Vaikų stovyklų kainos siekia beprotiškas sumas

Lietuvoje sparčiai populiarėja sukarintos-patriotinės bei išgyvenimo gamtoje stovyklos. Šiemet Klaipėdos miesto savivaldybės administracija vaikų vasaros poilsiui iš viso skyrė 50 tūkst. eurų.

Išsiųsti vaiką į stovyklą – neretai itin skausmingas sprendimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Išsiųsti vaiką į stovyklą – neretai itin skausmingas sprendimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Vakarų ekspresas“, Edita Gudavičė

2018-06-13 11:08

Stovyklos organizatorė sakė pastebėjusi, kad tėvus dažnai gąsdina ne stovyklų kainos, o baimė palikti vaiką vieną ilgesniam laikui.

Prasidėjus vasarai tėvai tradiciškai imasi už galvos. Išsiųsti vaiką į stovyklą – neretai itin skausmingas sprendimas. Kai kurių vasaros stovyklų kaina Lietuvoje tokia didelė, jog atrodo, kad net į užsienį tam pačiam laikotarpiui vaiką galima išvežti gerokai pigiau.

Tėvai pyksta, kad dažnai ne ką pigiau atsieina ir tarsi išganymas žadėtos Savivaldybės lėšomis remiamos stovyklos. Tačiau šių programų rengėjai teisinasi, kad už skirtas lėšas galima pritaikyti nebent nuolaidą.

Tiesa, nėra viskas taip blogai – Klaipėdoje yra ir nemokamų dienos stovyklų, tačiau į jas patekti ne taip ir paprasta.

Nemokamas išgraibstė

„Tėvų antplūdis buvo toks didelis, kad kone per pusvalandį vietų nebeliko. Iš viso planuojame į Savivaldybės remiamas dienos stovyklas priimti per 400 vaikų. Jiems tikrai niekas nekainuos. Tiesa, šiose stovyklose vaikai negauna maitinimo. Bet pas mus jie ateina po pusryčių, o išeina apie 15 val., tad labai neišalksta“, – apie vieną`retų išimčių – nemokamą dienos stovyklą – pasakojo Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro direktorius Aleksas Bagdonavičius.

Jis neslėpė, kad šiam centrui iš Savivaldybės biudžeto vaikų vasaros poilsiui organizuoti buvo skirta 3 tūkst. eurų.

„Akivaizdu, kad tokių nemokamų dienos stovyklų poreikis – didžiulis. Tikrai ne kiekvienas gali įpirkti komercines stovyklas. Tad miesto valdžia galėtų pagalvoti apie tokių stovyklų plėtrą“, – svarstė A. Bagdonavičius.

Beveik nemokamai vaikus į turistinę stovyklą „Vasara palapinėje“ žadėjo priimti ir Klaipėdos moksleivių saviraiškos centras.

Tiesa, centro turizmo skyriaus vedėja Violeta Čiumak neslėpė, kad į šią stovyklą vaikų „iš gatvės“ nepriėmė, mat vietų vos užteko visus metus centro būrelius lankantiems vaikams.

„Kiti vaikai vien dėl to visus metus lanko būrelį, kad vasarą galėtų patekti į stovyklą“, – atviravo V. Čiumak.

Nors pati stovykla vaikams nieko nekainuos, esą jiems gali tekti patiems nusipirkti bilietus į kai kuriuos turistinius objektus, įsidėti užkandžių.

„Preliminariai skaičiuojame, kad vienam vaikui dienos išlaidos gali siekti 2-3 eurus“, – skaičiavo V. Čiumak.

„Viskas kainuoja“

Tačiau ne visos Savivaldybės remiamos vaikų vasaros poilsio programos tokios švelnios tėvų piniginėms. Atsitiktine tvarka pakalbinti kitų programų rengėjai neslėpė, kad už 5 dienų stovyklą gali tekti sumokėti gerokai per 100 eurų.

