Mokytojai gauna poreformines algas: akys ant kaktos šokinėja

Mokytojai sulaukė pirmųjų algų šiais mokslo metais, kai įvestas etatinis apmokėjimas. Nors jos turėjo augti, dažnas skaičiuoja, kad darbo daugiau, o alga sumenko arba liko tokia pat.

Anot daugelio mokytojų, jiems tenkantis krūvis naujaisiais mokslo metais išaugo kur kas labiau nei atlyginimai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Anot daugelio mokytojų, jiems tenkantis krūvis naujaisiais mokslo metais išaugo kur kas labiau nei atlyginimai.<br>„123rf.com“ nuotr.
R.Lysenko: „Ministerija deklaravo, kad už papildomus darbus užmokėta. Tai kiek užmokėjo? Eurą už valandą?“<br> Asmeninio albumo nuotr. 
R.Lysenko: „Ministerija deklaravo, kad už papildomus darbus užmokėta. Tai kiek užmokėjo? Eurą už valandą?“<br> Asmeninio albumo nuotr. 
„Etatinis apmokėjimas supurtė mokytojų bendruomenę. Pažadai liko neįgyvendinti“, – sakė mokytojų profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkė Rūta Andriuškevičienė. <br>M.Patašiaus nuotr.
„Etatinis apmokėjimas supurtė mokytojų bendruomenę. Pažadai liko neįgyvendinti“, – sakė mokytojų profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkė Rūta Andriuškevičienė. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-10-02 10:40

Pedagogų bendruomenė sukiršinta: vieni pyksta, kad kolegos, turintys tokį pat krūvį, stažą ir kvalifikacijos laipsnį, gauna, tarkim, 100 eurų daugiau, nors dirba tokioje pat valstybinėje mokykloje.

Algą jau gavę neslepia, kad kai kuriems jos pakilo keliais, keliolika ar net daugiau nei šimtu eurų. Bet daug ir tokių, kurių užmokestis reikšmingai sumažėjo.

Visi mokytojai atlyginimo turėtų sulaukti iki spalio 10 dienos.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė prieš kelis mėnesius pareiškė, kad mokytojų algoms kelti yra skirta papildomų lėšų – 17,4 milijono eurų 4 mėnesiams vidutiniškai leidžia padidinti atlyginimus 10 proc.

Ministrė įspėjo, kad kiekvieno mokytojo algą pirmiausia lems pati mokyklos bendruomenė, nustatydama jam darbo krūvį, tačiau tikrai bus daug papildomai apmokamų darbo valandų.

Už valandą – vos euras?

„11 eurų. Tiek kainuoja viena mokytojo darbo diena. Tai labai prestižinė profesija“, – išvydusi savo atlyginimą ironizavo Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos geografijos ir ekonomikos mokytoja Rita Lysenko.

Jai krūvis šiemet padidėjo 8,8 valandos per mėnesį, o atlyginimas išaugo kiek daugiau nei 11 eurų. Šiemet jai susidarė 0,91 etato – 32,76 valandos. Pernykštėje kraitėje buvo 30,5 valandos.

„Iš esmės atlyginimas nepakilo. Daugiau pinigų tik todėl, kad krūvis didesnis. Tai žmonių mulkinimas, kai sakoma, kad kilo algos“, – teigė pedagogė.

Veikli mokytoja ne tik veda pamokas, bet ir vykdo nemažai tautinių, tarptautinių projektų, dažnai dėl jų tenka dirbti šeštadieniais.

„Ministerija deklaravo, kad už papildomus darbus užmokėta.

Tai kiek užmokėjo? Eurą už valandą? Kita vertus, kaip gali už tuos darbus sumokėti, jei mokykloms pinigų nepaskirta?“ – svarstė R.Lysenko.

Ji sakė, kad, išgirdusi apie naują krūvio ir atlyginimų skaičiavimo sistemą, net nesitikėjo algos augimo – vylėsi, kad jis bent jau nesumažėsiantis.

