Po A. Verygos siūlymų kitąmet gali brangti alkoholis

Seime – nauji siūlymai dešimtadaliu didinti akcizą stipriems alkoholiniams gėrimams. Tačiau ekspertai perspėja, kad tai gali dar labiau padidinti šešėlį. Vien nuo pernai nelegalaus alkoholio prekybos vietų skaičius išaugo kone tris kartus.

Ministras A.Veryga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ministras A.Veryga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TV naujienų tarnyba, lrt.lt

Dec 4, 2018, 2:35 PM, atnaujinta Dec 4, 2018, 2:36 PM

Nuo kovo stipraus alkoholio kainos, ko gero, bus didesnės. Valdžia užsimojo 10 proc. vėl didinti alkoholio akcizą. Tuomet pusė litro stipraus alkoholio brangų apie 40 centų.

„Tas kėlimas leis nedidinti prieinamumo, nes augant pajamoms – už turimas pajamas galime daugiau nusipirkti, tai bent jau leis amortizuoti šiuos dalykus, taip pat leis surinkti pigų į biudžetą“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Akcizai buvo keliami 4-erius metus iš eilės, bet augo ne tik jie. Egzistuoja daugiau kaip tūkstantis vietų, kuriose, kaip pranešama, galbūt nelegaliai prekiaujama alkoholiu. Tokiomis vietomis nuklota visa šalis.

Įstaigos „Lietuva be šešėlio“ vadovas Kęstutis Kupšys sako, kad tokių vietų tik daugėja. Pernai gyventojai informavo apie 90 taškų arba 7 prekybos vietas per mėnesį. Šiemet 260 vietas arba 7 per mėnesį.

„Vadinasi politika, kurią vykdo vyriausybė, veda prie šešėlinės rinkos didėjimo, neparodo, kad bendras vartojimo dydis traukiasi, jis tik persiskirsto: panašu, kad persiskirsto taip, kad iš legalios rinkos pereina į nelegalią“, – sako K. Kupšys.

Sveikatos apsaugos ministras sako, kad statistika rodo ką kita – išgeriama ir alkoholiu apsinuodijama mažiau.

„Jei pradėtume masiškai gerti nekokybiškus gėrimus, išaugtų apsinuodijimų, dabar mažėja ir pardavimai, jie nenukeliavo į šešėlį. Ką reiškia, kad daugėja pranešimų? Tai vėlgi, supraskime, žmonės labiau domisi, o tai nereiškia, kad auga šešėlinė rinka“, – aiškina A. Veryga.

Šiuo metu stiprieji alkoholiniai gėrimai pagal parduodamą kiekį išlieka antri pagal populiarumą po alaus. Nei jis, nei šventinė šampano taurė, žadama, nebrangs. Jei Seimas nutartų kelti akcizą, valstybės biudžetas papildomai surinktų apie 5 mln. eurų pajamų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.