Sąskaitų finansuotoja „SME Finance“ teiks ir verslo paskolas

Didžiausia Lietuvoje sąskaitų finansuotoja „SME Finance“ pradeda teikti verslo paskolas ir „iš vienų rankų“ pasiūlys ženkliai daugiau finansavimo būdų. Nedidelėms įmonėms tai suteikia galimybę lanksčiai skolintis lėšas skirtingose verslo situacijose ir aktyviau dalyvauti Europos Sąjungos (ES) remiamuose projektuose.  „SME Finance“ parinko ir adaptavo paskolas pagal dabartinį verslo poreikį, kurio bankinis finansavimas ar kitos rinkoje esančios paslaugos neužpildo. 

 „Nors verslo paskolų srityje veikia daug dalyvių, mes turime svarbų pranašumą – galime labai greitai ir lanksčiai parinkti įvairius finansavimo variantus kiekvienai įmonei. Pastebėjome, kad dažnu atveju įmonėms patogiau dalį finansavimo gauti kaip faktoringą, kitą dalį – kaip verslo paskolą“, –  sprendimą komentuoja „SME Finance“ vadovas Mindaugas Mikalajūnas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 „Nors verslo paskolų srityje veikia daug dalyvių, mes turime svarbų pranašumą – galime labai greitai ir lanksčiai parinkti įvairius finansavimo variantus kiekvienai įmonei. Pastebėjome, kad dažnu atveju įmonėms patogiau dalį finansavimo gauti kaip faktoringą, kitą dalį – kaip verslo paskolą“, –  sprendimą komentuoja „SME Finance“ vadovas Mindaugas Mikalajūnas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2018, 3:20 PM

Šalia pagrindinės veiklos – sąskaitų finansavimo – „SME Finance“ teiks trumpalaikes (iki 1 metų) paskolas tiek su turto įkeitimu, tiek be jo. Paskolas iki 500 tūkstančių eurų galės gauti ne tik verslo įmonės, bet ir ūkininkai.

„Nors verslo paskolų srityje veikia daug dalyvių, mes turime svarbų pranašumą – galime labai greitai ir lanksčiai parinkti įvairius finansavimo variantus kiekvienai įmonei. Pastebėjome, kad dažnu atveju įmonėms patogiau dalį finansavimo gauti kaip faktoringą, kitą dalį – kaip verslo paskolą“, –  sprendimą komentuoja „SME Finance“ vadovas Mindaugas Mikalajūnas. Pasak jo, tokia paslaugų kombinacija leis įmonėms laisviau disponuoti savo turtu ir apyvartiniu kapitalu, greičiau išnaudoti verslo galimybes.  Sprendimai dėl suteikiamų paskolų, pasak M. Mikalajūno, bus priimami per 1-3 dienas. 

Paskolos sukurtos daugeliui verslo situacijų  

„SME Finance“ startuoja iš karto su keliomis paskolų rūšimis, pritaikytomis skirtingoms verslo situacijoms. Už investiciniams projektams skirtas paskolas įmonės galės įsigyti gamybinės įrangos, žemės, transporto priemonių, baldų ir kito ilgalaikio turto. Prireikus, verslo paskola gali būti skirta pilnam ar daliniam banko paskolos refinansavimui. Tai leis įmonėms atlaisvinti dalį bankui įkeisto turto, tačiau ir toliau disponuoti verslui būtinomis lėšomis. 

Dažnai būtent verslo paskolos padeda įmonėms išspręsti apyvartinių lėšų trūkumą, pavyzdžiui, esant poreikiui įsigyti gamybos medžiagų ar atsargų tuo metu, kai dar laukiama sugrįžtančių lėšų realizavus anksčiau pagamintą produkciją. M. Mikalajūnas sako, kad neretu atveju įmonės negali pasinaudoti bankiniu finansavimu vien todėl, kad formaliai neatitinka vieno ar kelių bankuose keliamų reikalavimų. 

