Kuria viešojo sektoriaus algų dėlionę – bus svarbių pokyčių

Darbo grupė, kuriai vadovauja Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Deividas Matulionis aparė Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategijos projektą.

Strategijoje numatoma, kad kiekvienais metais ne mažiau kaip 2 procentais augtų viso viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Strategijoje numatoma, kad kiekvienais metais ne mažiau kaip 2 procentais augtų viso viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2019, 2:09 PM, atnaujinta Mar 8, 2019, 2:10 PM

Pagrindinis dėmesys skiriamas mažiausiai uždirbantiems viešojo sektoriaus darbuotojams, siekiama sumažinti skirtumus tarp atskirose srityse dirbančių darbuotojų darbo apmokėjimo ir didinti pareiginės algos bazinį dydį. Vien bazinio dydžio atstatymui (iki buvusio prieš krizę) per du metus iš biudžeto reikės skirti apie 200 mln. eurų.

„Svarbiausia, kad mums pavyko susitarti ir įteisinti automatinį pareiginės algos bazinio dydžio indeksavimo principą, kuris turėtų įsigalioti 2022 metais ir toks principas būtų taikomas pirmą kartą. Teigiami pokyčiai numatyti švietimo, sveikatos apsaugos darbuotojų ir kitame viešajame sektoriuje. Įvertinę ekspertų, socialinių partnerių siūlymus ir pastabas, parengtą strategiją siūlysime tvirtinti Vyriausybei“,- sakė D.Matulionis.

Strategijoje numatoma, kad kiekvienais metais ne mažiau kaip 2 procentais augtų viso viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai, o nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje būtų sudaryta galimybė suderėti ir spartesnį bazinio dydžio augimą. Rekomenduojama darbo apmokėjimą labiau sieti su viešojo sektoriaus efektyvumo augimu.

Siekiama, kad už aukštesnės kvalifikacijos darbą būtų mokama daugiau, išnyktų skirtumas tarp vadovaujančių ir žemesnes pareigas einančių darbuotojų. Mažiausia kvalifikuoto darbuotojo pareiginė alga (jos pastovioji dalis) turėtų sudaryti ne mažiau kaip 50 proc. einamųjų metų šalies vidutinio darbo užmokesčio 2020 m. ir atitinkamai būtų nuosekliai didinama iki ne mažiau kaip 60 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio.

Jau 2020 m. mažiausiai uždirbantiems statutiniams darbuotojams, kaip pavyzdžiui ugniagesiams gelbėtojams, atlyginimų koeficientus siūloma didinti 12 proc. 15 proc. bus padidinti kultūros ir meno darbuotojams, socialinių paslaugų srities darbuotojams bei ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojams, taip pat ne mažiau kaip 10 proc. bus toliau didinami mokytojų atlyginimai, bus ženkliai padidintas gydytojų ir slaugytojų darbo užmokestis.

Strategijoje siūlomi konkretūs įsipareigojimai dėl atlyginimų didinimo 2020 metais bei numatomos tvaraus atlyginimų augimo kryptys ilgesnei perspektyvai – iki 2025 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.