Seimas pritarė PVM lengvatai spaudai

Pirmadienį, rengdamas neplanuotą plenarinį posėdį, Seimas ėmėsi svarstyti lengvatinį 5 proc. pridėtinio vertės mokesčio (PVM) tarifo taikymą spaudai.

Po svarstymo parlamentarai tokiam įstatymo projektui pritarė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Po svarstymo parlamentarai tokiam įstatymo projektui pritarė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2018, 1:12 PM, atnaujinta Mar 20, 2020, 9:34 AM

Po svarstymo parlamentarai tokiam įstatymo projektui pritarė. Už balsavo 93 , prieš – 1, susilaikė – 8.

Kad toks įstatymo projektas įsigaliotų, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Lengvata būtų taikoma laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir (ar) smurtinio pobūdžio arba profesinės etikos nesilaikančius leidinius, kuriuos tokiais pripažino teisės aktų įgaliota institucija, bei spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto.

Seimo narys Stasys Tumėnas svarstymo pradžioje sakė, jog siekis, kad būtų sugrąžinta 5 proc. PVM lengvata periodiniams leidiniams, būtų paprasčiausias socialinės tiesos atstatymas.

„Tas 2009 m. tuometinis valdžios kirtis buvo skaudus regionų spaudai. Nuo 2009 m. sausio mėnesio PVM buvo padidintas nuo 5 iki 21 proc.“, – sakė S.Tumėnas.

Mykolas Majauskas sakė iš vienos pusės pritariantis tokios lengvatos įvedimui, tačiau ragino tai padaryti po rinkimų, nes taip šiuo metu, esą jo, valdantieji siekia įsiteikti žiniasklaidos priemonėms.

„Laikraščiai – ne vienintelė spauda, informaciją teikia ir žurnalai. Taip pat žinome, kad kiekvienais metais brangtsa popierius ir spausdinimas. Taip pat buvo įvesta daug reklamos draudimų. Taip pat reikėtų prisiminit, kad keitėsi darbo santykių apmokestinimas. Ne paslaptis, kad didelė dalis laikraščius spausdinasi Lenkijoje, ten yra taikomas 0 proc. PVM spausdinimui. Yra nemažai argumentų, kada reikėtų remti regioninę žiniasklaidą.

Bet kodėl dabar? Kodėl prieš rinkimus nusprendžiama tai daryti. Tai – saldainis spaudai, kad jie prieš rinkimus apie valdančiuosius parašytų geriau. Nemanau, kad jūs įtikinsite juos parodyti save geresnius nei esate“, – nuomonę išsakė M.Majauskas.

Arvydas Anušauskas išsakė ir savo nuomonę.

„Noriu iškelti klausimą: europinė direktyva numato, kad lengvatos gali būti taikomos ne tik periodinei spaudai, bet ir knygoms, vadovėliams. Lengvata yra 9 proc., bet kodėl tarp lengvatinių dalykų neatsirado ir vadovėlių? Kodėl vadovėliai, kurie iš tikrųjų moksleivių tėvams labai brangiai kainuoja, nėra tarp šių lengvatų?“, – klausė jis.

Iki šiol visiems laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams buvo taikoma 9 proc. PVM lengvata.

Kaip rašė BNS, lengvatinis 5 proc. tarifas dabar taikomas tik vaistams, medicinos priemonėms, o 9 proc. – dar keleivių vežimui, knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams, viešbučiams, centralizuotam šildymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.