Adatų prismaigstytų bananų manija tęsiasi: prekybininkai imasi ekstremalių veiksmų

Atrodytų, iš pirmo žvilgsnio nepavojingas bananas Lietuvoje jau tapo baimę keliančiu pirkiniu. Užsienyje paniką kėlusi maisto produktuose paslėptų adatų manija pasiekė ir Lietuvą. 

Prekybininkams tokie „pokštai“ kelia rimtą nerimą. Prekybos tinklų darbuotojai raginami sutelkti visą budrumą.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Prekybininkams tokie „pokštai“ kelia rimtą nerimą. Prekybos tinklų darbuotojai raginami sutelkti visą budrumą.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Per vaisių buvo perverta stora didelė adata.<br>L.Pu
Per vaisių buvo perverta stora didelė adata.<br>L.Pu
Per vaisių buvo perverta stora didelė adata.<br>L.Pu
Per vaisių buvo perverta stora didelė adata.<br>L.Pu
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 19, 2018, 3:21 PM, atnaujinta Oct 20, 2018, 8:34 AM

Bananų su įsmeigtomis adatomis jau rasta Šiauliuose, Raudondvaryje (Kauno rajone), o ketvirtadienį pavojingas pirkinys pakliuvo ir į marijampoliečių rankas.

Siuvimo adata

Pirmoji adatą „Lidl“ pirktame banane surado šiaulietė. Įsigijusi bananų parduotuvėje ir parsinešusi juos namo nieko blogo neįtarė. „Pradėjau lupti banano žievę ir pajutau įbrėžimą rankoje, praskleidusi banano žievę pamačiau, kad jame yra svetimkūnis – siuvimo adata“, – lnk.lt televizijai pasakojo šiaulietė.

Anot moters, banane paslėpta siuvimo adata buvo išties nemaža. Laimei, incidento metu moteris atsipirko tik nedideliu įdrėskimu. 

Moteris apie šį incidentą pranešė tiek prekybos centrui, kuriame įsigijo bananų, tiek Maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT). Pirkėja įsitikinusi, kad adata į parduotuvę jau atkeliavo kartu su bananu, o ne buvo įkišta prekybos centre.

Spalio 15 dieną siuvimo adatą „Iki“ pirktame banane rado ir Kauno rajono gyventoja. Svetimkūnį mėgstamame vaisiuje ji pajuto jį valgydama. Laimei, moteris atsipirko tik įdrėskimu.

Ketvirtadienį apie adatą banane – dar viena žinia. Šį kartą toks radinys buvo rastas Marijampolėje, „Maximos“ prekybos centre įsigytame banane. 

 Ieško adatos šieno vežime

Prekybininkams tokie „pokštai“ kelia rimtą nerimą. Prekybos tinklų darbuotojai raginami sutelkti visą budrumą.

„Gavę informaciją apie rastus svetimkūnius vaisiuose, nedelsiant inicijavome patikrinimus. Imamės visų reikiamų priemonių ir nuo ketvirtadienio  operatyviai šaliname šių nefasuotų bananų partiją iš visų parduotuvių Lietuvoje. Kokią įtaką tai turės pardavimams, kol kas sunku prognozuoti“, – komentavo „Maximos“ atstovas spaudai Paulius Stonis. 

 „Maximos“ darbuotojai šiuo metu aiškinasi šio incidento aplinkybes: „ Įspėjome ir savo tiekėjus sugriežti gaunamų bananų partijų patikrinimus. Kiek žinome, tai yra pirmas toks atvejis mūsų prekybos tinklo istorijoje. 

Nerimą kelia ir tai, kad analogiški atvejai per pastarąsias kelias dienas buvo užfiksuoti ir kitų prekybos tinklų parduotuvėse. Todėl norėdami užkirsti kelią panašiems incidentams ateityje, imamės papildomų saugumo priemonių parduotuvių prekybos salėse“, – sakė prekybos centro atstovas.

Savo pirkėjų, kurie per pastarąsias dienas pirko nefasuotus bananus, prekybininkai prašo būti atidiems ir prieš vartojimą šiuos vaisius atidžiai patikrinti. 

„Siekdami atlikti detalų tyrimą, prašome pirkėjų susisiekti su mumis tiesiogiai, kad galėtume paimti ir ištirti vaisius su svetimkūniu“, – sakė jis.

Atidžiai apžiūri

Šia savaitę bananas su adata buvo nupirktas ir „Iki“ parduotuvėje.

„Gavę pranešimą apie galimą atvejį vienoje iš mūsų prekybos tinklo parduotuvių, nedelsiant ėmėmės visų reikalingų ir papildomų veiksmų. Vizualiai patikrinus buvusius bananus parduotuvėje, žievėje esančių įtrūkimų ar įpjovimų nenustatyta. Atvykę VMVT atstovai patikrinimo metu neatitikimų bananuose taip pat nenustatė“, – pasakojo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė

Pasak jos, bananai yra vienas mėgstamiausių pirkėjų vaisių, todėl šiuo metu prekybos tinklas yra sustiprinęs visų į „Iki“ parduotuves atvežamų bananų patikrą: „Griežtiname bananų priėmimo kontrolę, pasirinktinai 3 dėžes iš kiekvienos gavimo partijos tikriname pjaustant ar nėra pašalinių daiktų panašių į adatas.

