Du pasauliai: rusai skursta, o valdininkų kišenės išpampo šimtais kartų

Sankcijų kamuojamos Rusijos gyventojų realiosios pajamos traukiasi sulig kiekvienais metais, o valdininkų pučiasi. Tai parodė jų pajamų deklaracijos.

Rusijos prezidentas V.Putinas (kairėje) pagal pajamas pranoko D.Medvedevą, užtat pastarojo butas – didesnis.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijos prezidentas V.Putinas (kairėje) pagal pajamas pranoko D.Medvedevą, užtat pastarojo butas – didesnis.<br>„Scanpix“ nuotr.
Parlamento narys S.Karimovas.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Parlamento narys S.Karimovas.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Apr 18, 2018, 10:32 AM

Kone visi Rusijos valdininkai per praėjusius metus praturtėjo.

Bent jau oficialiai, kaip jie nurodė savo deklaracijose.

Spėja, kad pardavė sklypą

Pavyzdį parodė pats prezidentas Vladimiras Putinas, kurio pajamos, palyginti su 2016-aisiais, pernai išaugo 10 milijonų rublių (125 tūkst. eurų) ir pasiekė 18,7 mln. rublių (233,7 tūkst. eurų).

Iš kur tokie pokyčiai, niekas neskelbia. Pasigirdo spėlionių, kad galbūt šalies vadovui pavyko parduoti 1,5 tūkst. kvadratinių metrų sklypą Pamaskvyje, kurį jis deklaracijose nurodydavo kiekvienais metais, bet ne šįsyk.

Jei taip, vadinasi, už kvadratinį metrą V.Putinas turėjo gauti 6666 rublius (83 eurus). O tai jau nemažai, nes net prestižiniame Rubliovkos kvartale jo kaina dabar siekia 4 tūkst. rublių (50 eurų).

Kitas prezidento turtas per metus nepasikeitė: jis nurodė turintis sostinėje du butus (77 ir 153 kvadratinių metrų), 18 kvadratinių metrų garažą, du automobilius „Volga GAZ M-21“, visureigį „Niva“ ir priekabą „Skif“.

Tiesa, opozicionieriaus Aleksejaus Navalno paskelbtais duomenimis, šalies vadovui priklauso daugiau nei dvi dešimtys rezidencijų, išbarstytų po visą valstybę. Viena iš jų, esanti Novo Ogariove, oficialiai liks V.Putinui ir jo šeimai, kai jis pasitrauks iš pareigų.

Teko pasukti galvas

Premjero Dmitrijaus Medvedevo oficialios pajamos pernai buvo kur kas kuklesnės nei šalies vadovo – 8,5 mln. rublių (106,2 tūkst. eurų). Užtat jo turimo buto plotas – net 367 kvadratiniai metrai.

O kitų aukštų valdininkų deklaracijos kelia labai daug klausimų. Anot leidinio „Novaja gazeta“, šįmet jas reikėjo pateikti labai įdomiu metu – prezidento rinkimai pasibaigę, bet inauguracija dar neįvykusi ir ministrų kabinetas nesuformuotas.

Todėl daugeliui teko sukti galvas, kaip parodyti savo pajamas, – slėpti ar paskelbti sąžiningai.

Greičiausiai pastarąją išeitį pasirinko parlamento narys Suleimanas Karimovas, pranešęs, kad pernai jis gavo 2,7 mlrd. rublių (33,7 mln. eurų) – net 229 kartus daugiau nei 2016-aisiais.

Vicepremjeras Aleksandras Chloponinas pernai susižėrė 2,9 mlrd. rublių (36,24 mln. eurų) – 293 kartus daugiau nei užpernai. Tačiau jis nurodė pardavęs užsienyje turėtą nekilnojamąjį turtą. Kitaip tariant, pasielgė ir praktiškai, ir patriotiškai.

Motina dovanojo akcijų

Žemės ūkio ministro Aleksandro Tkačiovo pajamos per metus išaugo kone šimtą kartų – iki 548 mln. rublių (6,85 mln. eurų). Mat senstelėjusi jo motina padovanojo sūnui holdingo kompanijos akcijų paketą.

O ši kompanija Krasnodaro krašte valdo daugiau nei 60 bendrovių, užsiimančių gyvulininkyste, augalininkyste, mėsos perdirbimu ir kita žemės ūkio veikla.

Šioms įmonėms priklauso net 640 tūkst. hektarų žemės.

Beje, visas šis ūkis sukurtas tuo metu, kai pats A.Tkačiovas buvo Krasnodaro krašto gubernatorius.

Gelbėjo ir žmonos

Prezidento administracijos vadovo Antono Vaino pajamos pernai irgi išsiskyrė iš kitų valdininkų. Jis sugebėjo uždirbti 255 mln. rublių (3,19 mln. eurų) – 26 kartus daugiau nei metais anksčiau.

Deklaracijoje jis nurodė pardavęs užsienyje turėtą nekilnojamąjį turtą. Tiesa, kilo klausimų, kaip jis buvo įsigytas, – juk Estijos komunistų partijos pirmojo sekretoriaus anūkas visą gyvenimą dirbo valstybės tarnyboje, kur atlyginimai gal ir neprasti, bet ir ne stebuklingi.

Pernai pramonės ministro Deniso Manturovo pajamos išaugo 84 procentais – iki 213,57 mln. rublių (2,67 mln. eurų).

Pirmasis vicepremjeras Igoris Šuvalovas gavo 91,28 mln. rublių (1,14 mln. eurų). Užtat jo žmona į šeimos biudžetą pridėjo dar 89,15 mln. rublių (1,11 mln. eurų), nors oficialiai ji jokio verslo neturi.

Beje, Rusijoje tokia padėtis visiškai normali: remiantis šiųmetėmis deklaracijomis, penki ministrai ir du vicepremjerai uždirbo gerokai mažiau nei jų sutuoktinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.