Lenkų valdžiai parūpo daugiavaikės motinos – apdalins pinigais

Nuo kitų metų keturis ir daugiau vaikų auginančios lenkės įgis teisę į minimalią pensiją. Vyriausybė paskelbė tokį įstatymo projektą, kuris, tikimasi, jau rugsėjį bus patvirtintas Seime.

Lenkijos valdžia tikisi, kad planuojami pokyčiai paskatins moteris gimdyti daugiau vaikų, o tai normalizuos demografinę situaciją.<br>V.Balkūno nuotr.
Lenkijos valdžia tikisi, kad planuojami pokyčiai paskatins moteris gimdyti daugiau vaikų, o tai normalizuos demografinę situaciją.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas BUTRIMAS Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jul 27, 2018, 9:48 AM

Spėjama, kad valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) skuba priimti įstatymą, nes viliasi, kad tai padės šiai partijai laimėti rudenį vyksiančius savivaldybių rinkimus.

Prieš dvejus metus TTP duotas pažadas kiekvienam vaikui iki pilnametystės kas mėnesį mokėti po 500 zlotų (116 eurų) padėjo šiai partijai laimėti Seimo rinkimus, mat pritraukė neturtingų rinkėjų balsų.

Šiuo metu Lenkijoje minimali pensija siekia 1029 zlotus (239 eurus), ir nuo kitų metų keturis ir daugiau vaikų auginančios moterys gaus ją, net jeigu nebus dirbusios nė valandos.

Tos moterys, kurios užsidirbo pensiją, nors ir mažesnę už minimalią, nuo kitų metų irgi gaus po 1029 zlotus.

Įstatymo nuostatas vicepremjerė Beata Szydlo pirmiesiems pristatė didžiausio šalies katalikiško savaitraščio „Gosc Niedzielny“ („Sekmadienio svečias“) skaitytojams.

Vicepremjerė paaiškino, kad įstatymo tikslas yra pagerbti motinas, kurios savo gyvenimą paaukojo vaikų auginimui.

Apžvalgininkai priminė, kad tiek Bažnyčia, tiek katalikiška besiskelbianti TTP priešinasi homoseksualių asmenų vedyboms ir ragina gerbti tradicines šeimos vertybes.

Viena iš vertybių laikomas šeimos modelis, kai dirba tik vyras, o žmona rūpinasi vaikais ir buitimi.

Spėjama, kad minimali pensija daugiavaikėms moterims šalies biudžetui kitais metais kainuos apie milijardą eurų, o ateityje – dar daugiau.

TTP tvirtina, kad šios išmokos paskatins moteris gimdyti daugiau vaikų, o tai normalizuos demografinę situaciją.

Dėl mažėjančio gimstamumo bei didėjančios emigracijos šalyje ima trūkti darbo rankų, o socialinio draudimo fondui vis labiau stinga lėšų pensijoms mokėti.

Siekdama gerinti demografinę padėtį Vyriausybė šį pavasarį paskelbė programą „Mama plius“. Pagal ją numatomos kelios lengvatos motinoms, o tai esą paskatins gimdyti daugiau vaikų.

Be minimalios pensijos, dar planuojama įvesti nemokamą gydymą ir vaistus visoms nėščiosioms. Be to, jei praėjus ne daugiau nei dvejiems metams po pirmo vaiko gimimo moteris susilauks antrojo, jai bus skirta solidi premija, ateityje galima ir pensijos priemoka. Taip vyriausybė siekia šeimas neapsiriboti viena atžala.

Moteris paskatinti gimdyti ruošiamasi ir sparčiai steigiant daugiau vaikų lopšelių ir darželių.

Bus ieškoma būdų, kaip veiksmingiau išieškoti alimentus, o prieš rugsėjo 1-ąją kiekvienam moksleiviui bus mokama po 300 zlotų mokymosi priemonėms įsigyti.

Šeimos, darbo ir socialinių reikalų viceministras Bartoszas Marczukas tvirtino besiremiantis tyrimų išvadomis, kurios rodo, kad pagrindinė priežastis, kodėl moterys nesiryžta gimdyti daugiau vaikų, yra ekonominė.

Viceministras teigė, jog įvedus 500 zlotų kasmėnesines išmokas vaikams gimstamumas per dvejus metus padidėjo 12 proc. Toks rodiklis šalyje nebuvo užfiksuotas dvidešimt metų, o sostinėje Varšuvoje – net trisdešimt metų.

Tiesa, ekspertai skaičiuoja, kad demografinės problemos nepavyks išspręsti neatvėrus plačiau vartų imigrantams iš Ukrainos ir Baltarusijos.

Norint darbo rinkos poreikius ilgainiui patenkinti vien vietinių pajėgumais, kiekviena šeima privalėtų auginti mažiausiai vidutiniškai po 2,1 vaiko, o dabar augina po 1,45.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.