Bankų ir unijų – per akis, bet tinkami ne visi

Valstybės įmonė Registrų centras piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi ir riboja konkurenciją. Tokią išvadą padarė šiaulietis, kuriam iš banko sąskaitos niekaip nepavyko pervesti varžytynių dalyvio mokesčio.

Dalyvauti elektroninėse varžytynėse gali tik aštuonių bankų klientai, o kitur sąskaitą turintys piliečiai lieka už borto.<br>„123rf.com“ nuotr.
Dalyvauti elektroninėse varžytynėse gali tik aštuonių bankų klientai, o kitur sąskaitą turintys piliečiai lieka už borto.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 20, 2018, 9:11 AM

Paaiškėjo, kad dalyvauti aukcionuose be kliūčių gali tiktai aštuonių bankų klientai, o visuose kituose bankuose ir kredito unijose sąskaitą turintys piliečiai lieka už borto.

Jie negali dalyvauti antstolių, bankroto administratorių, Valstybės turto fondo parduodamo turto varžytynėse.

„Eiti į banką ir atsidaryti sąskaitą, kad galėtum dalyvauti varžytynėse, yra absurdiška, – pasipiktino savo pavardės nenorėjęs minėti teisininkas. – Kodėl Lietuvoje yra 8 išskirtiniai bankai? Kodėl likę bankai, 67 kredito unijos ar Lietuvos banko išduotas veiklos licencijas turinčios 36 elektroninių pinigų įstaigos negali savo klientams to pasiūlyti?“

Šiaulietis yra palankesnėmis sąlygomis finansines paslaugas jam ir bendrovei teikiančio banko „Paysera LT“ klientas.

Nepavyko ir antras būdas

Tada teisininkas pabandė varžytynėms užsiregistruoti naudodamasis savo vadovaujamos įmonės Estijoje duomenimis.

Tačiau ir vėl atsimušė į sieną – paaiškėjo, kad neturėdamas Estijoje išduoto tapatybės dokumento, elektroninio parašo jis negali tapti varžytynių dalyviu.

„Akivaizdu, kad tokia padėtis yra nenormali, nes varžytynėse gali dalyvauti tik Lietuvoje registruoti subjektai, o tai gerokai menkina konkurenciją“, – piktinosi šiaulietis.

Teisininkas kreipėsi į Konkurencijos tarybą, kad būtų atliktas tyrimas ir panaikinti konkurenciją ribojantys veiksniai: „Situacija turi skubiai keistis, nes valstybei priklausanti įmonė gali sulaukti milžiniškų sankcijų.“

Išrinktųjų – tik aštuoni

Registrų centro atstovė Kristina Petrošienė teigė, jog teisės aktai nenumato prievolės Registrų centrui visuose Lietuvoje registruotuose bankuose ar mokėjimo įstaigose turėti sąskaitas.

„Tai būtų neįmanoma. Todėl yra sudarytos sutartys su 8 didžiausiais bankais, kurie užima didžiąją mokėjimų rinkos dalį ir tenkina daugumos vartotojų poreikius“, – aiškino Registrų centro atstovė.

Pasak K.Petrošienės, varžytynės vykdomos elektroniniu būdu, tad procesas automatizuotas. Vienas esminių jo elementų – konkretaus varžytynių dalyvio mokesčio automatinis susiejimas su jo pasirinktomis varžytynėmis. Tam sutartiniu pagrindu naudojama programinė įranga „Bank link“.

Tikino dirbantys skaidriai

„Elektroninėje sistemoje turto pardavimas vyksta atvirai ir skaidriai. Tai ne tik užkerta kelią galimam piktnaudžiavimui, bet ir neretai leidžia turtą parduoti didesnėmis kainomis.

Siekiant apsaugoti varžytynėse dalyvaujančių asmenų lėšas sutartys dėl identifikavimo ir atsiskaitymų sudarytos su bankais, kurių dauguma pas juos laikomus indėlius apdraudžia įstatymų numatyta tvarka“, – taip tvarką aiškino K.Petrošienė.

Registrų centro atstovė svarstė, jog šiauliečio teisininko pasipiktinimas nereiškia, kad Konkurencijos taryba apskritai atliks tyrimą: „Tačiau mes bendradarbiausime, jeigu tyrimą atliekantiems specialistams reikės paaiškinimų ar informacijos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.