S. Skvernelis: ne laikas kalbėti apie visuotinį NT mokestį

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad Vyriausybės parengti mokesčių reformos pasiūlymai yra subalansuoti, o visuotiniam nekilnojamojo turto (NT) mokesčiui dabar nėra tinkamas metas. 

S. Skvernelis pasisakė už antrojo ir tolesnių vieno žmogaus turimų būstų apmokestinimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
S. Skvernelis pasisakė už antrojo ir tolesnių vieno žmogaus turimų būstų apmokestinimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-13 17:47, atnaujinta 2018-06-13 17:48

„Mūsų sprendimai subalansuoti ir tie žingsniai, kurie padaryti, irgi yra socialiai atsakingi, apgalvoti. Šiandien būtų, matyt, ne vieta ir ne laikas kalbėti apie visuotinio nekilnojamojo turto mokesčio įvedimą, kur tikrai paliestų didžiąją dalį tų žmonių, kuriems apskritai sudėtinga mokesčius mokėti, ir tai nebūtų socialiai teisinga ir atsakinga“, – Vyriausybėje trečiadienį žurnalistams sakė premjeras. 

S. Skvernelis savo ruožtu pasisakė už antrojo ir tolesnių vieno žmogaus turimų būstų apmokestinimą, kaip siūlo Vyriausybė.

„Kalbame apie antrąjį būstą ir pakankamai simbolinį mokestį antro būsto, kuris galės pasirinkti ir mokėti tą mokestį ne nuo vertingiausio būsto. Na, tai argumentus girdėti, kad tai dabar pas mus šalies pensininkai prisipirkę visi turi po antrą arba trečią butą ir vykdo nuomą tokią – tai nėra argumentas“, – sakė S. Skvernelis. 

Pasak jo, Vyriausybės siūlymas dėl NT apmokestinimo iš dalies atliepia ir tarptautinių organizacijų pasiūlymus dėl mokesčių pakeitimo šalyje. 

„Tokią patirtį jau turėjome, kada išpučiamas nekilnojamojo turto kainų burbulas, kada investuojama į butą daug uždirbančių žmonių į sekantį nekilnojamąjį turtą ir po to gaunamos pajamos iš nuomos. Tai tikrai manau, kad tas mokestis už antrąjį gyvenamąjį būstą, ne pagrindinį, yra pakankamai subalansuotas ir pirmas žingsnis į tuos mokesčius, ką mums ne kartą rekomenduoja tarptautinės organizacijos, kalbėti apie mokesčius, kuriuos neskatina ekonomikos perkaitimo“, – pridūrė premjeras. 

Finansų ministras Vilius Šapoka yra sakęs, kad Vyriausybės pasiūlyta NT apmokestinimo schema padeda užkardyti burbulų formavimąsi rinkoje. 

Vyriausybė siūlo 0,3 proc. tarifu apmokestinti antrą ir daugiau vieno žmogaus turimus būstus.

Pagrindinis būstas ir sodybos būtų apmokestinamos, kaip iki šiol – nuo bendros 220 tūkst. eurų vertės išlaikant progresyvumą: 0,5 proc. tarifas nekilnojamajam turtui už 220–300 tūkst. eurų, 1 proc. – už 300–500 tūkst. eurų, 2 proc. – už daugiau kaip 500 tūkst. eurų.

Autorius: Vytautas Budzinauskas

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.