Nurodė investavimo objektą – pelną krauna svaigalai

Vieni turčiai perka meno kūrinius, o kiti kolekcionuoja antikvarinius automobilius. Tačiau verslo konsultantai pinigų nestokojantiems klientams jau pataria atkreipti dėmesį ir į retų rūšių viskį.

Pasirodo, per pastarąjį dešimtmetį viskio vertė augo net 600 procentų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasirodo, per pastarąjį dešimtmetį viskio vertė augo net 600 procentų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šis 1926 metų viskio „Macallan“ butelis buvo parduotas už 1,26 mln. eurų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Šis 1926 metų viskio „Macallan“ butelis buvo parduotas už 1,26 mln. eurų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 12, 2019, 11:16 AM, atnaujinta Mar 12, 2019, 11:17 AM

Didžiosios Britanijos konsultacijų kompanijos „Knight Frank“ duomenimis, per visus 2018-uosius viskis buvo geriausia investicija į kilnojamąjį turtą, nes jos pelningumas siekė net 40 procentų – kur kas daugiau, nei investuojant, tarkime, į paveikslus.

Kartu su tyrimų įmone „Rare Whisky 101“ ši kompanija pristatė šimto retų škotiško viskio rūšių reitingą. Pasirodo, per pastarąjį dešimtmetį šių gėrimų vertė išaugo net 600 procentų.

„Kaip investicijų objektas viskio sektorius yra palyginti jaunas, tačiau jo vertės augimas įspūdingas. Taip yra dėl to, kad vis daugiau pirkėjų įsilieja į jo kolekcininkų gretas, perka geriausią ir rečiausią viskį, keičiasi, kartais net ir paragauja“ , – sakė „Rare Whisky 101“ įkūrėjas Andy Simpsonas.

Įdomu, kad taip investuoti vis dažniau ryžtasi turtingi žmonės iš Azijos valstybių. Tačiau tai neturėtų labai stebinti, nes būtent jose šis gėrimas darosi itin populiarus. Škotijos viskio asociacijos duomenimis, pernai jo paklausa Indijoje išaugo 44 proc., Kinijoje – 35 proc., Singapūre – 24 proc.

O brangiausias butelis praėjusiais metais buvo parduotas už protu sunkiai suvokiamą kainą – 1,2 mln. svarų sterlingų (dabartiniu kursu – 1,37 mln. eurų). Tiek paklota už 1926 metų „Macallan“ daryklos viskį, ant kurio 0,7 litro butelio yra vienetinis Airijos dailininko Michaelo Dillono piešinys.

Šiek tiek mažiau – 1,1 mln. svarų (1,26 mln. eurų) sumokėta už tų pačių metų ir tos pačios Škotijos daryklos viskį, kurio butelį papuošė Italijos dailininkas Valerio Adami.

„Kvapą gniaužiantis viskio kainų šuolis rodo, kad turtingi žmonės ieško naujų investavimo sričių. Tuo metu, pavyzdžiui, antikvarinių automobilių kainų augimas stabtelėjo. Iš šios rinkos pamažu ėmė trauktis spekuliantai, liko daugiau rimtų kolekcininkų“, – sakė kompanijos „Knight Frank“ ekspertas Andrew Shirley.

Šios bendrovės duomenimis, pernai investicijų į monetas vertė augo 12 proc., į vyną ir paveikslus – po 9 proc. Investicijų į prabangius laikrodžius pelningumas siekė 5 proc., į antikvarinius automobilius – 2 proc., tuo metu juvelyrikos dirbiniai atnešė 5 proc. nuostolių.

Parengta pagal Manager-Magazin.de

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.