Siūlo riboti antstolių apetitą – mažinti atlyginimą nuo išieškotos sumos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teikia įstatymų pataisas, kuriomis siūlo riboti antstolių atlyginimą iki 15 proc. išieškotos sumos.

Čiurlionio g. 84A,  antstoliai iškrausto nepageidaujamus žmones.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Čiurlionio g. 84A,  antstoliai iškrausto nepageidaujamus žmones.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Čiurlionio g. 84A,  antstoliai iškrausto nepageidaujamus žmones.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Čiurlionio g. 84A,  antstoliai iškrausto nepageidaujamus žmones.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 17, 2018, 9:53 AM, atnaujinta Sep 17, 2018, 10:54 AM

Pasak Prezidentūros, pataisomis siekiama užtikrinti „teisingas ir adekvačias“ antstolių paslaugų kainas, užkirsti kelią „dirbtinai išpūstoms algoms, antstolių lupikavimui, savivalei ir žmonių skurdinimui“.

D.Grybauskaitės pataisose siūloma sumažinti būtinąsias vykdymo išlaidas, drausti atlikti perteklinius veiksmus, nustatyti, kad atlygis antstoliui sėkmingo skolos išieškojimo atveju negali viršyti  15 proc. skolos dydžio.

Teigiama, kad panaši praktika yra ir kitose šalyse: Latvijoje, Estijoje nustatyta riba – po 15 proc., Airijoje – 5 proc., Anglijoje – 7,5 proc., Suomijoje – 0,5 procento.

Tikimasi, kad pataisos sustiprins Teisingumo ministerijos inicijuotus antstolių įkainių reguliavimo pakeitimus ir garantuos, kad įkainiai būtų „teisingai perskaičiuoti“.

Pasak pranešimo, šiuo metu antstoliai neretai uždirba iki 100 proc. išieškomos skolos, ypač dideli antkainiai taikomi išieškant mažas skolas.

„Lietuvoje vidutiniškai per mėnesį antstolis uždirba 10 tūkst. eurų, o kai kurių alga siekia 37 tūkst. eurų – daugiau negu Europos Sąjungos vadovų“, – teigia Prezidentūra.

Pataisomis siūloma įtvirtinti privalomą  skolininko informavimą, draudimą kreditoriui samdyti skirtingus antstolius dėl to paties skolininko ir prievolę viešai skelbti antstolių algas. Taip pat pataisomis siūloma griežtinami antstolių nepriekaištingos reputacijos reikalavimus.

Numatoma vykdymo bylos administravimo išlaidas sieti su realiu antstolio  darbu, o ne su išieškoma suma, kaip yra šiandien. Taip pat numatoma riboti galimybes atlikti perteklinius veiksmus.

„Dabar antstoliai net ir turėdami informaciją apie žmogaus pajamas nepagrįstai užsako perteklinę informaciją iš įvairių registrų, net tokių kaip Jūrų ir vidaus vandenų laivų registras, Geležinkelio riedmenų registras. Šie pertekliniai veiksmai išpučia antstolio išlaidas ir yra įskaičiuojami į skolininko sąskaitą“, – teigiama pranešime.

Pasiūlymuose numatoma įpareigoti antstolius visada išsiųsti  informaciją  žmogui apie jo skolą. Dabar antstoliai neprivalo informuoti žmogaus, jeigu jo skola neviršija 100 eurų – tai sudaro sąlygas skolai tyčia vilkinti ir jai išaugti.

Prezidentės pasiūlymuose taip pat griežtinami ir nepriekaištingos reputacijos reikalavimai. Dabar įstatymuose palikta spraga, ji leidžia nepriekaištingos reputacijos asmeniu laikyti netgi nusikaltimą padariusį, tačiau nuo atsakomybės ar bausmių atleistą asmenį. Šalies vadovė siūlo užkirsti kelią neskaidriems ir nesąžiningiems žmonėms dirbti valstybės patikėtą darbą.

Vyriausybė taip pat yra parengusi pataisas dėl antstolių vykdymo išlaidų. Pagal jas notarų atlyginimo ir antstolių vykdymo išlaidų nebūtų privaloma derinti su notarų ir antstolių organizacijomis, o prerogatyvą nustatyti notarų atlyginimo ir antstolių skaičiuojamų vykdymo išlaidų dydžius turėtų valstybė – Teisingumo ministerija, suderinusi su Finansų ministerija.

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narė Dovilė Šakalienė anksčiau pranešė teiksianti pataisas, kurios leistų mažų skolų valstybės naudai išieškojimą iš antstolių perimti pačiai valstybei, stabdyti antstolio sprendimo vykdymą, kai antstolio veiksmus žmogus apskųstų, apriboti papildomas išieškojimo vykdymo išlaidas, sukurti informacinę liniją konsultuoti žmones, susidūrusius su antstoliais. Taip pat siekiama nustatyti standartinį antstolių būtinųjų vykdymo išlaidų dydį, jis nepriklausytų nuo išieškomos sumos ir siektų iki 10 eurų.   

Autorius: Ignas Jačauskas

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.