Trišalėje taryboje – ginčai dėl dirbančiųjų likimo: pešėsi dėl 30 eurų

Antradienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje Trišalė taryba rinkosi spręsti dirbančiųjų likimo. Jau kuris laikas nesusitariama dėl minimalaus darbo užmokesčio (MMA) sumos, kuri įsigaliotų nuo kitų metų sausio.

Jau kuris laikas nesusitariama dėl minimalaus darbo užmokesčio (MMA) sumos, kuri įsigaliotų nuo kitų metų sausio.<br>V.Balkūno nuotr.
Jau kuris laikas nesusitariama dėl minimalaus darbo užmokesčio (MMA) sumos, kuri įsigaliotų nuo kitų metų sausio.<br>V.Balkūno nuotr.
Jau kuris laikas nesusitariama dėl minimalaus darbo užmokesčio (MMA) sumos, kuri įsigaliotų nuo kitų metų sausio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jau kuris laikas nesusitariama dėl minimalaus darbo užmokesčio (MMA) sumos, kuri įsigaliotų nuo kitų metų sausio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jau kuris laikas nesusitariama dėl minimalaus darbo užmokesčio (MMA) sumos, kuri įsigaliotų nuo kitų metų sausio.<br>J.Butkutės nuotr.
Jau kuris laikas nesusitariama dėl minimalaus darbo užmokesčio (MMA) sumos, kuri įsigaliotų nuo kitų metų sausio.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 10, 2018, 2:45 PM, atnaujinta Jul 10, 2018, 5:31 PM

Vyriausybė birželį siūlė nuo kitų metų MMA padidinti iki 420 eurų, profsąjungos – iki 450 eurų, o darbdaviai siūlė klausimą svarstyti vėliau.

Susiginčijo dėl metodologijos

Antradienį Trišalės tarybos posėdis prasidėjo Vyriausybės atstovės, socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Eglės Radišauskienės kalba. Ji teigė, kad visiems būtina prisiminti 2017 metų posėdį, kuriame jau buvo nutarta, kaip nuo šiol bus skaičiuojamas MMA.

„Vyriausybė dėl MMA savo pasiūlymą buvo pristačiusi, tačiau laikomasi nuomonės, kad MMA turi būti sutarta Trišalėje taryboje. Mes siūlome prisiminti 2017 m. posėdį, kai Lietuvos bankas pristatė mechanizmą, o mes jam pritarėme.

Tada buvome sutarę, kad daugiau mes nedarysime turgaus iš MMA nustatymo, todėl siūlome pagal formulę toliau nustatyti ir išsiaiškinti, kaip ta formulė sudaroma“, – sakė E.Radišauskienė.

Specialistė taip pat siūlė išklausyti ir Lietuvos banko nuomonę. Jo atstovas sakė, kad, jų skaičiavimais, MMA turėtų būti 420 eurų.

„Kalbant apie metodologiją, mes imame penkias Europos didžiausią santykį turinčias valstybes, skaičiuojame jų vidurkį tarpusavyje ir trejus metus atgal. Taip paskaičiuotume vidurkį ketvirčiui”, –  Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorius Gediminas Šimkus ir siūlė MMA didinti iki 420 eurų.

Trišalės tarybos nariai taip pat diskutavo dėl MMA apibrėžimo ir tai, kas jį sudaro. Profsąjungos sakė, kad MMA skaičiavimo schemos jie nebuvo nutarę, todėl paskutiniu momentu keisti skaičiavimo tvarką –neteisinga.

Profsąjungos atstovai pasiėmę protokolą kone pažodžiui skaitė ir nagrinėjo tai, kas buvo užfiksuota praėjusio posėdžio metu, tačiau tiek profsąjungos, tiek Vyriausybė informaciją interpretavo skirtingai.

Darbdavių atstovė „Investors Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė taip pat palaikė Lietuvos banko nuomonę.

„Mes palaikome Lietuvos banko nuomonę. Nereikia lyginti obuolių su apelsinais. Mes turime procentus lyginti su VDU be priedų“, – sakė R.Skyrienė.

Atidėjo kitam posėdžiui

Galiausiai Trišalės tarybos nariai liko savo barikadų pusėse. Profsąjungos siūlė MMA kelti iki 450 eurų, Vyriausybė – 420 eurų, o darbdaviai – likti prie 420 eurų, tačiau siūlyti Vyriausybei padidinti NPD ir taip rasti kompromisą.

Trišalėje taryboje taip pat buvo nubalsuota perkelti MMA formulės metodologijos klausimą kitam posėdžiui, nes, galiausiai, atlyginimo skaičiavimo formulė liko neaiški.

Profsąjunga taip pat siūlė surengti atskirą darbinį posėdį, kuriame dalyvauti galės tie, kuriems liko neaiški formulės tvarka. 

Sieja su vidutiniu darbo užmokesčiu

Profsąjungų teigimu, Vyriausybė toliau siūlo nuo 2019 m. sausio 1 d. MMA kelti iki 420 eurų, tuo tarpu profesinės sąjungos mano, jog kitų metų MMA turi būti siejama ir su prognozuojamu kitų metų vidutiniu darbo užmokesčiu (VDU).

Remiantis Finansų ministerijos ekonominės raidos scenarijumi, 2019 metais VDU bus 951,2 euro „popieriuje“, todėl profesinės sąjungos įsitikinusios, kad MMA kitais metais turi kilti iki 450 eurų.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) surengė apklausą, kurios rezultatai patvirtino, jog apskaičiuojant kitų metų MMA pagal Trišalės tarybos patvirtintą formulę atskaitos tašku reikia laikyti ir tų metų prognozuojamą VDU.

Už tai pasisakė net 80 proc. iš beveik 300 dalyvavusiųjų apklausoje. Vyriausybė, tuo tarpu, siūlydama iki 420 eurų kelti MMA remiasi 2017 m. pabaigos vidutinio darbo užmokesčio rodikliais.

Pernai MMA buvo padidinta 20 eurų iki 400 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.