„Viskas kainuoja“, – pasiteiravus, kodėl taip brangu, atrėžė ne vienos tokios programos rengėjas.

Pavyzdžiui, kūrybinės motyvacijos vasaros stovyklą „Komfortas“ rengianti Saida Saldukaitė pasakojo, kad Savivaldybės skirtos lėšos suteikė galimybę kainą pamažinti 20 eurų, tad vaikai 5 dienas galės pramogauti už 160 eurų.

„Stovykla vyks sodyboje, kur vaikai bus ne tik maitinami, bet ir miegos. Vaikai mokysis savarankiškumo bei komunikavimo, pasitelkiant menines veiklas“, – pasakojo S. Saldukaitė.

„Juokauju, kad atskiros stovyklos reikėtų ir patiems tėvams. Dabar neretai tėvai bijo labiau nei patys vaikai ir tą baimę perduoda savo atžaloms“, – savo pastebėjimais dalijosi S. Saldukaitė.

Kiti kalbinti Savivaldybės remiamų stovyklų rengėjai pasakojo, kad pigiau vaikų negali priimti, nes nemažai išlaidų reikia maitinimui, profesionalų atlyginimams bei įrangai, jei tokios reikia. Pavyzdžiui, vieną sporto stovyklą organizuojantis vadovas pasakojo, kad vienam vaikui reikalingo komplekto kaina siekia 500 eurų, o vienas darbuotojas gali dirbti tik su 4 vaikais, tad esą ir tėvai nesistebi, kad už tokią 5 dienų pramogą vaikams teks sumokėti 150 eurų.

Už šias lėšas iš dalies finansuojamos 40 programų. Visų remiamų programų sąrašą ir kontaktus tėvai gali rasti Klaipėdos miesto savivaldybės interneto puslapyje. Preliminariai skaičiuojama, kad į Savivaldybės remiamas stovyklas turėtų patekti per 3 000 Klaipėdos miesto vaikų.

Už savaitę – 750 eurų

Nepatekusiems į Savivaldybės remiamas programas arba neradus artimo vaiko širdžiai pasiūlymo, lieka didžiulė pasiūla pačių įvairiausių vaikų vasaros stovyklų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Tik šiuo atveju į kišenę ranką kišti gali tekti dar giliau.

Vieno kelionių organizatoriaus, kuris teigia turintis didžiausią stovyklų pasiūlą Lietuvoje, pardavimo vadovė Lina Juzakėnienė pasakojo, kad šiemet populiariausios yra savaitę trunkančios stovyklos su nakvyne. Jų kaina gali siekti nuo 100 iki 750 eurų. Brangiausiai, 750 eurų, šiemet prašoma už savaitę kartingo stovykloje. Ne ką pigiau – 720 eurų – atsieis 13 dienų trukmės tarptautinė anglų kalbos stovykla.

Pigesnės net siūlomos užsienio šalyse organizuojamos stovyklos. Pavyzdžiui, 8 d. trukmės stovykla Bulgarijoje, į kurią nuskraidinama lėktuvu, kainuoja 492 Eur.

Kiek pigesnės dieninės stovyklos, kai vaikai nemiega, o tik atvažiuoja į užsiėmimus. 5 darbo dienų trukmės dienos stovyklų kainos svyruoja nuo 65 iki 245 eurų. Beje, yra ir vos vieną dieną trunkančių stovyklų, kainuojančių nuo 35 eurų.

Kruopščiai planuojantiems pajamas reikia nepamiršti, kad papildomai dar reikėtų numatyti ir nuvykimo į stovyklą bei grįžimo išlaidas, nes daugeliu atvejų tuo reikia pasirūpinti patiems.

Taigi, jei šeimoje auga ne vienas, o keli mokyklinio amžiaus vaikai – vasaros stovyklos dažnam lietuviui šiais laikais taip ir lieka neįgyvendinama svajonė.

