Kirto Vyriausybės užmojams: dėl kainų mažinimo plano pateikė triuškinamų argumentų

Vyriausybėje trečiadienį buvo patvirtintas kovos su kylančiomis kainomis planas, tačiau Konkurencijos taryba priminė, kiek siekia Vyriausybės įtaka ir suabejojo, ar šiuo metu pateiktas planas iš tiesų yra adekvatus.

Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotoja Jūratė Šovienė<br>T.Bauro nuotr.
Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotoja Jūratė Šovienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2018, 9:37 PM, atnaujinta Sep 26, 2018, 9:52 PM

PVM mažinimas ir kiti pažadai

Kaip trečiadienį jau rašė portalas lrytas.lt, kad po vykusio pasitarimo premjeras prakalbo irapie galimą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maisto produktams, tačiau teigė, jog nėra tikras, ar prekybos tinklai šios pelno dalies neįsidėtų į savo kišenę.

„Dėl PVM mažinimo, mes galėtume jį svarstyti, jei būtų tvirta garantija, kad PVM sumažinimas atiteks vartotojui, o ne kaip pelno dalis liks prekybos tinklams“, – sakė premjeras.

Jo teigimu, žemės ūkio ministras turi savaitę laiko ir jei mano, kad PVM mažinimas padės sumažinti kainas prekybos tinkluose, ministerija turėtų prisiimti riziką bei atsakomybę.

Prakalbus apie prekybos tinklų darbo laiko ribojimą sekmadieniais ir valstybinių vaistinių steigimą, premjeras sakė, jog šie įstatymų pakeitimai jau yra Seime ir pakeitimams yra pritarta, todėl Vyriausybės plane apie juos nebeužsiminta.

Plane numatoma parengti tipines sutarčių tarp tiekėjų ir prekybos tinklų sąlygas, įvardinant gerosios ir blogosios praktikos veiksnius. Analizuoti sutartis bei nuolat skelbti apibendrintus atskirų didžiųjų prekybos tinklų duomenis apie tokios praktikos sąlygų įtraukimą į sutartis.

Taip pat bus siekiama išanalizuoti, ar efektyvu atskirti prekybos tinklų paslaugą tiekėjams dėl prekių pardavimo (vietos lentynoje) nuo rinkodaros paslaugų.

Planuose numatyta išanalizuoti, ar efektyvu įpareigoti prekybos tinklus apskaitoje išskirti operacijas, parduodant jų firminę ir kitų tiekėjų produkciją, taip pat įvertinti galimybę uždrausti tiekėjų produkcijai taikyti didesnę maržą nei firminei, parduodant tuos pačius produktus.

Bus išanalizuotas ir valstybinės žemės, esančios prie prekybos tinklų, panaudojimas bei pateikti pasiūlymai, kaip efektyviau ją panaudoti, taip pat įvertintas viešojo pirkimo iš smulkaus ir vidutinio verslo įmonių kriterijus, įskaitant teritorinį.

Konkurencijos taryba planą sumalė į miltus

Planą iš viso sudaro 13 punktų, tačiau Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotoja Jūratė Šovienė „Delfi Dėmesio centre“ žurnalistui Edmundui Jakilaičiui trečiadienio vakarą priminė, jog Vyriausybė gali daryti įtaką tik savo valdomų monopolinių įmonių, tokių kaip Registrų centras, kainoms.

„Kitais atvejais, ar prekybos tinklų, ar kitose rinkose, kur veikia rinkos ekonomikos dėsniai, ką gali daryti Vyriausybė, ką gali daryti kitos valdžios institucijos – pirmiausiai sudaryti sąlygas konkurencijai, kad konkurencija veiktų arba bent jau netrukdyti konkurencijai veikti. Tai galima daryti dviem punktais: kadangi Vyriausybė yra teisės aktų priėmėja, ministerijos priima teisės aktus, tai pirmiausia, ką jos turėtų daryti, ir tą patį reiktų padaryti dėl šio priemonių plano, daryti poveikio konkurencijai vertinimą. Jei tas poveikis konkurencijai yra neigiamas, pasirinkti tokias alternatyvas, kurios arba neriboja konkurencijos, arba riboja minimaliai“, – „Delfi“ sakė J. Šovienė.

Pasak jos, vertinimas kol kas nėra atliktas, nors pavedimas ministerijoms duotas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.