Beveik pusė senjorų dar negavo pensijų – „Sodra“ peni pažadais

„Absurdiška situacija: kol užlipu į penktame aukšte esančius namus, randu tris kaimynes senutes, kurios, atsidariusios duris į laiptinę, laukia pensijų – kad tik nepražiopsotų to naujo žmogaus, kuris jas nešioja“, – portalui lrytas.lt pasakojo 88-erių močiutę prižiūrinti Elena.

Sausio mėnesį stipriai vėluoja pensijų išmokėjimas. <br>V.Balkūno nuotr.
Sausio mėnesį stipriai vėluoja pensijų išmokėjimas. <br>V.Balkūno nuotr.
Sausio mėnesį stipriai vėluoja pensijų išmokėjimas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sausio mėnesį stipriai vėluoja pensijų išmokėjimas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pensijos neleistinai vėluoja.
Pensijos neleistinai vėluoja.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 17, 2019, 2:52 PM, atnaujinta Jan 17, 2019, 4:16 PM

Sostinės Naujosios Vilnios rajone gyvenanti moteris pajuto, kad vėluoja pinigai: ant patalo gulinčiam ligoniui reikia ne tik vaistų, bet ir higienos reikmenų. Tačiau sudėtingiausia senutę įtikinti, kad pensiją atneš.

„Močiutė panikuoja. Ji mačiusi karą, todėl senolei sunku suvokti, kad valstybės neištiko nei krizė, nei karas. Močiutė įsitikinusi, kad kažką nuo jos slepiu arba pati nežinau apie Lietuvą ištikusį pavojų. Pensija jai būdavo tarsi garantas, kad valstybėje viskas tvarkoje“, – apie pastarąsias dienas savo šeimoje pasakojo vilnietė.

Negana to, moteriai „Sodros“ skyriuje dirbanti konsultantė pasakė, kad sausį turėtos gauti pensijos, tikėtina, sulauks tik vasarį.

„Lietuvoje prasidėjo pensininkų genocidas“, – neslėpė emocijų pašnekovė.

Pensijų laukiantys žmonės neturėjo net teorinės galimybės pasitaupyti lėšų, kad turėtų iš ko gyventi pusę sausio, nes laiškus iš „Sodros“, įspėjančius, kad nuo Naujųjų metų pinigus atneš kiti asmenys, gavo tik tą patį sausio mėnesį.

Negana to, anot Elenos, laiške nebuvo užsiminta, kad pensijos vėluos – kaip sykis nurodyta, kad viskas vyks ta pačia tvarka, kaip ir anksčiau, tik pasikeis pensijas pristatantys darbuotojai. Dėl to moteris, kaip įprasta, sausio 10-ąją visą dieną laukė namuose, tik veltui.

Jei pensijos gavėjo nepavyksta rasti namuose, pensiją pristatantis darbuotojas turėtų palikti pranešimą ir ateiti dar kartą. Tačiau Elena nerado net ir tokio pranešimo.

Išmokės per šį mėnesį

Pensijų šiuo metu dar laukia 40 proc. senjorų. Kaip skelbia naujienų agentūra BNS, pensijas į namus gauna maždaug 200 tūkst. senjorų, kurie turi tokią teisę. Iš jų maždaug 97 tūkst. sausį turėjo sulaukti naujų pensiją atnešančių darbuotojų.

„Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis tikino, kad visos pensijos už sausio mėnesį bus išmokėtos iki šio mėnesio 26 dienos imtinai. Anot S.Jarmalio, gyventojai visas pensijas į banko sąskaitas gavo dar praėjusią savaitę, o į namus pensijas pristatytos iki minėtos datos „Sodrai“ yra įsipareigoję paslaugos teikėjai.

Tiesa, paskambinus į „Sodros“ skyrius aiškinama, kad, jei pensininko neranda namie, tai pensijos iš tiesų gali būti išmokėtos kitą mėnesį. Tik klausimas, kurią dieną privalu pensijos gavėjams laukti namuose, jei nurodytą dieną pinigų jiems neatneša.

Sumaištis pristatant pensijas kilo dėl to, kad nuo metų pradžios 25 savivaldybėse pasikeitus pensiją pristatančioms bendrovėms sausį dalis pensijų pristatoma ne tą pačią dieną, kaip ankstesnį mėnesį. Pasak „Sodros“ atstovo, tai lėmė kelios priežastys.

Iššūkius kelia grafikas

Pirma, ankstesnė pensijas pristatanti bendrovė pusę visų pensijų į namus pristatydavo jau per pirmas keturias penkias dienas, o likusiems – dar per dešimt dienų. „Naujiems paslaugų teikėjams toks įtemptas grafikas kelia daugiausiai iššūkių, ypač Vilniuje ir Kaune“, – sakė pašnekovas.

Antra, per kelerius metus pasikeitė dalis adresų, pavyzdžiui, sodų bendrijose atsirado gatvės ir namų numeriai. S.Jarmalio teigimu, apie šiuos pokyčius anksčiau pensiją pristatę darbuotojai susižinodavo asmeniškai, tačiau pasikeitę adresai nebuvo užfiksuoti sistemoje, ir pasikeitus pensiją pristatančioms bendrovės tai lemia nesklandumus, nes nepavyksta rasti dalies adresatų.

„Be to, neretai pensiją pristatantis darbuotojas palaiko glaudesnį ryšį su pensijos gavėju, žino durų kodą, kontaktus, laiką, kai žmogus būna namie, kitas svarbias aplinkybes, kurios padeda sklandžiai pristatyti pensijas. Be abejo, nauji darbuotojai šių santykių ir žinių dar neturi. Visa tai lemia vėlavimų grandinę, kurią labiausiai pajuto pensijų gavėjai į namus Vilniuje ir Kaune, kur jų daugiausia (Kaune apie 14,2 tūkst, Vilniuje – 19,5 tūkst.)“, – kalbėjo „Sodros“ atstovas.

Prašo paskambinti

Prieš porą dienų pensijas nešiojančios įmonės„Bastaras“ vadovas Paulius Rakauskas lrytas.lt prašė visų senjorų kantrybės: „Vėluojame, nes ne visi senjorų adresai yra tinkami, o tai apsunkina paties žmogaus suradimą“.

Gyventojų, kurie pensijos nesulaukė įprastu laiku ar jos vėluoja tris ir daugiau dienų, „Sodra“ prašo skambinti telefonu 1883 ir pranešti, kam ir kur nebuvo pristatyta pensija bei pensijos pristatymui svarbias aplinkybes – kontaktus, adreso pasikeitimus ir panašiai.

S.Jarmalis tikino, kad, pristačius pensiją, darbuotojas gyventoją supažindina su atnaujintu grafiku, pagal kurį pensijos bus pristatomos į namus nuo kito mėnesio, kad žmogus jau kitą mėnesį tiksliai žinotų, kada jam laukti pensijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.