Suradome ir tokių vietų: gėlių žiedus parduoda už centus

Daugelis gėles turgavietėse mėgstančių pirkti kauniečių jų dairosi ne augalų skyriuose, kur prekiaujama atvežtiniais augalais. Pirkėjai mieliau renkasi nuosavuose darželiuose išaugintas gėles, kurios dažnai ir labiau kvepia, ir gerokai pigesnės.

Darže išaugintais narcizais, tulpėmis, pakalnutėmis ir kitomis gėlėmis pavasarį prekiaujančių moterų nestinga šalia Stoties, Žaliakalnio, Eigulių turgaviečių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Darže išaugintais narcizais, tulpėmis, pakalnutėmis ir kitomis gėlėmis pavasarį prekiaujančių moterų nestinga šalia Stoties, Žaliakalnio, Eigulių turgaviečių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2018-05-14 19:36

Nors daugelio turgaviečių administracija draudžia prekiauti nelegaliose vietose, dalis gėlių pardavėjų įsitaiso kone kiekvieno turgaus prieigose.

Nuosavame darže išaugintais narcizais, tulpėmis, neužmirštuolėmis, pakalnutėmis ir kitomis gėlėmis pavasarį prekiaujančių moterų nestinga šalia Kauno Stoties, Žaliakalnio, Eigulių, Vilijampolės turgaviečių.

Pasidomėjus šių kauniečių parduodamų gėlių ir visai šalia įsikūrusiuose specializuotuose turgaviečių skyriuose siūlomų augalų iš Olandijos ar kitų šalių kainomis paaiškėja, kad jos dažnai skiriasi kelis kartus.

Parduoda, ką užaugina sode

„Prekiauju tik tuo, kas auga mano sode. Man svarbu ne tik tai, kad užsidirbu kelis eurus. Pabendrauju su kitais pardavėjais, pirkėjais. Tai man tampa tarsi maloniu laiko leidimu. Jeigu gėlių per dieną neparduodu, atgal į namus nenešu. Pavakare pasiūlau už kelis centus, ir žmonės vis tiek nuperka“, – pasakojo Stoties turguje tulpėmis ir narcizais prekiaujanti garbaus amžiaus moteris.

Už tulpės žiedą, nelygu spalva, ji prašė 20 centų. Tačiau, norint derėtis, kainą buvo galima sumažinti ketvirtadaliu. Puokštes, kuriose 15 tulpių, moteris pardavė už 1,5 euro.

Už narcizų žiedą kaunietė prašė po 5 centus, tačiau perkantiems puokštę taikė nuolaidą.

Panašiomis kainomis darželio gėles pardavinėjo ir kitos moterys. Už tulpių, narcizų ir hiacintų puokštes jos prašė nuo 50 centų iki 1 euro.

„Prie mano namų auga pakalnutės. Ši puokštė jums kainuos 50 centų. Jeigu per brangu, nuleisiu iki 30 centų“, – turguje kalbėjo kita garbaus amžiaus kaunietė.

Didelių nuolaidų nedaro

Tarp kauniečių gana populiariame Stoties turgaus gėlių skyriuje augalų kainos gerokai didesnės.

Besiskleidžiančios tulpės žiedas čia kainavo 50 centų. Už gerokai pastovėjusias tulpes prekeiviai prašė 30–40 centų.

Narcizai įkainoti po 20 centų, tulpių ir narcizų puokštės – 3–5 eurais.

Gerokai mažesnės nei turgaus prieigose siūlomos pakalnučių puokštės šiame skyriuje kainavo po 1 eurą.

„Šeimininkai nurodo gėlių kainas, didelių nuolaidų daryti negalime“, – kalbėjo gėlių pardavėja.

Puošia ir savo namų erdves

Kitoje Kalniečių parko pusėje šalia esančio prekybos centro nuosavo darželio gėles pardavinėjusios moterys taip pat neslėpė, jog yra vienišos, o į šią vietą ateina, kad šiek tiek prisidurtų prie mažos pensijos ir pasidalytų tuo, kas joms guli ant širdies.

Už tulpės žiedą moterys prašo nuo 10 iki 20 centų, už įvairaus dydžio pavasarinių gėlių puokštes – nuo 50 centų iki 2 eurų.

„Šioje turgavietėje žmonės dažnai pirmiausia nueina į gėlių skyrių, apžiūri pasiūlą, pasiklausinėja kainų, o po to ateina prie mūsų. Pamatę, kad pačių rankomis užaugintas ir išpuoselėtas gėles parduodame už centus, jų perka ne tik tiems, kuriuos ruošiasi sveikinti, bet ir savų namų ar darbo erdvėms papuošti“, – kalbėjo pardavėjos.

Moterų teigimu, nelygu proga ir piniginės storis, žmonės perka nuo vieno gėlės žiedo iki didelių puokščių.

Įmantrūs žiedai nusibodo?

„Lauko ir darželio gėlės – mielos, keliančios nuotaiką.

Kauniečiams patinka paprastos lietuviškų gėlių puokštelės, atvežtiniai įmantrūs žiedai daugeliui jau nusibodo“, – tvirtino šalia Žaliakalnio turgaus įvairiomis nuosavame sode išaugintomis gėlėmis prekiaujanti pensininkė.

Ji tikino, kad žmonės nori nusipirkti gėlių ir pamerkti darbe ar namuose. Visi prašo parduoti kuo pigiau. Tačiau jai taip pat norisi vieną kitą eurą prie pensijos prisidurti.

„Už surištą puokštę prašau 1 ar 1,5 euro. Žinoma, būna, kad pirkėjai gražiai paprašo ir nusidera“, – kalbėjo moteris.

Ji stebisi, kad gėlių parduotuvėse ar turgavietėse už vieną tulpės žiedą prašoma 60–70 centų, o iš pavasarinių lauko ir darželio gėlių sukurtos puokštės kainuoja iki 10 eurų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.