Nauja GPM lengvata: ką būtina žinoti jaunoms šeimoms?

Nuo 2019-ųjų įsigalioja nauja tvarka, pagal kurią gyventojai, mokėdami gyventojų pajamų mokestį (GPM) didesniu nei dabar tarifu, galės pritaikyti mokestinę lengvatą ir dalį sumokėto GPM susigrąžinti.

Pokyčiai bus ypač naudingi jaunoms šeimoms, nes jos galės susigrąžinti nemažą dalį sumokėto GPM už tokias paslaugas kaip namo ar buto remontas, automobilio tvarkymo darbai ir nepilnamečių vaikų priežiūra. Tačiau mokėjimai už atsargas, susijusias su šiomis paslaugomis, neįskaitomi.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pokyčiai bus ypač naudingi jaunoms šeimoms, nes jos galės susigrąžinti nemažą dalį sumokėto GPM už tokias paslaugas kaip namo ar buto remontas, automobilio tvarkymo darbai ir nepilnamečių vaikų priežiūra. Tačiau mokėjimai už atsargas, susijusias su šiomis paslaugomis, neįskaitomi.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pokyčiai bus ypač naudingi jaunoms šeimoms, nes jos galės susigrąžinti nemažą dalį sumokėto GPM už tokias paslaugas kaip namo ar buto remontas, automobilio tvarkymo darbai ir nepilnamečių vaikų priežiūra. Tačiau mokėjimai už atsargas, susijusias su šiomis paslaugomis, neįskaitomi.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pokyčiai bus ypač naudingi jaunoms šeimoms, nes jos galės susigrąžinti nemažą dalį sumokėto GPM už tokias paslaugas kaip namo ar buto remontas, automobilio tvarkymo darbai ir nepilnamečių vaikų priežiūra. Tačiau mokėjimai už atsargas, susijusias su šiomis paslaugomis, neįskaitomi.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Natalja Kobzevienė

Dec 12, 2018, 9:50 AM, atnaujinta Dec 12, 2018, 9:59 AM

Šie pokyčiai bus ypač naudingi jaunoms šeimoms, nes jos galės susigrąžinti nemažą dalį sumokėto GPM už tokias paslaugas kaip namo ar buto remontas, automobilio tvarkymo darbai ir nepilnamečių vaikų priežiūra. Tačiau mokėjimai už atsargas, susijusias su šiomis paslaugomis, neįskaitomi.

Pavyzdžiui, remontuojant automobilį, įskaitoma tik remonto darbų vertė, o naudojamų detalių kainos yra netinkamos mokesčiui mažinti. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad GPM, sumokėtas už verslo liudijimą arba nuo pajamų už atliekų pridavimą, negalės būti mažinamas. Naujoji GPM lengvata bus taikoma tik mokėjimams, atliktiems 2019–2021 m.

Kaip bus įgyvendinama naujoji GPM lengvata?

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) prie Lietuvos respublikos finansų ministerijos 2018 m. gruodžio 3 d. parengė įsakymą VA-92. Jame nurodytos tokios gyventojo patirtos išlaidos, kurios mažins sumokėtą GPM:

1. Gyvenamosios ir negyvenamosios paskirties pastato ar kito statinio apdailos ir bet kokio remonto (paprastojo ar kapitalinio) darbai, išskyrus daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimą (modernizavimą).

2. Lengvojo automobilio remonto paslaugos.

3. Nepilnamečių vaikų iki 18 metų priežiūros paslaugos, kurias teikia ateinančios auklės ar kitas tokią paslaugą teikiantis asmuo.

Paslaugą galės suteikti ir juridiniai, ir fiziniai asmenys. Paslaugos suteikimas turės būti įformintas dokumentu – sąskaita faktūra, PVM sąskaita faktūra arba kvitu. Už paslaugą turės būti atsiskaityta grynaisiais pinigais arba per banką.

Kada jaunos šeimos turėtų deklaruoti mokėjimus už suteiktas paslaugas?

