Kauniečiams skelbia gerą žinią – pavydės kitų miestų gyventojai

Gegužės mėnesį Kaune, Kauno rajone ir Jurbarke įsigalioja 3,81 ct/kWh (be PVM) centralizuotai tiekiamos šilumos kaina. Palyginus su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, šiemet gegužę šilumos kaina yra 7,5 proc. mažesnė, o palyginus su 2018 m. balandžiu – net 18,9 proc. žemesnė ir bus žemiausia per pastaruosius 11 metų.

Žemesnė šilumos kaina antrajame pagal dydį Lietuvos mieste buvo tik 2003-2007 metais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žemesnė šilumos kaina antrajame pagal dydį Lietuvos mieste buvo tik 2003-2007 metais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žemesnė šilumos kaina antrajame pagal dydį Lietuvos mieste buvo tik 2003-2007 metais.<br>D.Umbraso nuotr.
Žemesnė šilumos kaina antrajame pagal dydį Lietuvos mieste buvo tik 2003-2007 metais.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-05-01 11:14, atnaujinta 2018-05-01 11:16

„Nors gegužę patalpų šildymui šilumos faktiškai nenaudojame, centralizuotai tiekiamos šilumos kainos dydis išlieka aktualus. Kadangi šiluma naudojama karštam vandeniui ruošti bei karšto vandens temperatūrai palaikyti.

Šilumos kaina vartotojams bus mažesnė nuo gegužės 1 dienos iki tol, kol Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nustatys naujas bazinės šilumos kainos dedamąsias.

Tokį centralizuotai tiekiamos šilumos kainos sumažėjimą lėmė ne tik mažėjusios kuro ir perkamos šilumos kainos, bet ir „Kauno energijos“ valdybos sprendimas kompensuoti faktinių, o taip pat į šilumos kainą įskaičiuotų kuro įsigijimo ir suvartojimo bei šilumos įsigijimo kainų skirtumą. Šis sprendimas kainą papildomai mažina 0,62 ct/kWh prieš nustatant naują bazinę šilumos kainą“, – teigia „Kauno energijos“ atstovas Ūdrys Staselka.

Bendrovės pranešime minima, kad per kelerius pastaruosius metus mažiausia šilumos kaina Kaune buvo pasiekta 2016 metų rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais, kai sudarė 3,83 ct/kWh (be PVM). Šių metų gegužę įsigaliosianti centralizuotai tiekiamos šilumos kaina bus dar mažesnė – 3,81 ct/kWh (be PVM).

Žemesnė šilumos kaina antrajame pagal dydį Lietuvos mieste buvo tik 2003-2007 metais. Pagal 2003 m. kovo 31 d. Kauno termofikacijos elektrinės pardavimo sutarties sąlygas, 5 metus kaina buvo fiksuota ir sudarė 3,47 ct/kWh (be PVM), bet 2007-ųjų gruodį, pradėjus ženkliai didėti gamtinių dujų kainai, centralizuotai tiekiamos šilumos kaina irgi ėmė kilti – 2012-aisiais ji viršijo net 9 ct/kWh (be PVM) ribą. Tačiau bendrovei „Kauno energija“ pastačius biokuro deginimo įrenginius bei Kaune atsiradus konkurencijai tarp šilumos gamintojų, šilumos kaina pradėjo mažėti.

Šiuo metu, kaip numato teisės aktai, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija perskaičiuoja „Kauno energijos“ bazinę šilumos kainą, kuri yra pagrindas galutinei šilumos kainai suskaičiuoti. Perskaičiavimą inicijavo pati bendrovė.

Preliminariais vertinimais, po perskaičiavimo nauja bazinė kaina Kaune sekančiam laikotarpiui sumažės dar apie 10 proc. Atitinkamai sumažės vartotojams ir galutinė šilumos kaina, kuri bus mažesnė visą naujos bazinės kainos galiojimo laikotarpį – 3 arba 4 metus. Tikimasi, kad nauja perskaičiuota bazinė šilumos kaina įsigalios šių metų liepą.

Prognozuojama, kad „Kauno energijos“ klientams tiekiamos šilumos kaina stabiliai įsitvirtins tarp mažiausių kainų Lietuvoje. Numatomas kainos mažėjimas – „Kauno energijos“ per pastaruosius ketverius metus įvykdytų investicijų ir pasiekto geresnio veiklos efektyvumo bei rinkos plėtros rezultatas.

Vien per antrąjį šių metų pusmetį dėl sumažėjusios kainos kauniečiai, vartojantys centralizuotai tiekiamą šilumą, sutaupys daugiau kaip 2 mln. eurų. Tikimasi, kad per artimiausius 3 metus ši suma sudarys daugiau kaip 14 mln. eurų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?