JAV centrinis bankas padidino bazinę palūkanų normą iki 2,25–2,5 procento

 Federalinio rezervo sistema (FRS) gruodžio 18–19 dienomis vykusiame posėdyje nusprendė bazinę palūkanų normą padidinti 25 baziniais punktais iki 2,25–2,5 procento.

 Neabejojama, kad tai papiktins JAV prezidentą Donaldą Trumpą, kuris ne kartą tviteryje buvo užsipuolęs centrinį banką vien už tai, kad šis svarstė galimybę ketvirtą kartą šiais metais pakelti bazinę palūkanų normą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Neabejojama, kad tai papiktins JAV prezidentą Donaldą Trumpą, kuris ne kartą tviteryje buvo užsipuolęs centrinį banką vien už tai, kad šis svarstė galimybę ketvirtą kartą šiais metais pakelti bazinę palūkanų normą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2018, 8:46 AM

Šis pinigų politiką formuojančio Federalinio atvirų rinkų komiteto (FOMC) sprendimas sutapo su daugumos ekonomistų ir rinkos dalyvių prognozėmis.

Neabejojama, kad tai papiktins JAV prezidentą Donaldą Trumpą, kuris ne kartą tviteryje buvo užsipuolęs centrinį banką vien už tai, kad šis svarstė galimybę ketvirtą kartą šiais metais pakelti bazinę palūkanų normą.

Tačiau po gruodžio mėnesio posėdžio paskelbtos vidutinės FOMC narių prognozės parodė, kad FRS dabar planuoja 2019 metais normą padidinti tik du, o ne tris kartus.

Be to, FRS sumažino ilgalaikio neutraliojo bazinės palūkanų normos lygio įvertį ir nustatė, kad šis lygis, kuris neriboja ekonominio aktyvumo, bet jo ir neskatina, sudaro 2,8 proc., o ne 3 procentus.

JAV centrinis bankas taip pat sumažino JAV ekonomikos augimo ir infliacijos 2019 metais prognozes.

„Po FOMC lapkričio mėnesio posėdžio gauta informacija rodo, kad darbo rinka toliau stiprėja, o ekonominis aktyvumas sparčiai auga“, – pažymima FRS paskelbtame pranešime. Ankstesniame posėdyje FRS buvo taip pat įvertinusi ekonominę padėtį šalyje.

„Vidutinis augimas užimtumo srityje pastaraisiais mėnesiais buvo spartus, o nedarbas toliau laikėsi žemame lygyje, – rašoma dokumente. – Vartotojų išlaidos toliau sparčiai didėjo, tačiau verslo investicijos į pagrindinį kapitalą augo nuosaikiau negu metų pradžioje.“

Mėnesiu anksčiau centrinis bankas buvo pažymėjęs, kad nedarbas toliau mažėja, o vartotojų išlaidas ir verslo investicijas buvo įvertinęs taip pat, kaip ir gruodį.

„Ir bendroji metinė infliacija, ir grynoji infliacija, į kurią neįtraukiamos maisto ir energijos kainos, tebėra artimos 2 proc. lygiui. Ilgalaikių infliacijos lūkesčių rodikliai apskritai menkai pakito“, – nurodė FOMC.

„FOMC užduotis – skatinti kuo didesnį gyventojų užimtumą ir kainų stabilumą. Komitetas mano, jog tam tikras tolesnis laipsniškas bazinės palūkanų normos didinimas derės su stabiliu ekonominio aktyvumo augimu, stiprios darbo rinkos palaikymu ir infliacijos artėjimu prie tikslinio 2 proc. lygio vidutinės trukmės laikotarpiu“, – rašoma po posėdžio paskelbtame pranešime.

Šioje dalyje buvo kiek pakeista formuluotė apie tolesnį pinigų politikos kursą ir tai, rinkos dalyvių nuomone, reiškia, kad FRS bazinę palūkanų normą didins lėčiau.

Ekonominei prognozei kylanti rizika atrodo daugmaž subalansuota, mano FOMC nariai.

Pranešime taip pat buvo nurodyta, kad komitetas atidžiai stebės padėtį: „Komitetas toliau stebės pasaulinius ekonominius ir finansinius įvykius ir vertins jų poveikį ekonominei prognozei.“

„Atsižvelgęs į buvusias ir numatomas sąlygas darbo rinkoje ir infliaciją, komitetas nusprendė bazinę palūkanų normą padidinti iki 2,25–2,5 proc.“, – rašoma pranešime.

„Spręsdamas, kada ir kaip turėtų būti toliau keičiama bazinė palūkanų norma, komitetas vertins esamas ir numatomas ekonomines sąlygas ir jas lygins su tiksliniais rodikliais: kuo didesniu užimtumu ir 2 proc. infliacija. Atliekant tokį vertinimą, bus atsižvelgiama į daug įvairios informacijos, įskaitant sąlygų darbo rinkoje rodiklius, infliacinio spaudimo ir infliacijos lūkesčių rodiklius, taip pat duomenis apie finansinių ir tarptautinių sąlygų pokyčius“, – pažymėjo FOMC.

Kitas FRS posėdis įvyks sausio 29–30 dienomis.

Nuo 2019 metų po kiekvieno posėdžio bus rengiama FRS vadovo Jerome Powello spaudos konferencija, tačiau atnaujintos ekonominės prognozės ir toliau bus skelbiamos kas ketvirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.