Prekybos tinklo „Iki“ atstovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, Didįjį penktadienį ir šeštadienį prieš Velykas gyventojai į parduotuves daugiausiai skubama apsirūpinti šviežiais produktais – pagrindiniu Velykų akcentu kiaušiniais, taip pat šviežia mėsa, žuvimi, žalumynais.
Žuvies pardavimas paprastai šokteli jau Didįjį ketvirtadienį, nes dalis gyventojų laikosi tradicijų ir Didįjį penktadienį susilaiko nuo mėsos valgymo.
„Likus maždaug savaitei iki Velykas lietuviai jau pradeda ruoštis šventei ir pildo savo pirkinių krepšelius ilgiau galiojančiais produktais – konservuotais žirneliais, majonezu, miltais, aliejumi, sviestu.
Be to, iš anksto planuodami pirkinius gyventojai paskutinę savaitę prieš šventes itin aktyviai dairosi specialių pasiūlymų ir nuolaidų, siekia pasinaudoti įvairiomis akcijomis. Jų visuomet stengiamės pasiūlyti kuo daugiau ir įvairesnių“, – kalbėjo B.Čaikauskaitė.
Kiaušinių pardavimas šokteli
Anot prekybos tinklo atstovės, kiaušiniai yra pagrindinis Velykų simbolis, ir jų pardavimas paskutinėmis dienomis iki didžiosios pavasario šventės išauga maždaug 2,5 karto. Be to, pastebima, kad lietuviai vis dažniau renkasi ekologiškus bei putpelių kiaušinius, nors tradiciškai populiariausi išlieka įprasti rudo lukšto vištų kiaušiniai.
Didelis pardavimų augimo priešvelykinėmis dienomis stebimas daugelyje produktų kategorijų.
Prekybos tinklo „Iki“ duomenimis, labiausiai – net 170 proc. – praėjusiais metais prieš Velykas augo prieskoninių daržovių pardavimai. Nedaug nuo jų atsiliko ir įvairių rūšių majonezo pardavimai. Šio lietuvių mėgstamo produkto buvo nuperkama 154 proc. daugiau nei įprastomis dienomis.
Kalėdoms – aguonos, Velykoms – mielės
Maždaug dvigubai daugiau nei įprastai pernai artėjant Velykoms buvo nuperkama kepiniams naudojamų mielių.
Smarkiai augo ir lietuviškų daržovių – svogūnų, burokėlių, morkų – pardavimas. Fiksuotas net 60 proc. siekęs pievagrybių pardavimo augimas, o apie 16 proc. daugiau buvo nupirkta vytintų, karštai ir šaltai rūkytų mėsos gaminių.
„Daugelio lietuvių Velykos neapsieina be mėsos patiekalų, o prieš šią pavasario šventę labiausiai išauga ėrienos, veršienos ir kiaulienos pardavimas. Jei per Velykas būna gražūs ir šilti orai, daugiau parduodama ir marinuotos mėsos, šašlykų“, – sakė B.Čaikauskaitė.
Vaikus lepina saldžiomis dovanomis
Didžioji pavasario šventė ne vienam gyventojui tampa proga pasimėgauti ir saldumynais.
B.Čaikauskaitė sakė, kad prieš Velykas nuperkama gerokai daugiau tortų ir pyragaičių. Be to, jau tapo įprasta, kad per Velykas, kaip ir per Kalėdas, vaikams dovanojamos dovanos. Dažniausiai jomis tampa įvairūs saldainiai ir ypač šokoladiniai kiaušiniai bei zuikiai.
Kiaušinių marginimui, B. Čaikauskaitės teigimu, taip pat rengiamasi iš anksto. Įvairias velykines dekoracijas, dažus ir lipdukus kiaušiniams gyventojai aktyviai ima pirkti iki Velykų likus 5-7 d. Šioms prekėms skiriama ir vis daugiau šventinio biudžeto.