Triukšmas dėl raudonos mėsos apmokestinimo: ar tai tikrai pagerintų sveikatą?

Naujausią tyrimą atlikę Amerikos ir Jungtinės Karalystės mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius. Jie skaičiuoja, kad tokiu būdu būtų galima užkirsti kelią maždaug 200 tūkstančių mirčių nuo vėžio, širdies ligų, infarkto. 

Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokslininkai siūlo apmokestinti  raudoną mėsą ir perdirbtus mėsos gaminius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 5, 2019, 7:48 PM

Dauguma kalbintų lietuvių šį siūlymą žvelgia skeptiškai, mano, kad yra tinkamesnių būdų apsaugoti žmonių sveikatą.

Sveikatos apsaugos ministras taip pat sako, kad pakilusios kainos nepakeistų mitybos įpročių ir sukeltų pasipiktinimą. 

Brangtų nevienodai

Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be kiaulienos. 

Ši mėsa ir jos gaminiai populiariausi Lietuvoje. 

Mitybos specialistė Jelena Tulčina sako, kad lietuvių mitybos įpročiai gan problemiški, o tai dažniausiai susiję būtent su raudonos mėsos ir perdirbtų jos gaminių vartojimu.

Anot medikės, dažnai valgant perdirbtus mėsos galima susirgti ne tik vėžiu ar širdies ligomis, negalavimų gali būti kur kas daugiau. 

Raudoną mėsą, tai yra jautieną, kiaulieną, avieną ir perdirbtus mėsos gaminius siūloma apmokestinti. Jei tai būtų įgyvendinta, mėsos mokesčio dydis įvairiose šalyse skirtųsi. 

Raudona mėsa ir perdirbti jos gaminiai labiausiai brangtų tose šalyse, kur šių produktų paklausa itin didelė. 

Pavyzdžiui, Amerikoje raudona mėsa kainuotų 34 procentais daugiau, o perdirbta – net 163 procentais. Eiliniai lietuviai tokius mokslininkų siūlymus vertina skeptiškai. 

Pirkėjai neatsisakytų

Prekiaujantieji mėsos produktais taip pat mano, kad mėsos apmokestinimas nepakeistų žmonių įpročių.

„Mėsa tikrai nėra labai jau pigi pas mus, todėl manau, kad tie, kurie pirko pirks ir toliau. Tie, kurie pirkdavo mažiau, retkarčiais, galbūt atsižvelgs į kainą. 

Na, kainos pas mus visą laiką kyla, bet vis tiek neįsivaizduojame, kad išsiverstume be mėsos“, - kalbėjo prekeivė Asta.

Prekybininkas Mykolas Lučiūnas įsitikinęs, kad mokesčiais problemų išspręsti neįmanoma.

Anot jo, geriau žiūrėti į kaimynines valstybes ir rinktis mažesnį PVM, ar kitas priemones, kad žmonės galėtų rinktis geresnius produktus.

Lemia daugybę ligų

J. Tulčina sakė, kad valgydami raudoną mėsą ar perdirbtus mėsos gaminius rizikuojame susirgti ne tik vėžiu ar širdies ligomis.

Jos teigimu, galimų negalavimų spektras – kur kas platesnis. 

„Kasa turi suvirškinti, skrandis taip pat. 

Paskui organai filtrai tokie kaip kepenys ir inkstai stiprūs, kad išvalyti paskui viską iš to kraujo, nes jis teka iš žarnyno ir virškinamo trakto į kepenis, į inkstus, valosi. 

Tai reikia pagalvoti kokia yra tų organų-filtrų, kurie turi visą tai išvalyti, būklė“, – kalbėjo medikė. 

Reikia keisti įpročius

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad reiktų susirūpinti žmonių mitybos įpročiais, tačiau mėsos apmokestinimui nepritarė. 

„Yra ir kitų variantų – ne tik mokesčiais spręsti, bet didinti ir visuomenės sąmoningumą. 

Čia kitaip nei su tomis medžiagomis, kurios priklausomybę sukelia – mėsa gi to nesukelia ir jos vartojimas priklauso nuo tam tikrų nuostatų, sąmoningumo, supratimo kaip reikėtų maitintis“, – pažymėjo jis.

Statistikos departamento duomenimis, statistinis lietuvis per metus suvartoja maždaug 65 kilogramus mėsos, daugiausia kiaulienos ir paukštienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.