Mokėjimai už paslaugas turės būti deklaruojami kiekvieną mėnesį, nurodant ne mokėjimo datą, o mėnesį, už kurį sumokėta. Pavyzdžiui, jei sąskaita išrašyta vasario mėnesį, o buvo sumokėta kovo mėnesį, tai mokėjimas deklaruojamas prie vasario mėnesio arba jeigu apmokėta sausio mėnesį, o sąskaita išrašyta vasario mėnesį, taip pat deklaruojama, kad sumokėta vasario mėnesį. Tačiau tarp metų mokėjimas neperkeliamas, pavyzdžiui, jei paslauga suteikta gruodį, o apmokėta kitų metų sausį, tai deklaravimas bus jau kitais metais. Dėl šios priežasties paslaugos, suteiktos dar 2018 m., bet apmokėtos jau 2019 m., galės būti pritaikytos lengvatai. Pagal tokį pat principą už sąskaitą, išrašytą 2022 m. sausio mėnesį, bet apmokėta 2021 m. gruodį, lengvata dar taikoma.

Tokia mokestinė lengvata taikoma abiem sutuoktiniams, nepriklausomai nuo to, kuris iš jų atliko mokėjimą. Apmokėjimo kvitas dalinamas per pusę kiekvienam sutuoktiniui arba visą sumą gali nurodyti vienas iš sutuoktinių.

Ką reikės nurodyti pranešime dėl patirtų išlaidų?

Pranešime dėl patirtų išlaidų turi būti nurodomas mėnuo, už kurį sumokėta arba metų pabaigoje atliktas mokėjimas ir išlaidų rūšies kodas:

1 – išlaidos už atliktus pastatų ir kitų statinių apdailos ir bet kokio remonto darbus,

2 – išlaidos už suteiktas lengvųjų automobilių remonto paslaugas,

3 – išlaidos už nepilnamečių vaikų (įvaikių, globotinių, kuriems nustatyta nuolatinė globa (rūpyba) šeimoje) iki 18 metų priežiūros paslaugas.

Nors lengvatos dydis negali būti didesnis nei 2000 eurų, pranešime nurodoma visa sumokėta suma. Atkreipkite dėmesį į tai, kad, tie kas taiko PVM atskaitą, negali atskaitomo PVM traukti į pranešimo formą, nes taip bus bandoma du kartus atgauti sumą iš biudžeto.

Pranešimas dėl išlaidų teikiamas už metus – iki kitų kalendorinių metų vasario 15 d. arba už mėnesį iki kito mėnesio 15 d. Jei gyventojas nepateiks pranešimo, lengvata vis tiek galima bus panaudoti teikiant metinę GPM deklaraciją ir pridedant išlaidas už suteiktą paslaugą patvirtinančių dokumentų duomenis.

I pavyzdys

Jauna šeima su dviem vaikais, sutuoktiniai gauna po 1000 eurų „ant popieriaus“. Per metus šeima moka už darželį po 30 eurų per mėnesį ir už auklę po 60 eurų per mėnesį. Iš viso 1080 eurų per metus. Šeima per metus suremontavo butą. Buto remonto darbai kainavo 700 eurų, o medžiagos remontui (dažai, tapetai, klijai, lentos) kainavo 500 eurų. Iš viso – 1200 eurų per metus. Taip pat teko skirti lėšų šeimos automobiliui. Automobilis registruotas žmonos vardu. Automobiliui buvo skirta 400 eurų: techninei apžiūrai 15 eurų, padangų keitimui 20 eurų, remontui 100 eurų, detalėms remontui 265 eurai. Iš viso patirta išlaidų už 2680 eurų: už vaikus 1080 eurų, už butą 1200 eurų, už automobilį 400 eurų.

Abiejų sutuoktinių pranešimuose gali būti nurodoma bendra suma, t. y. 1880 eurų: už vaikus 1080 eurų, už butą 700 eurų, už automobilį 100 eurų.

I pavyzdys

Jauna šeima turi du butus: vienas priklauso vyrui, kitas priklauso žmonai. Kiekvienas sutuoktinis deklaruoja gyvenamąją vietą savo bute. Vyro butas nuomojamas. Abu butai buvo remontuojami. Remontui skirta 6000 eurų (už remonto darbus 3100 eurų, už medžiagas 2900 eurų). Žmonos darbo užmokestis ant popieriaus 1500 eurų, vyro 2300 eurų, vyro pajamos už nuomą 3000 eurų. Taigi į pranešimą dėl lengvatos pritaikymo galima įrašyti 2000 eurų.

Natalja Kobzevienė, mokymų įmonės „Count line“ lektorė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų