Apklausa: kas trečias lietuvis atostogoms skiria daugiau kaip 1000 eurų

Kaip kito lietuvių atostogų įpročiai per pastaruosius metus? Apklausa rodo, kad atostogoms dažniausiai renkamasi Lietuvos pajūrį arba sodybas, kur atsipalaidavę poilsiautojai išleidžia daugiau ir lieka ilgiau. Jei 2015 m. atostogoms atseikėti daugiau kaip 1 000 eurų ryžosi tik 14 proc. korespondentų, šiemet šis skaičius padvigubėjo.

 „ Fizinė ir dvasinė sveikata yra svarbesnė negu papildomos pajamos atostogų sąskaita. Pailsėjęs žmogus yra darbingesnis ir laimingesnis“, – šypsosi R. Pogorelis.   <br> lrytas.lt nuotr.
 „ Fizinė ir dvasinė sveikata yra svarbesnė negu papildomos pajamos atostogų sąskaita. Pailsėjęs žmogus yra darbingesnis ir laimingesnis“, – šypsosi R. Pogorelis.   <br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2018, 11:10 AM

Pakitusius atostogautojų įpročius atskleidė didžiausios Baltijos šalyse elektroninės parduotuvės „Pigu.lt“ apklausos rezultatai. Tyrimo duomenys rodo, kad šiemet net 72 proc. apklausos dalyvių renkasi atostogauti Lietuvoje – du kartus daugiau nei praėjusiais metais. Nepaisant to, kad dauguma lietuvių atostogauja vietiniuose kurortuose, šiais metais poilsiui gyventojai linkę išleisti daugiau nei įprastai. 

Atostogaujančių skaičius mažėja

„Lietuvių atostogavimo įpročių kaitą stebime jau ketverius metus. Matome tendenciją, kad Lietuvoje daugėja gyventojų, kurie negaili lėšų atostogų malonumams. Kita vertus, matyti, kad gerokai padaugėjo ir nežadančių atostogauti išvis arba nusprendusių laisvą laiką praleisti namuose – tokį sprendimą šiemet priėmė net tris kartus daugiau žmonių nei 2015 m. Atostogas, kurios padėtų atitrūkti nuo darbų, galima susikurti ir namuose, svarbu išlaisvinti fantaziją ir realizuoti galvoje slypinčius kūrybingus sprendimus“, – patarimais dalijasi „Pigu.lt“ rinkodaros vadovė Giedrė Vilkė.

Anot kelionių entuziasto, knygų „Mokėk keliauti“ ir „Užkeikto keliautojo užrašai“ autoriaus Roberto Pogorelio, sprendimas atsisakyti atostogų gali būti žalingas sveikatai. 

„Panašu, kad daugelis vis dar yra įsitikinę, jog keliavimas yra brangus malonumas ir tikisi atostogų sąskaita užsidirbti papildomai arba sutaupyti. Iš asmeninės patirties žinau, kad šiais pigių skrydžių ir internetinių nakvynės klubų laikais galima pakeliauti labai nebrangiai. Deja, dar ne visi Lietuvos žmonės tai atradę. Atostogauti ir pailsėti iš tiesų reikia – ne veltui įstatymai numato minimalų dviejų savaičių poilsį. Fizinė ir dvasinė sveikata yra svarbesnė negu papildomos pajamos atostogų sąskaita. Pailsėjęs žmogus yra darbingesnis ir laimingesnis“, – šypsosi R. Pogorelis. 
 
Suplanuotas laisvalaikis

Apklausos dalyvių pasiteiravus, be kokio daikto jie neįsivaizduoja atostogų, didžioji dalis korespondentų vienbalsiai sutarė, kad jų poilsiui svarbiausias yra mobilusis telefonas (32 proc.), fotoaparatas (20 proc.) ir knygos (8 proc.).
 
Poilsį gamtoje besirenkantys lietuviai kaip svarbius atostogų atributus įvardino dviračius (4,3 proc.), apsaugos priemones nuo saulės (8,1 proc.), meškeres (3,2 proc.), palapines (2,5 proc.), kepsnines (2,8 proc.). 
Pasak G. Vilkės, korespondentų atsakymai sufleruoja, kad dažniausiai gyventojai renkasi įvairiapusišką laisvalaikį.

„Stebime ryškėjančią tendenciją, kad laisvą laiką lietuviai susiplanuoja iš anksto, susigalvoja atpalaiduojančių užsiėmimų: renkasi žvejybą, dviračių žygius, skaito knygas. Laisvas laikas brangus visiems, tad prieš važiuojant atostogauti svarbu apgalvoti, kokios veiklos jums padėtų pailsėti geriausiai. Planavimas padeda išvengti kuriozinių situacijų, kai nuvykus į poilsiavietę skubama ieškoti vietinių parduotuvių, kur būtų galima įsigyti kamuolių ar kitų laisvalaikio prekių“, – sako G. Vilkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.