Pensijų kaupimo tvarka: kas keisis nuo Naujųjų metų?

Artėjantys Naujieji metai ateidami drauge atneš ir daugybę pokyčių. Nuo kitų metų įsigalios mokesčių bei pensijų reformos. Tai reiškia, kad keisis ne tik mokesčių tarifai, tačiau ir papildomos pensijos kaupimo tvarka.

Laukia nemažai pokyčių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laukia nemažai pokyčių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sodros inf.
Sodros inf.
Sodros inf.
Sodros inf.
Linas Kukuraitis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Linas Kukuraitis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 20, 2018, 11:00 AM, atnaujinta Dec 20, 2018, 12:07 PM

Svarbu tai, kad pokyčių sulauks ne tik ateities pensininkai, tačiau ir tie, kurie šiuo metu gauna pensijos išmokas. Jiems kitąmet jos bus didinamos. 

Augs pajamos dabartiniams pensininkams

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio, dėl indeksavimo nuo Naujųjų metų pensijos vidutiniškai didės 7,63 proc., o tokie pokyčiai palies net 590 tūkst. žmonių.

Tiesa, papildomo augimo dar gali tikėtis ir tie, kurių pensijos šiandien yra labai mažos, iki 238,45 eurų. 

„Tiems žmonėms pensijos vidutiniškai dar papildomai kils apie 20 eurų. Tokius pokyčius pajus 90 tūkst. žmonių“, – sakė ministras.

Kaip kaupsime?

Šiuo metu papildomos pensijos kaupimo formulė yra 2+2+2.

Tai reiškia, kad 2 proc. nuo gaunamo atlyginimo moka pats kaupiantysis, 2 proc. atkeliauja iš „Sodros“, o dar 2 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU) valstybė prideda iš savo biudžeto.

Įsigaliojus naujajai tvarkai, papildomos pensijos kaupimas pasikeis iš esmės.

Ji bus skaičiuojama formule 3+1,5. Tai reiškia, kad bus naikinama „Sodros“ dalis, o pensija daugiausia priklausys nuo paties dirbančiojo, kuris fondą galės papildyti 3 proc. nuo savo atlyginimo, o dar 1,5 proc. nuo VDU atkeliaus iš valstybės biudžeto.

Būtina nepamiršti, kad šie procentai pateikti po darbdavio ir darbuotojo įmokų konsolidacijos, kai dirbančiųjų darbo užmokestis „ant popieriaus“ išaugs 1,289 karto. Kaip jis turės atrodyti po Naujųjų galima pažiūrėti čia.

Tie, kurie, prie papildomo pensijos kaupimo nori prisidėti, tačiau kol kas nenori skirti visų 3 proc., turi kitą išeitį. Jie papildomai pensijai galės kaupti palaipsniui ir kasmet skiriamą procentą didinti.

Štai pavyzdžiui, 2019 m. būsimai pensijai galite skirti 1,8 proc. nuo savo atlyginimo, 2020 m. – 2,1 proc., 2021 m. – 2,4 proc., 2022 m.- 2,7 proc., o 2023 m. – 3 proc.

Pasirinkus kaupti nuo 1,8 proc., valstybės paskata taip pat didėtų atitinkamai įmokos augimui: prasidėtų nuo 0,3 proc. nuo VDU kitais metais ir 2023-iaisiais pasiektų 1,5 proc.

Pasitikrinti, kaip tiksliai keisis darbo užmokestis galima šioje skaičiuoklėje.

Automatiškai įtrauks į kaupimo fondus

Gyventojai, kurių amžius bus iki 40 metų, bus automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimo sistemą. Tiesa, jie turės galimybę pasakyti „ne“, arba savo dalyvavimo pradžią tiesiog atidėti.

Jei iki šiol nebuvo kaupiama papildomai, iki sueis 40 metų žmogus kas trejus metus gaus pranešimą iš „Sodros“, kad yra įtrauktas į kaupimo sistemą. Tada iki numatyto termino jis bus prašomas pranešti savo sprendimą – kaupti, ar ne.

Jeigu asmuo sprendimo laiku nepateiks, jis atsitiktine tvarka bus priskiriamas vienai iš veikiančių pensijų kaupimo bendrovių ir taip pradės kaupti pensijai. Į kaupimo sistemą įtrauktas dirbantysis taip pat galės sudaryti sutartį su savo pasirinkta kaupimo bendrove.

Tie, kurie jau kaupia II pensijų pakopoje, bus įtraukiami į atnaujintą kaupimo schemą.

Taip pat informuojama, kad jeigu žmogus prarastų darbą ir netektų darbo pajamų, įmokos papildomam kaupimui nuskaičiuojamos nebus, o prireikus bus galima pasiimti ir kaupimo atostogas.

Įstatymuose nustatyta galimybė kaupime padaryti 12 mėnesių pertrauką. Ši pertrauka gali būti panaudojama bet kada, kai tik prireikia, taip pat gali būti išdalinama dalimis, po keletą mėnesių, bet bendra trukmė negali viršyti vienų metų.

Jeigu senatvėje bus sukaupta 3000 eurų ar mažiau – asmeniui bus mokama vienkartinė išmoka.

Jei bus sukaupta 3001-10 000 eurų – bus mokamos periodinės išmokos. Jei bus sukaupta daugiau nei 10 000 eurų – asmuo turės įsigyti pensijų anuitetą, o išmokos bus mokamos iki mirties.

Daugiau informacijos galite rasti sodra.lt/lt/situacijos/informacija-gyventojams/pensiju_kaupimas/patarejas?fbclid=IwAR0r8nlxq7CCVB8i43IVLE2bYhEQ_jPnHxbnftVnLMy55HIjQi7EHsYf_a8"="">sodra.lt/lt/situacijos/informacija-gyventojams/pensiju_kaupimas/patarejas?fbclid=IwAR0r8nlxq7CCVB8i43IVLE2bYhEQ_jPnHxbnftVnLMy55HIjQi7EHsYf_a8"" target="_blank">čia.

Taip pat svarbu, kad sausį dalies senjorų, kuriems pensijos pristatomos į namus, laukia pokyčiai. Dalyje savivaldybių pensijas į namus atneš nebe Lietuvos paštas, kaip iki šiol, o kitų pensijas pristatančių įmonių darbuotojai. Daugiau apie šią naujovę nuo sausio skaitykite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.