„Ne vienus metus gyvenu, matau, kaip pedagogams kelia algas. Norėčiau, kad ministrė dirbtų tokiomis sąlygomis. Blogiausia, kad kiekvienoje mokykloje vis kitokie atlyginimai tokį pat krūvį turinčiam mokytojui.

Mokytojai sukiršinti. Čia „skaldyk ir valdyk“ principas? Jei keitė tik kad būtų pakeista, kam to reikėjo? Galėjo tiesiog pakelti vienos pamokos įkainį“, – nusivylimo neslėpė mokytoja.

Sumažėjo 74 eurais

Kauno „Vyturio“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Eligija Butkutė-Tamulienė turi 18 metų darbo stažą.

„Pernai aš turėjau 36 valandas per savaitę, o šįmet – 36,4. Mokykloje skaičiuoklė leidžia duoti tiktai 0,92 etato dalį. Švietimo ir mokslo ministerija suskaičiuoja man 1,01 etato. Ar skaičiuoklės skirtingos?“ – stebėjosi pedagogė.

Kaip sakė E.Butkutė-Tamulienė, pavasarį paskirsčius krūvius jai teko 26 savaitinės kontaktinės valandos 5-iose klasėse.

„Man šįmet skyrė viena klase mažiau, nes neva viršiju 24 kontaktines valandas ir daugiau negalima. Ar visoms Lietuvos mokykloms yra nustatyta 24 pamokų per savaitę riba? Skyrus viena klase ir jos penkiomis pamokomis mažiau, lieka 21 kontaktinė valanda“, – skaičiavo pedagogė.

Ji dar gavo vieną valandą neformaliajam ugdymui per savaitę. Iš trečios kišenės olimpiadoms ruošti, budėti, susirinkimams ir lydėti mokinius su kitomis klasės vadovėmis ji gavo kiek daugiau nei penkias valandas. Antroje šios mokytojos kišenėje – 9,26 savaitinės valandos.

„Pernai mano „popierinė“ alga buvo 1034,59 euro, šįmet – 960,88 euro. Kaip matote, sumažėjo maždaug 74 eurais“, – sakė E.Butkutė-Tamulienė.

Svajonė neišsipildė

Kaip pasakojo savo pavardės ir mokyklos viešinti nenorinti mokytoja Jorūnė, buhalterija jau apskaičiavusi, kad jos alga, atskaičius mokesčius, sieks 615 eurų – pusšimčiu eurų daugiau. Tiesa, dar prieš mėnesį mokytoja vylėsi turėsianti visą etatą ir kad alga didės 100 eurų.

Pernai jos atlyginimas, priklausomai nuo papildomų darbų, tarkim, namų mokymo, svyruodavo nuo 550 iki 580 eurų, o kraitėje buvo 33 darbo valandos (20 pamokų ir laikas, skirtas pamokoms ruoštis, darbams taisyti, klasės auklėtojo veikla).

Ji vylėsi, kad šiemet iš trečios kišenės bus pridėta papildomų valandų, bet taip nenutiko, tad vietoj viso ji turi 0,87 etato.

Šuolis – nemenkas

Vis dėlto yra mokyklų, kur užmokestis pedagogus gerokai nudžiugins. Kaip sakė Visagino „Gerosios vilties“ progimnazijos direktorė Jolanta Bartkūnienė, atlyginimai jos vadovaujamiems mokytojams išaugo, dalies – net nuo 100 iki 150 eurų.

„O kai kam ir dar daugiau – nelygu krūvis, stažas ir kvalifikacija“, – sakė progimnazijos vadovė.

Atlyginimus šios mokyklos mokytojai gaus spalio 5 dieną.

„Jau pinigai apskaičiuoti ir laukia „starto“, atnaujintos sutartys pasirašytos, krūviai aiškūs, aptartas darbo laikas nuotoliniu būdu ir sudėliotos valandos“, – sakė J.Bartkūnienė.

Įvertino neigiamai

Lietuvos mokytojų sąjūdis su mokytojų profesine sąjunga „Sandrauga“ vykdo mokytojų apklausą apie etatinį apmokėjimą.

