Nesidžiaukite dosniomis vestuvių dovanomis – teks už jas susimokėti

Ieva su išrinktuoju Audriumi ruošiasi tuoktis. Vestuvės – jau po savaitės. Tačiau merginai, kaip, tikėtina, ir ne vienam mūsų, buvo netikėta, kai ji sužinojo, kad už vestuvėms gautas dovanas gali tekti susimokėti valstybei.

Vestuvinės dovanos, padovanotos sutuoktiniams, yra bendra nuosavybė, jiems priklausančio turto dalys – lygios.<br> 123rf.com nuotr.
Vestuvinės dovanos, padovanotos sutuoktiniams, yra bendra nuosavybė, jiems priklausančio turto dalys – lygios.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2018, 12:59 PM, atnaujinta Jun 3, 2018, 1:24 PM

„Oho!“ – taip sureagavo būsimoji jaunamartė, kai jos pasiteiravau, ar žino apie tokią mokestinę prievolę. „Išgąsdinau?“, – pasiteiravau. „Ne, juk niekas nežinos, kiek kokių dovanų bus“, – šypsodamasi sakė Ieva.

Iš tiesų prievolė teikiant gyventojų pajamų deklaraciją nurodyti, kokios vertės turto gavome dovanų, galioja ne tik besituokiantiems. Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pranešti apie gautas dovanas turi net ir tie, kuriems artimieji surinko aukas per laidotuves.

Tiesa, įstatyme numatytos tam tikros ribos, nuo kurių dovanas reikia deklaruoti.

Kaip aiškino Rasa Virvilienė, VMI Teisės departamento direktorė, mokesčius nuo gautų dovanų reikia sumokėti pagal tai, iš kokio asmens gauta dovana.

Jei dovaną – pinigais ar daiktais – gavote iš artimųjų (sutuoktinio, vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), brolių, seserų, vaikaičių, senelių), nepaisant jos vertės tokia dovana gyventojų pajamų mokesčiu neapmokestinama. Tačiau jei dovanų vertė per mokestinius metus yra didesnė nei 2,5 tūkst. eurų, pildant gyventojų pajamų deklaraciją tokias pajamas reikia nurodyti.

Kitu atveju, jei 2,5 tūkst. eurų viršijančias dovanas įteikia artimųjų ratui nepriskiriami asmenys, visas turtas, išlipantis už minėtos sumos, bus apmokestinamas 15 proc. pajamų mokesčiu.

Elgiantis sąžiningai, reikėtų ne tik suskaičiuoti dovanotus pinigus, bet ir internete bandyti nustatyti dovanoto daikto vertę. Tarkime, gavus dovanų televizorių, turėtumėte pasižiūrėti tokio pat ar labai panašaus modelio bei parametrų parduodamų televizorių kainas, pateikiamas skelbimų portaluose, elektroninėse parduotuvėse.

Tačiau R.Virvilienė pabrėžia: „Vestuvinės dovanos, padovanotos sutuoktiniams, yra bendra jų nuosavybė. Reiškia, jiems priklausančio turto dalys – lygios. Dėl to, gavus vestuvines dovanas, jei nėra vedybų sutarties arba joje nenustatyta kitaip, kiekvienas iš sutuoktinių Metinėje pajamų deklaracijoje deklaruoja po pusę gautos dovanos sumos (vertės)“.

Įprasta tvarka apmokestinamos ir dovanos tų emigrantų, kurie tėra deklaravę pasikeitusią įregistruotą gyvenamąją vietą, bet jų šeima, nekilnojamasis turtas, verslas ir panašiai yra labiau Lietuvoje nei užsienyje.

Prievolės deklaruoti ar sumokėti pajamų mokestį už daugiau nei 2,5 tūkst. eurų gautas dovanas neturi tie asmenys, kurie iš Lietuvos išvykę galutinai.

Naujausiais duomenimis, už 2017 metus gautas dovanas bendrai deklaravo 19 tūkst. šalies gyventojų. Jie deklaravo gavę dovanų 394 mln. eurų sumai, nuo kurios jie sumokėjo kiek daugiau nei 109 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio.

Iš artimųjų 2017 metais gautas dovanas deklaravo beveik 13,4 tūkst. gyventojų, 382 mln. eurų sumai, kuriai 15 proc. gyventojų pajamų mokestis nebuvo taikomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.