Paaiškino, kaip įmanoma pažaboti kylančias elektros kainas

Nuo kitų metų elektros kainos augs 15-20 proc., todėl didės gyventojų išlaidos. Kitąmet elektra Lietuvoje bus brangiausia per penkerius metus.

 Kylančios elektros kainos gali būti žingsnis šalies gyventojams „įdarbinti“ saulę.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 Kylančios elektros kainos gali būti žingsnis šalies gyventojams „įdarbinti“ saulę.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2018, 5:33 PM

Pasak vienos iš saulės energetikos įmonių vadovės Brigitos Mačiulytės, prognozuojama, kad kainų kritimo tikėtis neverta. Tuo pačiu ekspertė mato ir naujas galimybes – brangstant energijai atsiras daugiau motyvacijos ją pasigaminti patiems ir taip apsidrausti nuo ateities kainų šuolių.

B. Mačiulytės teigimu, šiemet tarptautines elektros rinkas sukrėtė ne viena „seisminė“ banga – brangstantis iškastinis kuras, augančios anglies dvideginio emisijų leidimų kainos, dėl klimato kaitos kintančios oro sąlygos.

Šios ir dar daugybė smulkesnių priežasčių sukėlė elektros kainas visoje Europoje. Ekspertai prognozuoja, kad elektros kainos ir toliau didės.

„Lietuvoje pastaruosius penkerius metus tęsėsi energijos kainų mažėjimo periodas. Visoje Europoje brangstanti elektra neaplenkė ir Lietuvos. Be to, prognozuojama, kad kainų kritimo tikėtis neverta, todėl gyventojams jau dabar verta imtis veiksmų, kurie padėtų apsaugoti nuo ateities kainų šuolių“, – sakė B.Mačiulytė.

Kylančios elektros kainos gali būti žingsnis šalies gyventojams „įdarbinti“ saulę ir gaminti elektrą televizoriui, šildymo sistemai ar šaldytuvui.

Europos Sąjungos valstybių, kuriose elektros kainos yra kelis kartus didesnės nei Lietuvoje, situacija rodo, kad tų šalių gyventojai aktyviai renkasi saulės jėgaines.

Anot ekspertės, matematika paprasta – kuo labiau brangsta elektra, tuo daugiau sutaupo elektrą iš saulės gaminantis gyventojas.

Be to, pasak B. Mačiulytės, gyventojai turi net kelias galimybes – saulės elektrinę ant namo stogo turėti be jokių investicijų arba investuoti nuosavas lėšas.

„Kiekvienas gyventojas turėtų savarankiškai įsivertinti, kuris variantas jam labiausiai apsimoka.

Vidutinio namų ūkio poreikiams patenkinti užtenka apie 6-7 kilovatų galios saulės jėgainės, kainuosiančios apie 6 tūkst. eurų. Tuo tarpu nuomos modelis leidžia elektrinę turėti be investicijų.

Šią alternatyvą pasirinkę, mokės tik už joje pagamintą energiją ir taupyti pradės nuo pirmųjų pasigamintų elektros kilovatvalandžių“, – sako B. Mačiulytė.

B.Mačiulytė pabrėžia ir dar vieną privalumą, kuris galės skatinti saulės jėgainių įsirengimą: kitais metais supaprastinta tvarka turėtų įsigalioti ir didesnės galios saulės elektrinėms.

Supaprastintos procedūros iki šiol galiojo mažoms jėgainėms iki 5 kilovatų galios. Tačiau tokios galios ne visada užtekdavo didesnių namų ūkių poreikiams patenkinti, ypač, jei namai šildomi elektriniais oro siurbliais.

Nuo 2019 metų atsivers dar daugiau galimybių tapti žaliaisiais entuziastais, mat atsiras galimybė gaminti ir vartoti elektros energiją skirtingose vietose.

Tai reiškia, kad žmogus, pasistatęs saulės elektrinę savo sodybos ar sodo teritorijoje, joje pagamintą saulės elektrą galės vartoti mieste – bute ar name. Tad net ir daugiabučių namų gyventojams nebeliks beveik jokių kliūčių vartoti atsinaujinančią ir švarią energiją.

Taip pat kitąmet žadama sukurti galimybes žmonėms įsigyti elektros vartojimo poreikius tenkinančią saulės elektrinės dalį iš asmenų, pavyzdžiui, atsinaujinančios energetikos įmonių.

Tai reiškia, kad ateityje atsiras įmonės, kurios siūlys įsigyti „gabalėlį“ saulės elektrinės – jame pagaminta elektra iš pradžių keliaus į tinklą, o vartotojas iš tinklo pasiims sutartą kiekį elektros, sumokėdamas tik pasinaudojimo elektros tinklais mokestį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.