Idėja Vėlines skelbti nedarbo diena juda į priekį – pasisakė Vyriausybė

Vyriausybė posėdyje svarstė ir nepritarė Darbo kodekso pataisoms, kuriomis siekiama paskelbti Vėlines (lapkričio 2 d.) nedarbo diena.

17 ES valstybių narių švenčių diena yra paskelbusios Visų Šventųjų dieną ir tik Vengrija paskelbusi dvi švenčių dienas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
17 ES valstybių narių švenčių diena yra paskelbusios Visų Šventųjų dieną ir tik Vengrija paskelbusi dvi švenčių dienas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2018, 1:22 PM

Tokį Darbo kodekso papildymo projektą įregistravę Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos nariai teigia, kad taip nori sudaryti galimybes Lietuvos žmonėms puoselėti mūsų kultūrai išskirtines mirusiųjų pagerbimo tradicijas ir įgyvendinti UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo apsaugos konvenciją.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlė nepritarti Seimo narių teikiamoms Darbo kodekso pataisoms, nes, įgyvendinus įstatymo projekto nuostatą, būtų neigiamų ekonominių padarinių, kurie apsunkintų valstybės įsipareigojimų vykdymą.

Vyriausybės nutarimo rašte pažymėta, kad dėl papildomos švenčių dienos padidėtų darbuotojų, gaunančių mėnesinę algą, darbo valandos įkainis, taip pat darbo užmokestis darbuotojų, kurių darbas apmokamas pagal laiko ir vienetinę darbo apmokėjimo sistemą.

Taip pat įmonės netektų dalies pelno, sumažėtų įplaukų į valstybės ir savivaldybių biudžetus, o į Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetą ir kitus fondus dėl kiekvienos papildomos nedarbo dienos nesurenkama apie 40 mln. eurų.

Dabar Vėlinės nepatenka į šventinių dienų sąrašą ir yra darbo diena. Priėmus siūlomą projektą, įmonėse, įstaigose ir organizacijose būtų nedirbama kiekvienų metų lapkričio 2-ąją – Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną.

Šiuo metu 17 ES valstybių narių švenčių diena yra paskelbusios Visų Šventųjų dieną (lapkričio 1-ąją arba 3-iąją) ir tik viena valstybė – Vengrija – yra paskelbusi dvi švenčių dienas – lapkričio 1-ąją ir 2-ąją – Visų Šventųjų dienomis. Kitos ES valstybės narės nėra paskelbusios švenčių dienomis nė vienos iš šių dienų.

ES valstybių narių švenčių dienų vidurkis yra apie 12, o Lietuvoje jų yra 15. Už Lietuvą daugiau švenčių dienų turi tik Bulgarija ir Vengrija (po 17).

Vyriausybės pozicija nepritarti, kad Vėlinės taptų nedarbo diena, bus perduota Seimui. Ten savo nuomonę dėl Seimo narių siūlymo pateiks Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Nei Vyriausybės sprendimas, nei Socialinių reikalų ir darbo komiteto nuomonė nėra galutinis sprendimas, nes dėl siūlymo Vėlines paskelbti nedarbo diena balsuotų Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.