Gyvenimas po Naujųjų: perspėjo, kam grės tūkstantinės baudos

Dėl naujosios mokesčių reformos nuo Naujųjų metų lietuvių algalapiai atrodys visai kitaip. Tačiau pirma laiko džiaugtis nereikėtų. Atlyginimas daugiausia didės tik popieriuje. O tam įtakos turės socialinių darbuotojo ir darbdavio įmokų sujungimas.

Kad reforma įvyktų sklandžiai, didelė atsakomybė keliauja ant darbdavių pečių. Jie ir bus atsakingi, kad atlyginimai būtų perskaičiuojami sąžiningai.<br> lrytas.lt
Kad reforma įvyktų sklandžiai, didelė atsakomybė keliauja ant darbdavių pečių. Jie ir bus atsakingi, kad atlyginimai būtų perskaičiuojami sąžiningai.<br> lrytas.lt
Kad reforma įvyktų sklandžiai, didelė atsakomybė keliauja ant darbdavių pečių. Jie ir bus atsakingi, kad atlyginimai būtų perskaičiuojami sąžiningai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kad reforma įvyktų sklandžiai, didelė atsakomybė keliauja ant darbdavių pečių. Jie ir bus atsakingi, kad atlyginimai būtų perskaičiuojami sąžiningai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tiesa, darbdaviai taip lengvai tik perspėjimu neišsisuks.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tiesa, darbdaviai taip lengvai tik perspėjimu neišsisuks.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 13, 2018, 5:24 PM, atnaujinta Dec 14, 2018, 11:23 AM

Tiesa, kad viskas vyktų sklandžiai, didelė atsakomybė teks darbdaviams. Jie ir bus atsakingi, kad atlyginimai būtų perskaičiuojami sąžiningai.

Vaizdas algalapiuose pasikeis

1,289 karto – tiek nuo Naujųjų turėtume išvysti popieriuje padidintus atlyginimus.

Štai, pavyzdžiui, jei šiuo metu gaunate minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA), kuris yra 400 eurų, nuo Naujųjų metų, MMA didėjant iki 430 eurų, perskaičiavus pinigus jūsų algalapyje nuguls 555 eurų.

Vis dėlto kišenei didelės įtakos toks įmokų sujungimas neturės, nes, keičiantis sumai, nuo kurios skaičiuojami mokesčiai, keisis ir kiti įmokų tarifai.

Štai 15 proc. GPM dydis, sujungus darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, didės iki 20 ir 27 proc.

27 proc. GPM tarifas kitąmet bus taikomas metinėms pajamoms, didesnėms kaip 120 VDU, 2020 metais – nuo 84 VDU, o 2021 metais – nuo 60 VDU.

Seimo nutarimu GPM tarifu nebus apmokestintos ne su darbo santykiais susijusios pajamos, kurios viršys 120 VDU per metus. Joms galios 15 proc. GPM tarifas.

Iš viso, sujungus darbdavio ir darbuotojo mokamus mokesčius, nuo atlyginimo būtų nuskaičiuojamas 20 proc. GPM ir 19,5 proc. socialinio draudimo įmokos, įskaitant ir privalomąjį sveikatos draudimą „Sodrai“.

Gera naujiena ta, kad kitąmet didės neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD), taip pat bus plečiamos jo taikymo ribos. 2019 metais NPD sieks 300 eurų, 2020 metais – padidės iki 400 eurų, o 2021 metais – iki 500 eurų.

Tiksliai apsiskaičiuoti, kokią sumą algalapyje gausite nuo Naujųjų metų, galite čia.

Reikės naujų sutarčių

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja ryšiams su visuomene Eglė Samoškaitė dėmesį ragino atkreipti ir į tai, kad darbuotojo darbo užmokestį sudaro ne tik bazinis darbo užmokestis, bet ir papildoma darbo užmokesčio dalis, kuri mokama šalių susitarimu pagal darbo teisės normas ar darbo apmokėjimo sistemą.

Taip pat yra priedai už įgytą kvalifikaciją, priemokos už papildomą darbą ar papildomų užduočių vykdymą, įvairios premijos.

„Tai reiškia, kad nuo 2019 m. sausio 1 d. 1,289 karto reikia didinti ir papildomas darbo užmokesčio dalis, priedus, priemokas, premijas“, – informavo ji.

Svarbu ir tai, kad darbuotojas, kaip yra ir dabar, mokėdamas mokesčius ir įmokas nuo darbo užmokesčio popieriuje pats pervedimų fiziškai neatliks. Mokesčius ir toliau administruoti bus pavesta darbdaviui.

O jei skaičiavimai bus atliekami neteisingai, „Sodra“ sankcijas taikys ne darbuotojui, o įmonei, todėl situacija visiškai nesikeičia nuo tos, kuri yra dabar.

Kad naujoji tvarka būtų įgyvendinta sklandžiai, pasirūpinti reikės patiems darbdaviams. Turės būti pakeistos ir iš naujo su darbuotojais pasirašytos darbo sutartys, o tai padaryti bus būtina iki 2018 m. gruodžio 31 d.

Sutartyse būtinai turės būti nurodoma, kad darbuotojo darbo užmokestis popieriuje didinamas 1,289 karto.

Sukčiautojus baus tūkstantinėmis baudomis

Kadangi dėl darbo užmokesčio perskaičiavimo popieriuje į rankas gaunamas atlyginimas darbuotojui sumažėti negalės, sukčiaujantiems perskaičiuojant atlyginimus grės baudos, kurios gali gerai patuštinti piniginę.

Darbuotojas, kuris manys, kad darbdavys pažeidė jo teises dėl darbo užmokesčio perskaičiavimo, turi teisę kreiptis į Darbo ginčų komisiją prie Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) prašydamas įpareigoti darbdavį vykdyti šią pareigą ir atlyginti atsiradusią žalą.

Tiesa, darbdaviai tik su perspėjimu neišsisuks.

Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad Darbo kodekse, kolektyvinėje arba darbo sutartyje nustatytos darbo užmokesčio apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos pažeidimas užtraukia baudą darbdaviams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 150 iki 1450 eurų.

Šis administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 1400 iki 3000 eurų, o jei tuo piktnaudžiaujama ir trečia kartą, grės bauda nuo 2700 iki 6000 eurų.

„Įsigaliojus įstatymo pakeitimams, bus stebima, kaip keičiasi darbdavių mokami darbo užmokesčiai. Jei bus pastebėta, kad jie sumažėjo, Valstybinė darbo inspekcija turės galimybę patikrinti darbdavius“, – įspėjo E.Samoškaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.