Garažuose Kaune verda žemiškos aistros: reikia kantrybės

Konfliktinių situacijų neišvengia ne tik daugiabučių, bet ir garažų savininkų bendrijos. Blogai, kai nieko nedaroma, bet pikta ir kai imamasi iniciatyvos, nes už darbus tenka mokėti. Ar yra kokia nors išeitis?

A.Venckevičius be reikalo piktinosi, kad už atliktus darbus mokėti reikės ne visiems.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Venckevičius be reikalo piktinosi, kad už atliktus darbus mokėti reikės ne visiems.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2019, 10:36 PM

Islandijos plente plyti didžiulis garažų masyvas, kuriame įkurta ne viena garažų savininkų bendrija. Vienos jų narius jau kurį laiką skaldo nesutarimai.

Vieniems atrodo, kad naujasis bendrijos pirmininkas pasiskyrė sau per didelį atlygį už darbą, kitiems, kad be reikalo padidino mokesčius, nors bendrijos vadovas atkerta, esą mokesčių didinimui pritarė didesnė dalis garažų savininkų.

Tai, kad garažų bendrijose konfliktų kyla dažnai ir norint juos išspręsti reikia kantrybės, matyt, patvirtintų dažnas joms vadovaujantis pirmininkas.

Padidino atlygį ir mokesčius

Islandijos plente esančiame garažų masyve įkurta 94-oji garažų savininkų bendrija vienija 327 garažų savininkus.

Šios bendrijos nariai 2017 metais išsirinko naują pirmininką. Juo tapo Antanas Visockis.

Tačiau neilgai trukus naujojo pirmininko veiksmai kai kuriems bendrijos nariams ėmė kelti įtarimų.

„Skelbimų lentoje žmonės pamatė lapą, kuriame buvo pranešta, kad pakeisti mokesčiai. Nustatyta, kad pirmininko atlygis per mėnesį bus 400 eurų, buhalterės – 200. Kas mėnesį kiekvienas garažo savininkas turės mokėti po 12 eurų“, – piktinosi Algirdas Venckevičius.

Nepasitenkinimas, pasak jo, kilo todėl, kad anksčiau mokesčiai buvo gerokai mažesni. Pirmininkas gaudavo 130, buhalterė – 100 eurų atlygį. Visi garažų savininkai mokėdavo vienkartinį 35 eurų metinį mokestį.

„Buvo neaišku, kodėl taip nuspręsta“, – sakė A.Venckevičius.

Ar tikrai mokės ne visi?

Nepasitenkinimas ir neaiškumai, pasak vieno iš garažų savininkų, kilo ir dėl išasfaltuotų įvažų. Praėjusią vasarą buvo išasfaltuotos 7 įvažos.

„Pirmininko pakabintame skelbime rašoma, kad darbai kainavo 23 tūkstančius eurų. Taip pat pridėtas sąrašas, kam ir kiek už darbus reikia mokėti. Keista tai, kad vieniems mokėti visai nereikia, o kitiems privaloma“, – stebėjosi A.Venckevičius. Jis tikino, esą ir bendrijos pirmininkui mokėti už asfaltavimą nereikia.

Tačiau žurnalistams apžiūrėjus atliktus darbus paaiškėjo, kad A.Venckevičius neteisus, – išasfaltuotos ne ištisos įvažos, o tik jų dalys. Prie kai kurių garažų naujos dangos nebuvo paklota, todėl mokėti už tai šių garažų savininkai ir neturi.

„Prisipažįstu, to anksčiau nepastebėjau. Bet pirmininkas turėtų aktyviau bendrauti su bendrijos nariais, aiškinti savo sprendimus. Dėl jo nebendravimo ir kyla įvairių įtarimų“, – aiškino A.Venckevičius.

Pirmininkas kaltinimus neigė

Įvairių kaltinimų išgirdęs A.Visockis nesutriko. Bendrijos pirmininkas mano, kad garažo kaimynas tiesiog ieško priekabių.

„Prieš padidinant mokesčius buvo sukviestas susirinkimas. Jame dalyvavę garažų savininkai pritarė jų didinimui, tai patvirtino parašais. A.Venckevičius susirinkime nedalyvavo, keista, kad kaip viskas buvo, žino“, – stebėjosi A.Visockis.

Pirmininkas tvirtino, kad jei tik kam nors kyla neaiškumų, jis visada į klausimus atsako. Dėl atliktų asfaltavimo darbų paaiškinimai taip pat buvę.

„Į susirinkimus žmonės renkasi vangiai, bet kiekvienas gali paklausti, kas neaišku. Aš stengiuosi, kad garažų aplinka būtų tvarkingesnė, jau atlikau kai kuriuos darbus.

Manau, kad matydamas tai dabar pats A.Venckevičius nori būti pirmininku, todėl ir kelia neramumus“, – sakė A.Visockis.

Konfliktų bendrijoje kyla nuolat

Arvydas Žižiūnas

Šilainiuose esančios garažų savininkų bendrijos „Šarkuva“ pirmininkas

„Mūsų garažų bendrijai priklauso 950 narių. Tai tarsi nemažas kaimas, todėl jame pasitaiko įvairių žmonių, su kuriais bendraujant reikia kantrybės. Aš šiai bendrijai ėmiausi vadovauti prieš dvejus metus, nes senasis pirmininkas neištvėrė nepagrįstų kaltinimų dėl lėšų ir išlaidų.

Tapęs pirmininku sukviečiau visuotinį bendrijos narių susirinkimą. Patvirtinome naujus labai aiškius įstatus, kuriuose nurodytos narių teisės ir pareigos bei prievolės.

Taip pat įsteigėme kaupiamąjį pinigų fondą. To reikia, nes kai bendrijos nariai moka tik nario mokestį, o bendrijoje yra samdomų darbuotojų, visus tuos pinigus tenka išleisti jų atlyginimams. Kai yra atskiras pinigų fondas, jį galima naudoti įvairiems darbams atlikti. Bendrijos nariai mato, kam pinigai leidžiami, ir neaiškumų bei priekaištų kyla mažiau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.