VIPA finansinės iniciatyvos – energijai taupyti

Mūsų šalies Vyriausybė – pirmoji valdžios institucija Baltijos šalyse, kuri planuoja išleisti „žaliąsias obligacijas“. Lėšos už šiuos vertybinius popierius bus paskolintos Viešųjų investicijų plėtros agentūrai (VIPA). Pastaroji finansuos projektus, skirtus daugiabučių namų energiniam efektyvumui didinti. 

 “VIPA investicijų tikslas – atnaujinti viešąją infrastruktūrą ir taip prisidėti prie šalies tvaraus ekonominio augimo. G.Dargužas.
 “VIPA investicijų tikslas – atnaujinti viešąją infrastruktūrą ir taip prisidėti prie šalies tvaraus ekonominio augimo. G.Dargužas.
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urvelytė

May 2, 2018, 8:54 AM

68 mln. eurų paskola ir modernizuoti 156 daugiabučių namai – tokio rezultato siekiama šiuo sandoriu, sudarytu tarp VIPA ir Vyriausybės.

Taigi lėšos, gautos už „žaliąsias obligacijas“, kaip valstybės perskolinamoji paskola dešimčiai metų atiteks VIPA, kuri yra Finansų ir Aplinkos ministerijų bei jos pačios įsteigto Daugiabučių namų modernizavimo fondo valdytoja.

Agentūra panaudos šiuos pinigus daugiabučių namų modernizavimo projektams finansuoti ir taip padės jų savininkams gauti paskolas daugiabučiams atnaujinti ir sumažinti juose suvartojamos energijos kiekį, o kartu ir gyventojų šildymo išlaidas.

Didėja susidomėjimas

Pasak finansų ministro Viliaus Šapokos, susidomėjimas „žaliosiomis obligacijomis“ sparčiai didėja visame pasaulyje. Tai – globalus procesas, kuriame lyderiauja Europos Sąjunga kartu su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis.

„Tai, kad Vyriausybė nutarė pasinaudoti šiuo finansiniu instrumentu, paskatins užsienio investuotojus labiau domėtis galimybėmis investuoti Lietuvoje“, – sakė V.Šapoka.

Paprastai Vyriausybė arba įmonės, išleisdamos „žaliąsias obligacijas“, gautus pinigus investuoja į tokius projektus, kurie padeda taupyti energijos sąnaudas arba didina energijos gamybą iš atsinaujinančių šaltinių.

„Žaliosios“ VIPA iniciatyvos

VIPA yra prieš penkerius metus Finansų ministerijos įkurta ir valdoma finansų įstaiga. Paskolos daugiabučių namų renovacijai – tik viena jos veiklos rūšių. Ji teikia finansines paslaugas, įgyvendina ir administruoja finansines priemones – paskolas, garantijas, investicijas, skirtas viešojo sektoriaus investicijoms.

VIPA planuoja veikti kaip Nacionalinė plėtros įstaiga ir kuria investicines platformas, skirtas viešajai infrastruktūrai modernizuoti. Tai daroma sutelkiant projektus ir pritraukiant įvairių finansuotojų lėšų, pavyzdžiui, Europos investicijų banko, Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko ar kitas.

Šiuo metu VIPA per valdomus fondus – Daugiabučių namų modernizavimo fondą, Energijos efektyvumo fondą, Savivaldybių pastatų fondą, finansuojamus iš Europos regioninio plėtros fondo (ERPF) lėšų, sėkmingai dalyvauja įgyvendinant įvairius energinį efektyvumą skatinančius projektus.

Pasirašytos sutartys

Gatvių apšvietimo modernizavimo sektoriuje jau pasirašyta trišalė garantijos sutartis tarp Jonavos rajono savivaldybės, „Danske“ banko ir VIPA, skirta Jonavos gatvių apšvietimo modernizavimo projektui įgyvendinti. Taip pat konsultuojamasi su kitomis savivaldybėmis dėl panašių projektų plėtojimo.

Viešųjų pastatų modernizavimo srityje sėkmingai diegiamas energijos taupymo paslaugų teikėjo modelis tiesiogiai teikiant paskolas. VIPA valdomas daugiabučių namų modernizavimo fondas su pastatų administratoriais jau pasirašė daugiau nei 400 paskolų sutarčių, skirtų daugiabučiams namams atnaujinti diegiant energinio efektyvumo priemones.

Taip pat planuojama, kad 2018 m. III ketvirtyje savivaldybių viešųjų pastatų valdytojai galės kreiptis į atrinktą finansinės priemonės valdytoją dėl lengvatinių paskolų savivaldybių viešųjų pastatų atnaujinimo projektams įgyvendinti iš Savivaldybių pastatų fondo.

Teikia ne tik paskolas

VIPA ne tik vertina, atrenka ir administruoja viešojo sektoriaus projektus, kuriuose dalyvauja kaip fondo valdytoja, bet ir ieško investavimo parterių Lietuvoje ir užsienyje, kurie mūsų šalyje galėtų prisidėti prie viešosios infrastruktūros modernizavimo finansavimo. „Tokio investavimo tikslas yra sukurti ir atnaujinti Lietuvos viešąją infrastru

ktūrą, taip prisidedant prie šalies tvaraus ekonominio augimo, viešųjų funkcijų užtikrinimo ir finansų rinkų plėtros. VIPA prisideda prie šių projektų finansinio ir ekonominio gyvybingumo, kartu su partneriais kurdama investicines platformas ir investuodama į įvairius infrastruktūros projektus“, – teigia VIPA generalinis direktorius Gvidas Dargužas.

Be paskolų ir garantijų viešosios infrastruktūros ar daugiabučiams namams atnaujinti, VIPA taip pat taiko ir kitas finansines iniciatyvas, tokias kaip savivaldybių dotacija ir grąžinamoji subsidija.

Savivaldybių dotacija padeda savivaldybėms užtikrinti nuosavų lėšų indėlį ES struktūrinių fondų projektams finansuoti, o grąžinamoji subsidija yra viena naujausių paramos formų, atsiradusi 2014–2020 metų ES finansiniu laikotarpiu, skirta centrinės valdžios viešiesiems pastatams modernizuoti.

Be viso to, VIPA per valdomą Kultūros paveldo fondą, kuris taip pat yra finansuojamas iš ERPF lėšų, ruošiasi teikti lengvatines paskolas viešiesiems ir privatiems Kultūros vertybių registre esančių pastatų savininkams, kad įveiklintų kultūros paveldo objektus. Lėšos galės būti skirtos kultūros paveldo objektams sutvarkyti ir aktualizuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.