„Tokiais atvejais suteikti verslui reikalingų lėšų galime mes, įvertinę įmonės veiklą ir parinkę tinkamiausią skolinimo variantą“, – sako M. Mikalajūnas. 

Skolina startuoliams, sezoniniam verslui ir plėtrai 

Skolinimasis verslo plėtrai labai aktualus startuoliams. Banko paskolos tokios įmonės įprastai negauna dėl nuosavo kapitalo trūkumo ir per trumpos veiklos istorijos.

„Jei matome, kad jauna įmonė sparčiai auga ir turi palankias galimybes stiprėti, suteikiame paskolą tolesnei plėtrai, – sako M. Mikalajūnas. – Neseniai būtent mūsų suteikta paskola padėjo startuoliui įsirengti naują biurą, kuriame įdarbino keletą kartų daugiau žmonių. Kitam sėkmingai augančiam startuoliui padėjome išspręsti finansavimo problemą tais laikotarpiais, kai laukia apmokėjimų už anksčiau pateiktą produkciją.“  

Kaip vienas iš verslui aktualių scenarijų minimas ir poreikis grąžinti akcininkų suteiktas paskolas. 

„Versle akcininkai dažnai skolina įmonei ir, suprantama, tikisi santykinai aukštos ir greitos grąžos. Mūsų teikiamas finansavimas neretai padeda įmonėms iš dalies ar visiškai padengti iš akcininkų gautas paskolas, – aiškina M. Mikalajūnas. – Taip pat paskolų gali prireikti, kai stiprindamos pozicijas rinkoje įmonės nusprendžia įsigyti kitų bendrovių akcijų.“ 

Sezoninės paskolos ypač aktualios verslo įmonėms, kurių produkcija turi paklausą tik tam tikrais metų laikotarpiais. Pavyzdžiui, prieš mokslo metų pradžią parduodant kanceliarines priemones, naują derlių – rudenį arba žaislus – metų pabaigoje. Verslo paskolos ir sąskaitų finansavimo kombinacija gali aprūpinti verslą lėšomis plėtrai ir greičiau sulaukti lėšų už parduotas prekes.  Tais atvejais, kai įmonė vykdo tiksliai suplanuotą projektą ir lėšų grąžinimo šaltinis yra aiškus, gali būti suteikta „tiltinė paskola“  (angl., bridge loan), išsprendžianti pinigų trūkumą konkrečiame projekto etape.  

Išsprendžia dažną problemą: dabar ir mažos įmonės galės dalyvauti ES projektuose


Pasak M. Mikalajūno, pradėjus aktyviai teikti ir verslo paskolas, tikimasi didelio susidomėjimo iš ES projektuose norinčių dalyvauti įmonių, kurioms anksčiau tai daryti trukdė apyvartinių lėšų stoka.

„Reta smulki ar vidutinio dydžio įmonė gali sau leisti „įšaldyti“ savo pinigus pusmečiui ar netgi metams, kol jie sugrįš įgyvendinus ES remiamą projektą. Dabar mes išsprendžiame finansavimo problemą, tad mažos įmonės galės drąsiau konkuruoti dėl Europos Sąjungos paramos“, – sako M. Mikalajūnas. 

Kaip teigia įmonės vadovas, sprendimas teikti paskolas priimtas pačiu laiku. Statistikos departamento duomenimis, produktyviosios įmonių investicijos į įrenginius, mašinas ir transporto priemones pernai išaugo 11,3 proc. ir pasiekė 2,54 mlrd. eurų. Šiais metais Lietuvoje prognozuojamas tolesnis materialinių investicijų augimas, kurias papildomai skatina įsibėgėjantis ES paramos fondų skirstymas. 

Įmonės klientų analizė rodo, kad  aktyviausiai „SME Finance“ paslaugomis naudojasi prekybos, transporto ir gamybos bendrovės – jos bendrame klientų portfelyje sudaro apie 70 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.