Rusija – turtuolių veisykla: milijonierių skaičius čia auga it ant mielių

Daugiau nei 20 milijonų skurdžių, užtat milijonierių (JAV doleriais) gretos artėja prie 200 tūkstančių, o milijardierių irgi apstu. Tokia Rusijos realybė.

R.Abramovičius priskirtas prie Rusijos milijardierių, nors gyvena Didžiojoje Britanijoje ir turi Izraelio pilietybę.<br>lrytas.lt koliažas
R.Abramovičius priskirtas prie Rusijos milijardierių, nors gyvena Didžiojoje Britanijoje ir turi Izraelio pilietybę.<br>lrytas.lt koliažas
Baigiantis metams tarptautinis tyrimų institutas „Credit Suisse“ paskelbė džiugią žinią – per 2018-uosius Rusijoje žmonių, kurių turtas siekia bent milijoną dolerių (873 tūkst. eurų), pagausėjo 30 procentų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Baigiantis metams tarptautinis tyrimų institutas „Credit Suisse“ paskelbė džiugią žinią – per 2018-uosius Rusijoje žmonių, kurių turtas siekia bent milijoną dolerių (873 tūkst. eurų), pagausėjo 30 procentų.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Abramovičius priskirtas prie Rusijos milijardierių, nors gyvena Didžiojoje Britanijoje ir turi Izraelio pilietybę.<br>„Scanpix“ nuotr.
R.Abramovičius priskirtas prie Rusijos milijardierių, nors gyvena Didžiojoje Britanijoje ir turi Izraelio pilietybę.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai LR, Maskva

2018-12-28 13:45

Baigiantis metams tarptautinis tyrimų institutas „Credit Suisse“ paskelbė džiugią žinią – per 2018-uosius Rusijoje žmonių, kurių turtas siekia bent milijoną dolerių (873 tūkst. eurų), pagausėjo 30 procentų.

Kitaip tariant, tokių šįmet – net 40 tūkstančių daugiau nei praėjusiais metais.

Skaičiai – tik apytiksliai

„Credit Suisse“ duomenimis, šiuo metu dešimtadalis turtingiausių Rusijos gyventojų valdo 82 procentus viso šalyje esančio fizinių asmenų turto. Prieš metus šis rodiklis siekė 77 proc.

Galima palyginti, kad JAV dešimtadalis turtuolių valdo 76 proc. viso turto, Kinijoje – 62 proc. Tad bent šiuo atžvilgiu Rusija pranoko abi didžiąsias valstybes.

Kita vertus, šie skaičiai yra apytiksliai, nes sunku suskaičiuoti, kiek iš tikro šalyje yra skurdžių. Anot oficialios statistikos, apie 20 mln., nors nepriklausomi ekspertai tvirtina, kad jų gretos pusantro ar net du kartus didesnės.

Nelengva ir su milijonieriais. Antai „Credit Suisse“ remiasi tik oficialiais duomenimis, pagal kuriuos daugiau nei milijono dolerių turtą valdo 172 tūkst. šalies gyventojų.

Tačiau niekas negali žinoti, kiek Rusijoje yra pogrindinių milijonierių.

Ataskaitos duomenimis, šiuo metu milijardo dolerių (873 mln. eurų) ir dar didesnį turtą valdo 74 Rusijos gyventojai. Tačiau liko neįskaičiuoti turtuolių vaikai, dar nesulaukę paveldėjimo, bet jau valdantys stambias tėvams priklausančias kompanijas.

Taip yra, pavyzdžiui, su oligarcho Romano Abramovičiaus sūnumi Arkadijumi, kuris iš esmės yra tapęs tėvo dešiniąja ranka.

Tiesa, nelabai aišku, ar patį R.Abramovičių galima laikyti Rusijos milijardieriumi, jei jis gyvena Didžiojoje Britanijoje, o neseniai dar gavo ir Izraelio pilietybę.

Sankcijos veikia ne tuos

Akivaizdu viena – šalyje realiosios vidutinės gyventojų pajamos mažėja jau penktus metus iš eilės, užtat milijonierių gretos auga.

Žurnalas „Ogoniok“ apskaičiavo, kad pastaraisiais metais JAV, ES ir kitos šalys Rusijai paskelbė 63 skirtingus sankcijų paketus. Daugiausia jie buvo nutaikyti prieš prezidento Vladimiro Putino bendražygius, kurių dauguma yra turtuoliai.

Sankcijos iš tiesų suveikė. Manoma, kad šįmet šalies bendrasis vidaus produktas augs 1,6–1,7 proc., o kitąmet – tik 1,3 proc. Ekonominės plėtros ministerija anksčiau žadėjo 2,6 proc. infliaciją, tačiau dabar prognozuoja ne mažiau kaip 3,4 proc., o Centrinis bankas – net 5,5 proc.

Užtat žmonių, kurių turtas siekia nuo 50 iki 500 mln. dolerių (43,6–436 mln. eurų), šiais metais net 707 daugiau nei praėjusiais. Tokius duomenis paskelbė konsultacijų kompanija „PwC“.

Sunkmečiu lengva uždirbti

Anot žinomo Rusijos investuotojo Rubeno Vardaniano, šios šalies ūkis pasižymi tuo, kad augant ekonomikai galima uždirbti, bet jai smingant uždarbiai būna daug didesni.

Aukštosios ekonomikos mokyklos atstovė Natalija Akindinova išsamiau atskleidė šį Rusijos fenomeną.

Čia ekonomika yra paremta perskirstymu, todėl pagrindinį uždarbį atneša ne už prekes ar paslaugas gautas pelnas, bet tinkama kryptimi nukreipti valstybinių pinigų srautai.

Pastaruosius skirsto savo dalį pasiimantys valdininkai. „Valstybės užsakymai, valstybės investicijos, valstybės ir verslo partnerystės projektai, valstybinės kompanijos yra pagrindiniai šių lėšų gavėjai, kartu ir neefektyviausi jų panaudotojai.

Taip gaunamos vadinamosios neuždirbtos pajamos, kurias žeria valstybė. O tai puikiausia dirva auginti naujus milijonierius“, – aiškino N.Akindinova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.