„Stovyklų kainos priklauso nuo to, ar stovykla yra dienos formato, ar su nakvyne, taip pat nuo apgyvendinimo – ar vaikai gyvens gamtos sąlygomis palapinėse, ar kaimo turizmo sodyboje, ar poilsio namuose, ar, pavyzdžiui, dvare.

Taip pat kainai daug įtakos turi tai, kokie vadovai bei konkrečios srities specialistai dirba stovykloje, ar stovyklos veiklai reikalingas inventorius, kuris taip pat nemažai kainuoja“, – pasakojo L. Juzakėnienė.

Tačiau patys tėvai viešai svarsto, kad stovyklas rinktis remiantis vien maža kaina nėra protingas sprendimas. „Vakarų ekspresui“ ne vienas tėvas ankstesniais metais guodėsi, kad išsirinkus pačią pigiausią stovyklą kartais tenka nusivilti.

„Šiuolaikiniai vaikai jau ne tokie, kuriems tinka lauko tualetas, kiauros namelio sienos, durys be rankenų ir pridulkėjusios senos lovos“, – praėjusių metų vaiko įspūdžiais pigioje stovykloje dalijosi viena klaipėdietė.

Stovyklų pardavėjai taip pat pabrėžia, kad stovyklos populiarumą kur kas labiau lemia stovyklos programos kokybė nei maža kaina.

Ir „Balsių“ stovyklos organizatoriai pasakojo, kad pastaraisiais metais tėvai kur kas labiau domisi siūloma programa nei kainomis.

„Nors mūsų stovyklos kainos nėra pačios žemiausios, priklausomai nuo dienų skaičiaus kainuoja nuo 150 iki 245 eurų, vaikų niekada netrūksta. Tėvai žino, kad už tuos pinigus vaikai bus ne tik gryname ore, bet ir turės daugybę įvairių užsiėmimų. Mūsų stovykloje vaikai išbando daugybę sporto šakų, gali pajodinėti arkliais, gyvena patogiuose nameliuose. Džiaugiamės, kad atsiliepimuose tėvai mūsų stovyklai skiria 2-3 vietą„, – pasakojo Akmenės rajone, prie Virvytės upės, įsikūrusios Balsių stovyklos administratorė Danguolė Ataraitė.

Veržiasi prie jūros

Pasak pardavėjų, susidomėjimas stovyklomis šiemet dar didesnis negu praeitais metais.

„Kaip visada, išlieka populiarios stovyklos prie jūros, į kai kurias jų jau nebeturime vietų.

Taip pat labai noriai vaikai užrašomi į šokių, jodinėjimo stovyklas. Iš dienos stovyklų dažnai pasirenkamos kūrybinės, sportinės ar kalbų stovyklos. Tačiau vasarą didesnė paklausa būna stovyklų su nakvyne“, – pasakojo pardavimo vadovė.

Stovyklų pasiūla išties gausi. Ko gero, lengviau būtų išvardinti, kokių stovyklų nėra. Stovyklų organizatoriai, siekdami išsiskirti originalumu, siūlo pačių neįtikimiausių idėjų vaikų poilsiui. Pavyzdžiui, siūloma vasarą važinėtis šunų pakinkytomis rogėmis ar mesti svorį.

Organizuojama stovykla tik vyrams, kur laukiami įvairaus amžiaus, kaip nurodo organizatoriai, 9-99 metų, vyrai. Kitos stovyklos žada „užkoučinti“ vaiką taip, kad jis iš stovyklos grįš puikiai suvokdamas, kaip modeliuoti savo svajonių ateitį ir t. t.

„Tėveliams patartume stovyklas rinktis labai atsakingai, kad tiek vaikams būtų įdomu, tiek jie būtų ramūs dėl to, kaip vaikas jausis pasirinktoje stovykloje. Labai svarbus patarimas – jei greitu laiku planuojate su vaiku keliauti pas šeimos gydytoją – pasiimkite sveikatos pažymą, nes jos prašo beveik kiekviena stovykla, tad geriau ja pasirūpinti iš anksto“, – patarė L. Juzakėnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.