkos rezultatus paskelbė Lošimų priežiūros tarnyba.

„Loterijų populiarumas labai priklauso nuo ekonominės situacijos ir žmonių nuotaikų. Loterijos yra pramoga, todėl ekonomikai kylant jose dalyvaujama daugiau. Todėl augo visi rinkos rodikliai – ne tik apyvarta, bet ir skiriama parama, sumokami mokesčiai. O labiausiai iš rinkos rodiklių augo loterijų laimėjimai – žmonės loterijose laimėjo daugiau“, – sakė Maksimas Reznikovas, Loterijų asociacijos prezidentas.

Didžiausias metų laimėjimas buvo 470,5 tūkst. eurų „Teleloto“ Aukso puodas, kurį 2017 m. gegužę laimėjo vilnietis troleibuso vairuotojas. Šis ir kiti didžiausi laimėjimai buvo laimėti „Olifėjos“ rengtose loterijose. 

Kiti didieji 2017 metų loterijų laimėjimai buvo: 
    • 399,3 tūkst. eurų, birželį laimėti loterijoje „Vikinglotto“ loterijoje; 
    • 295,4 tūkst. eurų, rugsėjį laimėti „Teleloto“; 
    • 250 tūkst. eurų, gruodį laimėti momentinėje loterijoje „Sėkmės 7”;
    • 200,3 tūkst. eurų, gegužę laimėti „Teleloto“.

Loterijų bendrovės, prieš sumokėdamos viso verslo mokamą pelno mokestį, į valstybės biudžetą moka ir specialų loterijų mokestį, kuris sudaro 5 proc. nuo visos parduotų bilietų vertės. 2017 m. jo suma rinkoje pasiekė 4,5 mln. eurų., 9,9 proc. daugiau nei ankstesniais metais.

Iš labdarai ir paramai skirtų 8 proc. bilietų vertės didžiąją dalį sudarė loterijų bendrovių „Olifėja“ ir „Euloto“ parama sportui. „Olifėja“ savo paramą skyrė Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui. Jam paskirta „Olifėjos“ parama sudarė 6,1 mln. eurų. Iš „Euloto“ skirtų 1,3 mln. eurų didžiąją dalį sudarė parama Lietuvos parolimpiniam komitetui. Lošimų priežiūros tarnybos duomenyse dalis šių pinigų atsispindės 2018 m. pirmojo ketvirčio ataskaitose.

Iš viso Lošimų priežiūros tarnyba loterijų organizavimo licencijas yra išdavusi 8 bendrovėms, iš jų loterijas organizavo 7 rinkos dalyvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.