Pensijų skandalas tęsiasi: senjorams pinigų nepristatanti įmonė dar tik ieško darbuotojų

Panašu, kad kol Lietuvos pensininkams senatvės pensijos vėluoja, dalį viešųjų pirkimų konkurso senatvės pensijoms išnešioti laimėjusi įmonė „Bastaras“ aktyviai ieško darbuotojų, kurie tas pensijas senjorams galėtų pristatyti.

Konkurso būdu į kišenę susižėrusi beveik 6 mln. eurų įmonė nuo sausio 1-osios jau įdarbino beveik pusantro šimto žmonių ir, panašu, sustoti neketina.<br>V.Balkūno nuotr.
Konkurso būdu į kišenę susižėrusi beveik 6 mln. eurų įmonė nuo sausio 1-osios jau įdarbino beveik pusantro šimto žmonių ir, panašu, sustoti neketina.<br>V.Balkūno nuotr.
Konkurso būdu į kišenę susižėrusi beveik 6 mln. eurų įmonė nuo sausio 1-osios jau įdarbino beveik pusantro šimto žmonių ir, panašu, sustoti neketina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Konkurso būdu į kišenę susižėrusi beveik 6 mln. eurų įmonė nuo sausio 1-osios jau įdarbino beveik pusantro šimto žmonių ir, panašu, sustoti neketina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Yra problemų, neįvertintos kliūtys bei trukdžiai. Įmonė tai pripažino, tačiau jeigu ji iki 26 dienos pensijų neišnešios, visos sutartys tuose regionuose bus nutrauktos“, – sakė L.Kukuraitis ir žadėjo tuo pasirūpinti asmeniškai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Yra problemų, neįvertintos kliūtys bei trukdžiai. Įmonė tai pripažino, tačiau jeigu ji iki 26 dienos pensijų neišnešios, visos sutartys tuose regionuose bus nutrauktos“, – sakė L.Kukuraitis ir žadėjo tuo pasirūpinti asmeniškai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Konkurso būdu į kišenę susižėrusi beveik 6 mln. eurų įmonė nuo sausio 1-osios jau įdarbino beveik pusantro šimto žmonių ir, panašu, sustoti neketina.<br>I.Budzeikaitės nuotr.
Konkurso būdu į kišenę susižėrusi beveik 6 mln. eurų įmonė nuo sausio 1-osios jau įdarbino beveik pusantro šimto žmonių ir, panašu, sustoti neketina.<br>I.Budzeikaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 22, 2019, 10:01 AM, atnaujinta Jan 23, 2019, 6:25 AM

Konkurso būdu į kišenę susižėrusi beveik 6 mln. eurų įmonė nuo sausio 1-osios jau įdarbino beveik pusantro šimto žmonių ir, panašu, sustoti neketina. Internetiniuose darbo skelbimų portaluose galima rasti įmonės skelbimų, siūlančių darbą būtent tokiose pozicijose.

Pakeitė Lietuvos paštą

Pirmasis pensijos į namus nesulaukiančio senjoro skambutis lrytas.lt redakciją pasiekė dar sausio 11 dieną. Jau tada išsigandę pensininkai pasakojo nesulaukiantys išmokų ir jaudinosi, kad artėjant savaitgaliui bus palikti be pinigų. Vis dėlto tada jie nė neįtarė, kad pensijos jiems išmokėtos nebus net ir praėjus daugiau nei savaitei.

Senjorai skundėsi, kad pritrūko ir maisto, ir vaistų, o būtiniausių produktų ir medikamentų į namus jiems jau veža vaikai bei anūkai.

Anksčiau pensijų išnešiojimo į namus rūpestis buvo patikėtas Lietuvos paštui. Jis taip pat buvo laimėjęs „Sodros“ skelbtus viešųjų pirkimų konkursus, tačiau po trejų metų, paslaugų sutarčiai pasibaigus, „Sodra“ buvo priversta skelbti naują viešųjų pirkimų konkursą, kurio dalies paslaugų teikimą laimėjo įmonė „Bastaras“.

Viešųjų pirkimų konkursas pensijoms išnešioti buvo paskelbtas dar 2018-ųjų rugsėjį, o pasiūlymus įmonės galėjo teikti iki pat lapkričio vidurio.