Kaip parodė pirmieji apklausos rezultatai, beveik 87 proc. pedagogų nuomonė apie etatinį apmokėjimą yra neigiama. 39 proc. mokytojų nurodė, kad darbo daugiau, o atlyginimas šįmet mažesnis, palyginti su praėjusiais metais. Dar 32 proc. nurodė, jog darbo daugėjo, o alga liko tokia pat.

Visu etatu (36 valandos per savaitę) dirbantys nurodė vos 24 proc. respondentų. Daugiau nei etatas susidarė 12 proc. apklaustųjų. Likusiai daliai etatas nesusidarė. Tiesa, kol kas į anketą atsakė 1500 pedagogų.

Rekomendacijų nestigo, tačiau tvarkos trūksta

Rūta Andriuškevičienė

Mokytojų profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkė

„Etatinis apmokėjimas supurtė mokytojų bendruomenę. Pažadai liko neįgyvendinti. Mokytojai nurodo, kad dėl vadovų kompetencijos stokos bei įstatymų neaiškumų prasidėjo interpretacijos. Teigiama, kad mokyklų vadovai savavaliauja, net suveda sąskaitas su nepatinkančiais mokytojais.

Įstatymų bazės trūko, pateiktos tik rekomendacijos, aprašai, o konkrečios tvarkos, kaip skirstyti etatus, nebuvo. Tokią pat kvalifikaciją, stažą, krūvį turintys mokytojai skirtingose mokyklose gauna skirtingus atlyginimus. Algos gali skirtis net 100 ar 150 eurų.

Visai neaišku, kiek darbo savaičių mokytojams priklauso per metus, mat ŠMM skaičiuoklės pateikia 42, o mokyklose dažnu atveju dauginama iš 37 savaičių.

Tai didžiulė mįslė. Kai pasigirdo, kad mokytojai nemoka susiskaičiuoti atlyginimo, pastebėjau, kad ŠMM puslapyje esančioje skaičiuoklėje buvo kaitaliojami duomenys.

Vieną savaitę rekomenduoja dauginti iš 42 savaičių, kitą savaitę dingsta rekomendacijos, tad daugink iš ko nori. O svetainėje pateikusi užklausą sulaukdavau pranešimo, kad man bus atsakyta per 7 dienas, tačiau laukiu jau kelias savaites. Turbūt ir sistema nulūžo arba neturi pakankamai specialistų.“

Tikslius skaičius žinos tiktai lapkritį

Arminas Varanauskas

Švietimo ir mokslo ministro patarėjas

„Už mokytojų atlyginimų skaičiavimą atsakingi mokyklų finansininkai. Ministerija gauna iš mokyklų vis mažiau klausimų, o regionuose besilankantys etatinio apmokėjimo koordinavimo grupės nariai pastebi, kad dauguma mokyklų jaučiasi visiškai pasirengusios.

Iki lapkričio mokyklos užpildys mokytojų registrą, tuomet tiksliai žinosime, kiek mokytojų ir kokiu krūviu dirba. Lapkritį taip pat planuojama atlikti visų šalies mokytojų atlyginimų tyrimą.

Ministrė vakar pasirašė įsakymą dėl patikslintos dotacijos skyrimo savivaldybėms. Mokyklos ir savivaldybės šiandien turi užtektinai pinigų, kad išmokėtų mokytojams atlyginimus.

Kol kas neturime duomenų pagal mokyklas, bet bendrai darbo užmokesčio fondas vidutiniškai Lietuvoje didėja 12 proc. Atlyginimai galėjo mažėti tik tokiu atveju, jei gerokai sumažėjo mokytojo darbo krūvis dėl mažėjančio klasių ir pamokų skaičiaus, jei nustojo galioti terminuotas koeficiento didinimas.

Mokytojai per metus dirba 42 savaites. Tuo metu, kai mokiniai atostogauja, mokytojas turi daugiau kitų darbų (nekontaktinių) nei kitu metu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.