R. Karbauskis: NT apmokestinimo pakeitimai – ne anksčiau kaip po poros metų

Premjeras Saulius Skvernelis ir Seimo valstiečių frakcijos lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad artimiausiu metu neplanuojama išplėsti nekilnojamojo turto (NT) apmokestinimo.

S.Skvernelis mano, kad verta diskutuoti apie antrojo būsto mokesčio įvedimą, tačiau R.Karbauskis tvirtina, kad šios permainos galimos ne anksčiau kaip 2021 metais.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
S.Skvernelis mano, kad verta diskutuoti apie antrojo būsto mokesčio įvedimą, tačiau R.Karbauskis tvirtina, kad šios permainos galimos ne anksčiau kaip 2021 metais.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2018, 2:54 PM, atnaujinta Dec 18, 2018, 3:03 PM

S.Skvernelis pirmadienį LRT televizijai užsiminė, kad verta diskutuoti apie antrojo būsto mokesčio įvedimą, tačiau R.Karbauskis tvirtina, kad šios permainos galimos ne anksčiau kaip 2021 metais.

„Jeigu tai atsitiktų,  mokestis galėtų atsirasti 2021 metais ar dar vėliau“, – pareiškė R.Karbauskis.

Pasak jo, kol kas nėra jokių skaičiavimų, ar toks mokestis būtų naudingas biudžetui.

„Neturime skaičių. Kiek prisimenu, anksčiau diskusija dėl antro būsto apmokestinimo buvo atmesta, nes mokesčio surinkimo suma, ko gero, nepadengtų mokesčio surinkimo išlaidų“, – aiškino R. Karbauskis.

Jo teigimu, dėl šios priežasties ir jis pats kol kas nežino, ar palaikytų sumanymą apmokestinti antrąjį būstą.

„Reikia įvertinti, kiek yra žmonių, kurie turi antrą būstą ir kiek mokesčio administravimas kainuotų“, – sakė R. Karbauskis.

Tuo metu S.Skvernelis neatmetė galimybės, kad NT apmokestinimo pakeitimai galėtų būti svarstomi ir anksčiau, jei tokias pataisas teiktų opozicija.

„Opozicija siūlo didinti arba papildomai įvesti naujus mokesčius. Jeigu opozicija pateiks tokį siūlymą, bus galima diskutuoti“, – tvirtino premjeras.

Vyriausybės šiemet parengtoje mokesčio reformoje buvo siūloma 0,3 proc. apmokestinti antrą ir daugiau vieno žmogaus turimus būstus, tačiau Seimas pavasario sesijoje tam nepritarė.

S.Skvernelis tuomet teigė, kad NT mokesčio išplėtimui dabar nėra tinkamas laikas.

Lietuvas bankas anksčiau siūlė NT mokesčio bazę išplėsti dar labiau – taikyti jį visam būstui, atsižvelgiant į socialiai jautriausias grupes. Anot centrinio banko, mokesčio tarifas turėtų būti progresnis, nustatant nedidelę neapmokestinamos vertės ribą.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) jau ne vienerius metus Lietuvai siūlo ne tik išplėsti NT mokesčio bazę, didinti gyventojų mokamą NT mokestį siūlė ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO).

 Sniegė Balčiūnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.