Visas pirkimas buvo suskaidytas į 47 dalis pagal vietoves, kuriose pensijų išnešiojimo paslauga būtų teikiama. Savo pasiūlymus pateikė net 8 įmonės.

Lrytas.lt Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė Diana Vilytė sakė, kad visi gauti pasiūlymai buvo vertinami pagal kainos kriterijų, o tai reiškia, kad konkursą laimėjo tos įmonės, kurios pasiūlė mažiausią kainą.

Įmonė „Bastaras“ viešųjų pirkimų konkurse laimėjo paslaugų teikimą už beveik 5,8 mln. eurų, o didžiausias paslaugų teikimo pasiūlymas, pensijų išnešiojimas Vilniaus mieste ir jo rajone, „Sodrai“ kainavo beveik 2,5 mln. eurų.

Tiesa, svarbu ir tai, kad tai ne metinė paslaugų kaina, įmonė turės dirbti ir išlaikyti savo darbuotojus trejus metus, iki 2021 metų gruodžio 31 dienos.

Įmonė šiuo metu aptarnauja Vilniaus miesto ir rajono, Kauno miesto ir rajono, Kretingos, Šilutės, Vilkaviškio, Jurbarko rajonų, Palangos miesto, Marijampolės, Kalvarijos, Kazlų Rūdos savivaldybių gyvenamosiose vietovėse gyvenančius pensininkus.

Pristigo darbuotojų?

Kaip galima matyti centriniame viešųjų pirkimų portale, visos paslaugų teikimo sutartys buvo pasirašytos praėjusių metų gruodžio viduryje, o paskutinis parašas padėtas gruodžio 18 dieną, iki didžiųjų metų švenčių likus vos keletui dienų.

Rekvizitai.lt duomenimis, 2019 metų sausio 1 dieną įmonė „Bastaras“ turėjo vos 47 darbuotojus. Galima daryti išvadą, kad įmonė kuo greičiau stengėsi įdarbinti daugiau darbuotojų, nes štai sausio 10 dieną jų buvo jau 153, o sausio 20-ąją – 188.

Kad įmonė vis dar ieško darbuotojų, galima matyti ir internetiniuose darbo skelbimų portaluose. Ten skelbiama, kad darbuotojui reikės dirbti ne visą darbo dieną, nuo trijų iki šešių valandų per dieną, o dirbama bus kiekvieną mėnesį nuo 10 iki 26 dienos.

Tarp reikalavimų darbuotojams – ir sąžiningumas, atsakingumas, pareigingumas. Norintiems dirbti rajonuose reikalaujama turėti savo automobilį ir B kategorijos vairuotojo pažymėjimą, neturėti teistumo, gebėti skaičiuoti pinigus.

Apie darbo užmokestį, kuris būtų mokamas, skelbime neužsimenama.

Ar 47 žmonės galėjo užtikrinti sklandų pensijų išnešiojimą jau sausio pirmoje pusėje? D.Vilytė sakė, kad viešųjų pirkimų konkurso sąlygų reikalavimuose punkto apie įmonėje būtiną turėti darbuotojų skaičių nebuvo.

„Kvalifikacijos reikalavimai tiekėjams buvo susiję su teise verstis veikla ir per pastaruosius 3 metus įgyta patirtimi, t.y. buvo reikalaujama, kad tiekėjas „per pastaruosius 3 metus arba per laiką nuo tiekėjo įregistravimo dienos yra įvykdęs arba šiuo metu vykdo vieną ar kelias sutartis, susijusias su grynųjų pinigų pristatymu fiziniams asmenims nurodytu adresu, kurios (-ių) bendra vertė ne mažesnė kaip 0,5 atitinkamos pirkimo objekto dalies vertės“, – sakė D.Vilytė.

Vis dėlto užtikrinti, kad tiekėjas tikrai atitiko visus keliamus reikalavimus, ji sakė negalinti, nes Viešųjų pirkimų tarnyba paprasčiausiai šio pirkimo procedūrų nevertino.

Kalbėdama apie staigų darbuotojų pokytį D.Vilytė tikino, jog prieš dalyvaudami konkursuose tiekėjai turėtų įvertinti savo pajėgumus, nesvarbu, jie finansiniai, žmogiškieji ar techniniai, kad sutartis būtų įgyvendinta kokybiškai.

