Škotijoje įsigaliojo minimali alkoholio pardavimo kaina – tikimasi sumažinti mirčių skaičių

Škotijoje nuo antradienio galioja įstatymo numatyta minimali alkoholinių gėrimų pardavimo kaina.

 Škotija yra pirmoji pasaulio šalis, pradėjusi taikyti tokią minimalią kainą. Šia priemone visų pirma tikimasi sumažinti mirčių nuo alkoholio skaičių. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 
 Škotija yra pirmoji pasaulio šalis, pradėjusi taikyti tokią minimalią kainą. Šia priemone visų pirma tikimasi sumažinti mirčių nuo alkoholio skaičių. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2018, 8:13 PM, atnaujinta May 1, 2018, 8:16 PM

Škotija yra pirmoji pasaulio šalis, pradėjusi taikyti tokią minimalią kainą, sakė premjerė Nicola Sturgeon. Ji spėja, kad Škotijos pavyzdžiu paseks ir kitos valstybės. Tuo pirmiausiai ypač susidomėjusi yra Airija, taip pat Velsas. Minimali kaina yra 50 pensų (57 centai) už 10 mililitrų gryno alkoholio. Šia priemone visų pirma tikimasi sumažinti mirčių nuo alkoholio skaičių.

Po kelerius metus trukusio teisminio ginčo su viskio pramone Didžiosios Britanijos aukščiausiasis teismas lapkritį leido įvesti minimalią kainą. Teisėjai nepatenkino Škotiško viskio asociacijos (SWA) pateiktos apeliacijos. Minimali kaina yra „derama priemonė teisėtam tikslui pasiekti“, nusprendė teismas.

Medikų ir sveikatos sąjungos minimalios kainos įvedimą vadino didžiausiu persilaužimu nuo rūkymo uždraudimo viešose vietose. „Šis įstatymas gelbės gyvybes“, – sakė organizacijos „Alcohol Focus Scotland“ vadovė Alison Douglas. Ji prognozuoja, kad vien tik pirmais metais nuo alkoholio mirusių žmonių skaičius sumažės 58 atvejais. Po 20 metų mirčių esą bus jau 120 mažiau.

Ši priemonė pirmiausiai nukreipta prieš pigius gėrimus su dideliu kiekiu alkoholio. Aukštos kokybės viskis, kuris taip garsina škotų gamintojus, nukentės „ne labiausiai“, pabrėžė N.Sturgeon.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.