Trišalė taryba vėl renkasi spręsti dėl minimalios algos dydžio

Trišalė taryba antradienio posėdyje sprendžia, kokio dydžio minimalią mėnesio algą (MMA) rekomenduoti Vyriausybei nustatyti.

Pagal Darbo kodeksą Trišalė taryba Vyriausybei savo nuomonę dėl MMA didinimo nuo kitų metų turi pateikti iki birželio 15 dienos. Be tarybos patariamosios nuomonės, Vyriausybė sprendžia dėl MMA didinimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pagal Darbo kodeksą Trišalė taryba Vyriausybei savo nuomonę dėl MMA didinimo nuo kitų metų turi pateikti iki birželio 15 dienos. Be tarybos patariamosios nuomonės, Vyriausybė sprendžia dėl MMA didinimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2018, 8:55 AM

Tarybos nariai pasiskirstę į dvi stovyklas: vieni įsitikinę, kad MMA turėtų būti 420 eurų, kiti - kad 450 eurų.

ELTA primena, kad prieš du mėnesius vykusiame Trišalės tarybos posėdyje preliminariai sutarta, jog nuo kitų metų sausio MMA reikėtų didinti iki 420 eurų. Tai sudarytų apie 47 proc. šiuo metu esančio VDU.

Tačiau posėdyje, vykusiame prieš mėnesį, nuomonės išsiskyrė. Darbdavių atstovai palaikė 420 eurų dydį, darbuotojų atstovai teigė, kad MMA turėtų būti 450 eurų - remiantis kitais metais prognozuojamu VDU.

Kadangi taryba dėl minimalios algos nepriėmė vieningo sprendimo, Vyriausybei pateikė atskirąsias nuomones, kokio dydžio MMA Vyriausybei rekomenduoti tvirtinti - pagal reglamentus tai vis tiek turėjo padaryti iki birželio 15 dienos.

Po to Vyriausybė galėjo priimti savo sprendimą, tačiau to irgi nepadarė - grąžino klausimą svarstyti tarybai.

Taigi dabar taryba turi galimybę dar kartą mėginti susitarti.

Bet kuriuo atveju - ar taryba vėl teiktų atskirąsias nuomones, ar pasiūlytų vieningą sprendimą - atsižvelgdama į tarybos siūlymus, Vyriausybė rudenį turėtų apsispręsti, kokio dydžio MMA turėtų būti nuo kitų metų.

Trišaliame nacionaliniame susitarime sutarta, kad Lietuvoje MMA negali būti mažesnė kaip 45 proc. VDU ir didesnė kaip 50 proc. VDU.

Nuo šių metų sausio MMA padidinta 20 eurų, iki 400. VDU - 895 eurai, tad MMA sudaro apie 45 proc. VDU.

Trišalė taryba yra socialinių partnerių susitarimu iš centrinių profesinių sąjungų, darbdavių organizacijų ir Vyriausybės atstovų sudaryta institucija. Tarybos nariai bendrai ieško būdų spręsti gyventojų užimtumo, darbuotojų saugos, nelegalaus darbo, mokesčių sistemos, sveikatos apsaugos ir kitas problemas.

Rūta Grigolytė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.