„Dažnai matome praktiką, kai konkurse dalyvauja tiekėjai ir siūlo prekes jų neturėdami, arba pateikia gyvenimo aprašymus specialistų, turinčių reikalaujamas licencijas, nors jie dar nėra šių įmonių darbuotojai.

Šiuo atveju įmonė galimai neįvertino savo pajėgumų, dalyvavo paskelbto konkurso keliose dalyse, laimėjo, o dabar susiduria su rizikomis kokybiškai įgyvendinti sutartį, todėl ir vėluojama. Todėl, matyt, skubos tvarka samdomi darbuotojai“, – sakė D.Vilytė.

„Darbuotojų skaičius įtakos neturi“

Įmonės „Bastaras“ vadovas Paulius Rakauskas jau anksčiau lrytas.lt buvo sakęs, kad pensijų pristatymas senjorams vėluoja ne dėl darbuotojų trūkumo.

„Ne, darbuotojų skaičius (įtakos. – Red.) neturi. Iš esmės vėlavimui daugiausia įtakos turi adresų neatitikimas. Yra nurodyta, kad reikia pristatyti išmoką, o kiekvienas mūsų žmogus stengiasi senjoro nepalikti be pinigų“, – sakė jis.

Pasak įmonės vadovo, darbuotojai paprasčiausiai neranda pensininkų.

„Kai kurie žmonės nėra iki galo nurodę adreso. Tarkime, yra gatvė, namas, bet nėra buto. Arba yra kaimas, bet nėra tikslaus adreso. Natūralu, kad ieškodami tokių žmonių užtrunkame, todėl vėluojame pensijas atnešti ir kitiems, kurių adresai yra teisingi. Tai sukuria grandinę, kuri tęsiasi“, – sakė P.Rakauskas ir teigė, kad Lietuvos paštas, anksčiau administravęs pensijų išnešiojimą, jokių adresų ar informacijos įmonei „Bastaras“ neperdavė.

Tokią informaciją lrytas.lt patvirtino ir Lietuvos pašto atstovai.

„Gavėjo, kuriam turi būti pristatyta pensija, gyvenamosios vietos adresą pensijų pristatytojui pateikia užsakovas, t.y. „Sodra“, šiuo adresu ir pristatomos pensijos“, – situaciją komentavo Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė.

Jos teigimu, Lietuvos paštas sutarčiai pasibaigus taip pat bandė laimę šiame paslaugų teikimo konkurse ir pateikė savo siūlymus, tačiau laimėjo tie, kurie pasiūlė žemesnę kainą.

Lietuvos paštas nuo sausio senatvės išmokas pristato 13 Lietuvos savivaldybių: Trakų, Širvintų, Šalčininkų, Zarasų, Molėtų, Šilalės, Kupiškio, Biržų, Skuodo, Šakių, Varėnos, Prienų ir Lazdijų gyventojai pensijas gauna įprasta tvarka.

Jei nespės, sutartį nutrauks

Dar praėjusią savaitę socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sakė, kad jei iki 26 dienos pensijos senjorams nebus pristatytos, sudarytos sutartys bus nutrauktos. Patys senjorai tikino, kad įprastai senatvės pensiją Lietuvos paštas jiems atnešdavęs 10 mėnesio dieną.

„Yra problemų, neįvertintos kliūtys bei trukdžiai. Įmonė tai pripažino, tačiau jeigu ji iki 26 dienos pensijų neišnešios, visos sutartys tuose regionuose bus nutrauktos“, – sakė L.Kukuraitis ir žadėjo tuo pasirūpinti asmeniškai.

Tiesa, pasak jo, net jei pensijos bus atneštos iki 26 dienos, sutarčių nutraukimas vis dar bus svarstomas.

Praėjusią savaitę L.Kukuraitis kalbėjo, kad pensijų žmonės negavo didžiuosiuose miestuose, taip pat problemiškos yra ir kai kurios kaimo vietovės.

Tada paklaustas, kiek pensininkų laiku galėjo negauti senatvės išmokų, ministras skaičiavo, kad tokių yra apie 70 tūkst.

Naujausiais „Sodros“ duomenimis, senatvės pensijų išmokėjimas toliau vykdomas. Jos, planuojama, bus pristatytos iki sausio 26 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.