Švedijos ekonominių nusikaltimų tarnyba pradėjo „Swedbank" tyrimą

Švedijos ekonominių nusikaltimų tarnyba trečiadienį pranešė pradėjusi „Swedbank" tyrimą dėl įtarimų, kad bankas nutekino slaptą informaciją, - informavo didžiuosius akcininkus apie Švedijos nacionalinio transliuotojo SVT reportažą dėl pinigų plovimo Baltijos šalyse prieš tai, kai ši informacija buvo paviešinta pačios televizijos.

„Swedbank“ atstovai „Reuters“ sakė, kad bankas nekomentuos Ekonominių nusikaltimų tarnybos pradėto tyrimo. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Swedbank“ atstovai „Reuters“ sakė, kad bankas nekomentuos Ekonominių nusikaltimų tarnybos pradėto tyrimo. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2019, 2:52 PM

Tyrimas yra susijęs su neteisėtu slaptos informacijos atskleidimu, pranešime teigė Ekonominių nusikaltimų tarnyba. Pasak tarnybos, „Swedbank" tyrimą inicijavo vyriausiasis prokuroras Thomas Langrotas.

„Savo iniciatyva inicijuoju preliminarų tyrimą, nes yra pagrindo manyti, kad iki SVT reportažo paviešinimo 15 didžiųjų „Swedbank" akcininkų jau žinojo apie televizijos kaltinimus pinigų plovimu", - pranešime sakė T. Langrotas.

„Swedbank" atstovai „Reuters" sakė, kad bankas nekomentuos Ekonominių nusikaltimų tarnybos pradėto tyrimo.

Ekonominių nusikaltimų tarnyba savo tyrimą pradėjo po to, kai antradienį Švedijos dienraštis „Dagens Nyheter" paskelbė, kad 15 didžiausių „Swedbank" akcininkų iš anksto buvo perspėti apie SVT reportažą dėl „Swedbank" ryšių su „Danske Bank" pinigų plovimo skandalu.

Anksčiau Švedijos finansų inspekcija (FI) pareiškė, kad žiniasklaidos reportaže išsakyti kaltinimai „Swedbank", esą bankas yra susijęs su „Danske Bank" pinigų plovimo skandalu Baltijos šalyse, yra labai rimti.

FI tikino, kad televizijos SVT reportaže atskleista informacija patvirtino grėsmę, jog Švedijos bankais buvo naudojamasi plaunant pinigus, tačiau „Swedbank" atveju pinigų plovimo mastas buvo kur kas mažesnis nei „Danske Bank".

„Atskleista informacija yra labai rimta ir bus įtraukta į dabartinius ir ateityje įgyvendinamus FI priežiūros veiksmus", - pranešime teigė Finansų inspekcijos direktorius Erikas Thedeenas.

Vasario 20 d. Švedijos televizijos kanalo SVT tyrimas parodė, kad milijardai kronų buvo išplauti per „Swedbank" ir „Danske Bank" filialus Baltijos šalyse, konkrečiai - Estijoje. SVT žurnalistai teigia susipažinę su dideliu paketu įslaptintų dokumentų dėl pervedimų tarp dviejų bankų klientų 2007-2015 metais. Tarp šių klientų - pašto bendrovės su juridiniais adresais Didžiojoje Britanijoje ir kompanijos be kontaktinių duomenų, nevykdančios jokios veiklos.

Darius Mikutavičius

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.