Bananai taip pat apžiūrimi vizualiai, patikrinama jų temperatūra, sunokimo laipsnis ir ar nėra kitų kokybinių išskirtinumų, pvz. mechaninių pažeidimų.

„Norėdami užtikrinti visų vaisių ir daržovių kokybę ėmėmės papildomų priemonių: tikriname kas trečią siuntos paletę, po 5 dėžes atsitiktine tvarka, pvz. jeigu atvežtos 3 paletės tikriname iš vienos paletės 5 dėžes, jei atvežta 6 paletės tikriname 10 dėžių pasirinktinai ir t.t.“, – apie pasirinktas priemones pasakojo ji.

Pasak „Iki“ atstovės, pasirodžiusi informacija neišgąsdino pirkėjų – jie perkami, kaip visada ir pardavimų minėtas incidentas nesumažino.

Nesusidūrė, bet ėmėsi priemonių

Prekybos tinkle „Rimi“ taip pat su panašiu incidentu nesusidūrė.

„Pagal patvirtintas procedūras nuolat vykdome bananų patikrą priėmimo metu. Mūsų prekybos tinklo kokybės kontrolės komanda yra informuota apie pastaruosius atvejus rinkoje, atsižvelgiant į tai bananų patikra yra sugriežtinta“, – teigė šio prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė.

Pasak jos, bananų pardavimams šie atvejai įtakos kol kas neturėjo – bananai ir toliau išlieka vienais perkamiausių vaisių.

„Norfos“ prekybos tinklo atstovas spaudai Darius Ryliškis pasidžiaugė, kad panašių incidentų jo atstovaujamam tinklui pavyko išvengti:

„Mes tai vadiname piktybine, ir netgi nusikalstama veikla, ir stengiamės bet kokiam panašiam atvejui užbėgti už akių. Darbuotojai yra įspėti, kad kiek įmano, stebėtų ir aplinką, ir produkciją“, – sakė G.Ryliškis.

Jis neslėpė, kad bus imtasi daugiau paildomų priemonių. Galbūt į pagalbą pasitelks netgi metalo detektorius.

Prekybos tinkle „Rimi“ pranešimų apie bananuose rastas adatas tinkle nebuvo užfiksuota.

„Pagal patvirtintas procedūras nuolat vykdome bananų patikrą priėmimo metu. Mūsų prekybos tinklo kokybės kontrolės komanda yra informuota apie pastaruosius atvejus rinkoje, atsižvelgiant į tai bananų patikra yra sugriežtinta“, – teigė šio prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė.

Pasak jos, bananų pardavimams šie atvejai įtakos kol kas neturėjo – bananai ir toliau išlieka vienais perkamiausių vaisių.

Mėsoje – kitokia adata

Prekybos tinklas „Lidl“ adatų detektyvo taip pat neišvengė. Tai, kad adatą rado šiaulietė, buvo dar ne viskas.

Spalio 11 d. Vilniuje, Rasų gatvėje, esančioje „Lidl“ parduotuvėje adata rasta ir atšaldytoje mėsos sprandinėje. Tiesa, šį kartą tai buvo ne siuvimo, o injektavimo adata. Pasak specialistų, mėsos viduje ji galėjo atsirasti nuo atitinkamų jos apdorojimo įrankių.

Tarnyba perspėjo

VMVT įspėja vartotojus būti budrius – šalies prekybos centruose užfiksuota jau keletas atvejų, kuomet maisto produktai piktavališkai sugadinami – juose randama prismaigstytų adatų. VMVT šią savaitę sulaukė vieno pranešimo dėl adatos atvėsintoje mėsoje ir net trijų pranešimų apie vartotojų įsigytuose bananuose rastas adatas. Todėl rekomenduojama įsigytus vaisius (ypač bananus) prieš vartojant apžiūrėti, supjaustyti gabalėliais.

„Tokie piktybiniai atvejai nustatyti keliuose skirtinguose prekybos centruose, piktavalių taikiniu tapo bananai. Šie vaisiai atvežti iš skirtingų įmonių ir tiekiami kelių importuotojų, tad įtariame, kad jie gali būti sugadinami prekybos centrų prekybos salėse arba sandėliuose. Dirbame su prekybininkų atstovais, raginame stiprinti savitarnos kontrolę, ypač daržovių skyriuose, daugiau stebėti, kas vyksta prekybos salėse, į tyrimą įtraukti ir apsaugos ar teisėsaugos pareigūnus.

Pirkėjus taip pat kviečiame būti atidesnius, nelikti abejingais pastebėjus keistai besielgiančius asmenis, apie tai nedelsiant pranešti prekybos darbuotojams“, – sakė VMVT direktorius Darius Remeika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.