Finansų ministras apie mažėjančias ES išmokas: „Tai ne pasaulio pabaiga“

„Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ dalyvavęs finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad Lietuva yra pasirengusi imtis priemonių dėl mažėjančių Europos Sąjungos fondų išmokų, tačiau pabrėžė, kad dabartinis Briuselio elgesys su Lietuva nėra sąžiningas.

Vilius Šapoka įsitikinęs, kad Lietuva išgyvens ir be ES paramos.<br>T.Bauro nuotr.
Vilius Šapoka įsitikinęs, kad Lietuva išgyvens ir be ES paramos.<br>T.Bauro nuotr.
Vilius Šapoka įsitikinęs, kad Lietuva išgyvens ir be ES paramos.<br>T.Bauro nuotr.
Vilius Šapoka įsitikinęs, kad Lietuva išgyvens ir be ES paramos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-06-07 08:37

„Kalbant apie ES Lietuvai skiriamas lėšas, tai dabartinis deryboms pateiktas projektas nepriimtinas. Neesame naivūs, žinojome, kad skiriamos lėšos mažės, bet mažinimas turi būti laipsniškas, bet ne toks staigus kritimas“, – kalbėjo jis.

Anot ministro, ES lėšos tikrai paskatino regionų ekonomikos vystymąsi. „Dabar atrodo, kad ES šalys baudžia Lietuvą, kad gerai vykdė savo finansų politiką... Staigus kritimas gali turėti socialinių padarinių“, – svarstė ministras ir pridūrė, kad šią žinią premjeras Saulius Skvernelis perdavė ir Briuseliui.

V.Šapokos teigimu, Lietuva turi turėti ir atsarginį planą. „Nemažai žingsnių, kurie šiuo metu daromi, buvo numatyti iš anksto. Turime daug projektų, kuriamos finansinės priemonės, tam, kad sumažėjus ES lėšoms, jas pakeistų institucinių investuotojų lėšos. Tai ne pasaulio pabaiga ir situaciją suvaldysime, bet tarptautinėje politikoje teisingumo principas yra svarbus“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, nuskambėję siūlymai didinti pensijinį amžių šalies ekonomikos neišgelbės. „Jokių svarstymų šia tema tikrai nepradėsime“, – akcentavo V.Šapoka.

Kalbėdamas apie nekilnojamojo turto mokestį ir antrojo būsto apmokestinimą ministras sakė: „Visos šešios reformos turi tikslą, kad žmonės pagalvotų, kad nereikia bėgti iš namų, o išvykusieji pagalvotų, kaip grįžti. Turime tikslą padidinti dirbančiųjų pajamas ir turime tapti investicijų pritraukimo lyderiais regione.“ Anot jo, pagrindinė viešųjų finansų yda yra korupcija ir šešėlis.

„Buvo svarstymų, kad reikia visuotinio nekilnojamojo turto mokesčio. Mūsų šalyje 90 proc. gyventojų turi nuosavą būstą. Tai išskirtinė situacija. Kas atsitiktų, jei apmokestintume visą nekilnojamąjį turtą? Atsirastų visuomenės grupės, kurias tektų nuo mokesčio atleisti ir dalis žmonių vėl patrauktų į šešėlį. Tikslas – kad nesiformuoti naujas nekilnojamojo turto burbulas, kurio purslus jaučiame iki dabar“, – kalbėjo ministras.

V. Šapoka pasidžiaugė, kad Lietuvoje traukiasi šešėlis. „Praėjusias metais mūsų šešėlis buvo pirmą kartą mažesnis nei Estijoje. Tampa madinga mokėti mokesčius“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.