Rusiškos „vodkos“ mėgėjams žinia iš Rusijos: keičiasi degtinės kaina

Minimali mažmeninė degtinės kaina (MMK), kuri yra 205 rubliai (2,67 Eur rugpjūčio 20 d. kursu) už 0,5 litro butelį, nuo šios dienos Rusijoje įsigalioja ir „silpnai“ degtinei nuo 37 iki 39 proc. alkoholio tūrio imtinai, skelbia agentūra „RIA Novosti“. 

Rusijoje žmonės neperka degtinės, kurios stiprumas yra mažesnis nei 40 proc., nes toks spirito kiekis vartotojams yra neįprastas.<br>„flickr.com“ nuotr.
Rusijoje žmonės neperka degtinės, kurios stiprumas yra mažesnis nei 40 proc., nes toks spirito kiekis vartotojams yra neįprastas.<br>„flickr.com“ nuotr.
 Rusijoje žmonės neperka degtinės, kurios stiprumas yra mažesnis nei 40 proc., nes toks spirito kiekis vartotojams yra neįprastas.<br> RIA novosti nuotr.
 Rusijoje žmonės neperka degtinės, kurios stiprumas yra mažesnis nei 40 proc., nes toks spirito kiekis vartotojams yra neįprastas.<br> RIA novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-08-20 20:25, atnaujinta 2018-08-20 23:06

Atitinkamas Rusijos finansų ministerijos įsakymas buvo paskelbtas liepos 6 dieną oficialiame teisinės informacijos portale. Po 45 dienų dokumentas įsigaliojo.

Federaliniame įstatyme dėl alkoholio gamybos ir apyvartos valstybinio reguliavimo teigiama, kad degtinė yra alkoholinis gėrimas, kurio pagrindą sudaro etilo alkoholis, pagamintas iš maistinės žaliavos ir vandens, o etanolio kiekis jame sudaro nuo 38 iki 56 proc. gatavos produkcijos tūrio. 

Ankstesniame dokumento variante, kuriame buvo nurodytos mažiausios stipraus alkoholio supirkimo, didmeninės ir mažmeninės kainos, degtinės MMK buvo nustatyta produkcijai, kurios sudėtyje etanolio kiekis yra nuo 38 iki 56 procentų. O pati populiariausia degtinė, kurios galima rasti Rusijos parduotuvių lentynose, yra klasikinis keturiasdešimties laipsnių gėrimas, jo MMK – 205 rubliai už puslitrį, ir ši kaina nesikeičia. 

Įsakymo projekto aiškinamajame rašte pažymima, kad degtinės minimalios kainos suvienodinimas įpareigos gamintojus, gaminančius silpnesnį nei 38 proc. produktą, taikyti vykdant jo apyvartą MMK. 

Ekspertų nuomonės

Pasak Federalinės ir regioninių alkoholio rinkų tyrimo centro (CIFRRA) vadovo Vadimo Drobizo, MMK suvienodinimas yra prevencinio pobūdžio. Jis priminė, kad neseniai Rusijoje buvo uždrausti alkoholio milteliai, tačiau tokio produkto rinkoje nėra, ir tas pats įvyko su degtine.

Jis paaiškino, kad Rusijoje žmonės neperka degtinės, kurios stiprumas yra mažesnis nei 40 proc., nes toks spirito kiekis vartotojams yra neįprastas. Būtent dėl ​​šios priežasties kokių nors pokyčių piliečiams dėl minimalios mažmeninės degtinės kainos suvienodinimo nebus, sakė V.Drobizas.

Be to, jis atkreipė dėmesį į tai, kad Europoje yra degtinės, kurios stiprumas ir 35 proc., ir 37 proc., ir 38 procentai alkoholio tūrio. O bet kokia užsieninės gamybos degtinė, importuojama į Rusiją, vis tiek bus pardavinėjama už du kartus didesnę kainą nei MMK. Todėl CIFRRA vadovo nuomone, ir šiuo požiūriu šio rodiklio suvienodinimas yra beprasmis.

Savo ruožtu Alkoholio gaminių gamintojų sąjungos valdybos pirmininkas Dmitrijus Dobrovas patvirtina, kad minimalios mažmeninės kainos visų pirma taikomos vietinių degtindarių produkcijai, nes importuojama degtinė yra brangesnė. Jis pridūrė, kad Rusijos rinkoje yra ir silpnesnės negu 40 proc. degtinės, pavyzdžiui, 38 laipsnių.
Pasak jo, jei minimali mažmeninė šios degtinės kaina buvo viena, tai dabar MMK bus bendra. Globalių pokyčių degtinės rinkoje dėl to D.Dobrovas neprognozuoja, kadangi silpnesnė nei 40 proc. degtinė nesudarė ir vieno nuošimčio visos parduotuvių lentynose esančios degtinės ir, greičiausiai, jos liks dar mažiau.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.