Pakutens padus: susibūrę bendraminčiai patars, kokių finansinių institucijų vengti

Lietuvoje netrukus pradės veiklą Tvarių finansų stebėsenos grupė (TFSG), pateiksianti vartotojams rekomendacijas, kokių finansinių institucijų paslaugas vartoti, o kurių – vengti.

K.Kupšys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Kupšys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2019, 12:52 PM

Projekto ėmėsi visuomeninė vartotojų teises ginanti asociacija „Už sąžiningą bankininkystę“, Lietuvos vartotojų organizacijų aljansas ir dar kelios visuomeninės organizacijos, supratusios, kad Lietuvos piliečiai apskritai nežino, kas yra tvarūs finansai, o, to nežinodami, negali sąmoningai pasirinkti darniam vystymuisi draugiškų finansinių paslaugų.

„Daugelis jau žino, kas yra tvarus vartojimas kitose, pavyzdžiui, maisto, drabužių, buitinės technikos, srityse. Tuo tarpu finansinės paslaugos ir darna atrodo labai tolimos viena kitai sąvokos, jų nesieja ne tik paprastas vartotojas, bet net ir daugelis finansų rinkos profesionalų“, – pranešime spaudai cituojamas projekto sumanytojas Kęstutis Kupšys.

Šiemet Lietuvoje bus įkurta TFSG, sudaryta iš ekspertų, vertinsiančių šalyje veikiančių finansinių įstaigų veiklą per trejopą – aplinkosaugos, socialinius ir valdysenos – prizmę. Ekspertų grupė periodiškai skelbs reitingus, šie reitingai bus vieši, o procesą prižiūrės autoritetingi užsienio ekspertai. Tikimasi, kad reitingai gali padėti lengviau apsispręsti, kurių finansinių įstaigų (bankų, draudimo bendrovių, turto valdymo įmonių) paslaugomis naudotis, ar, priešingai, vengti.

Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro vadovas Martinas Žaltauskas įsitikinęs, kad toks projektas padės padidinti nevyriausybinių organizacijų vaidmenį visuomenėje.

„Dialogas su vartotojais reikalingas pačioms finansų įstaigoms. Nevyriausybininkai, pasikaustę užsienio patirtimi, padės finansų sektoriui tapti skaidresniu ir draugiškesniu. Spaudimas iš TFSG, paskelbus pirmuosius reitingus, manome, paskatins bankus ir kitas finansines įstaigas keistis“, – sakė jis.

Projektas užsitikrino teisingumo ministro įsakymu skirtą finansavimą laikotarpiui nuo šių metų kovo iki lapkričio. Vėliau projektą vykdysianti komanda ketina ieškoti paramos Lietuvos ir užsienio darnaus vystymosi fonduose, kad TFSG veikla taptų nuolatine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.